Već tradicionalno prvog dana sajma EIMA u Bologni proglašeni su pobjednici i dodijeljene nagrade TOTY ( Tractor of the year). Na natjecanju za izbor traktora godine, u tri kategorije, nominirano je 14 traktora i 11 proizvođača. John Deere 7R 350 AutoPower ovogodišnji je traktor godine, a pobjedu je odnio još jedan John Deerov traktor –  Johnn Deer 6120M Auto Powr, ali u kategoriji svestranog traktora.

Glavni pobjednik – John Deere 7R 350 AutoPowr izabran je iz nekoliko razloga. U izvješću ocjenjivačke komisije stoji da su očarani tehnologijom u vozilu, mogućnostima automatizacije, prostranom kabinom s visokokvalitetnom i udobnom završnom obradom te izvrsnim performansama vozila. Pouzdanost je također aspekt koji je uzet u obzir i koji se odražava u cjelovitom jamstvenom programu.

Active Command Steering primjer je kako vozač može opsežno kontrolirati komande prema svojim željama i potrebama s vrlo praktičnom opcijom EZballast (omogućuje automatsko balansiranje – protutežu do 1700 kilograma). Žiri ovo naziva revolucionarnim načinom na koji poljoprivrednici i izvođači mogu dodati ili ukloniti dodatnu težinu s traktora uz malo truda i vremena. To im omogućuje da prilagode težinu traktora svakom pojedinačnom zadatku, suprotstave se zbijanju tla i po potrebi poboljšaju vučnu snagu.

Najbolji u kategoriji svestranog traktora ( Best Utility)

Uz glavnu nagradu, John Deere je odnio još jednu nagradu, ovaj put u kategoriji Best utility (svestrani traktor), gdje je tu čast odnio 6120M AutoPowr.

S kontinuirano promjenjivim mjenjačem, kratkim međuosovinskim razmakom od 2.400 mm, maksimalnom dopuštenom radnom masom od 10.450 kg i najnovijom tehnologijom za preciznu poljoprivredu, 6120M AutoPowr je univerzalni traktor koji se može nositi sa širokim rasponom zadataka od rada prednjeg utovarivača do obrade tla i transporta.

John Deere 6120 M AutoPowr dobio je nagradu za Najbolji svestrani traktor: Izvor: TOTY

Najbolji specijalizirani traktor

Posebne poljoprivredne primjene zahtijevaju i specijalizirane traktore. U kategoriji ‘Best of Specialized’ pobijedio je Reform H75 Pro. Ima nisko težište, hidrostatski prijenos i mogućnost upravljanja s 2 priključka u isto vrijeme. Model je dizajniran da pruži sigurnost i performanse na planinskom terenu. Ocjenjivači su bili impresionirani mogućnostima koje Reform nudi na strminama.

Kao najbolji voćarsko-vinogradarski, brdski i ostali specijaliziran traktor proglašen je Reform Metrac H 75 Pro, Izvor: TOTY

Pobjednik u kategoriji održivosti

Od svih prijavljenih traktora izabran je najodrživiji. Pobjednik u kategoriji ‘Održivo’ bio je New Holland T6.180 Methane Power. Ovaj je također ušao u glavnu kategoriju ‘otvoreno polje ( Open field) ‘. Ovaj traktor je prvo komercijalno dostupno rješenje za održiviju poljoprivredu. FPT šestocilindrični motor na CNG nudi iste performanse kao i dizelska verzija T6.180. Troškovi goriva smanjeni su s opcijom na metan, kao i emisije. Ne postoji SCR sustav naknadne obrade ispušnih plinova, niti je potrebna uporaba Ad-Blue. To je drugi put da je T6.180 Methane Power okrunjen na natjecanju za traktor godine. Ovaj je traktor već nagrađen nagradom za održivost tijekom poljoprivrednog sajma Agritechnica 2019. godine.

Pobjednik u kategoriji održivosti na TOTY 2022 – New Holland T6.180 Methane Power, Izvor: TOTY
Prethodni članakPredstavljen prvi samohodni kombajn u Hrvatskoj
Sljedeći članakMarelica – jedna od najcjenjenijih voćaka
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.