Za vrijeme šetnje ljeti često možemo vidjeti u vrtovima i parkovima raskošne i rascvale grmove hortenzija. Prepoznatljive su po velikim cvjetovima i svojim bojama. Najčešće dolaze u 3 boje: ružičastoj, plavoj i zelenoj, uz razne nijanse tih boja.

Hortenzija (Hydrangea sp.) može se oblikovati kao listopadni grm ili listopadna penjačica. Listovi su nasuprotni i nazubljenih rubova, svijetlo zelene boje. Cvjetovi hortenzije su gusti i mali, zbijeni u cvat u obliku gronje, loptastog oblika.

Što se tiče staništa i tla za uzgoj, hortenzija voli vlažno tlo s obilnim navodnjavanjem. Poželjno je saditi je na propusnom tlu i zalijevati tijekom sušnih razdoblja u godini. Najbolji položaji za rast hortenzije su polusjenovita područja uz kuće ili zgrade te krošnje i sjenu drveća u parkovima.

Kod nas je dobro poznato razmnožavanje vegetativnim putem, poludrvenastim reznicama koje se uzimaju ljeti. Reznicu uzimamo tako da ju odrežemo na visinu 8-10 cm, uklonimo listove, a ostatak prikratimo na polovicu. Reznice je potrebno staviti u supstrat i sačekati dok ne puste korijen kako bi bile spremne za sadnju i što bolje ukorjenjivanje na novu podlogu.

Vrste hortenzije

Velelisna hortenzija (Hydrangea macrophylla) – listopadni grm, cvate cijelo ljeto.

Hortenzija penjačica (Hydrangea anomala spp.petiolaris) – naraste do 15 m i cvate ljeti. Preferira više sjevernu stranu za sadnju i rast.

Glatka hortenzija (Hydrangea arborscens) – raste kao nisko stabalce.

Kako ih njegovati i održavati?

Hortenzija je dosta osjetljiva na ljetne suše i poželjno je često zalijevanje. Svakako se kod zalijevanja preporuča primjena kišnice ili odstajale vode bez kamenca. Gnojidba se obavlja u proljeće s dušikom u fazi razvoja listova i lisne mase. Kloroze lista sprječavaju se najbolje zalijevanjem tekućim preparatima na bazi željeza. Jako je zanimljiva činjenica da ovisno o pH tla hortenzija formira boju cvijeta. Ako je tlo kiselo hortenzija će imati cvjetove plave boje, rozi cvjetovi su ako tlo nije kiselo, dok bijeli cvjetovi nisu pod utjecajem pH tla. Hortenzija stvara cvjetne pupove na jednogodišnjim izbojima te ju je najbolje što manje orezivati.

 class=
Predivna okućnica uz cvatuće hortenzije
 class=
Hydrangea macrophylla Leuchtfeuer

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje