Već tradicionalno prvog dana sajma EIMA u Bologni proglašeni su pobjednici i dodijeljene nagrade TOTY ( Tractor of the year). Na natjecanju za izbor traktora godine, u tri kategorije, nominirano je 14 traktora i 11 proizvođača. John Deere 7R 350 AutoPower ovogodišnji je traktor godine, a pobjedu je odnio još jedan John Deerov traktor –  Johnn Deer 6120M Auto Powr, ali u kategoriji svestranog traktora.

Glavni pobjednik – John Deere 7R 350 AutoPowr izabran je iz nekoliko razloga. U izvješću ocjenjivačke komisije stoji da su očarani tehnologijom u vozilu, mogućnostima automatizacije, prostranom kabinom s visokokvalitetnom i udobnom završnom obradom te izvrsnim performansama vozila. Pouzdanost je također aspekt koji je uzet u obzir i koji se odražava u cjelovitom jamstvenom programu.

Active Command Steering primjer je kako vozač može opsežno kontrolirati komande prema svojim željama i potrebama s vrlo praktičnom opcijom EZballast (omogućuje automatsko balansiranje – protutežu do 1700 kilograma). Žiri ovo naziva revolucionarnim načinom na koji poljoprivrednici i izvođači mogu dodati ili ukloniti dodatnu težinu s traktora uz malo truda i vremena. To im omogućuje da prilagode težinu traktora svakom pojedinačnom zadatku, suprotstave se zbijanju tla i po potrebi poboljšaju vučnu snagu.

Najbolji u kategoriji svestranog traktora ( Best Utility)

Uz glavnu nagradu, John Deere je odnio još jednu nagradu, ovaj put u kategoriji Best utility (svestrani traktor), gdje je tu čast odnio 6120M AutoPowr.

S kontinuirano promjenjivim mjenjačem, kratkim međuosovinskim razmakom od 2.400 mm, maksimalnom dopuštenom radnom masom od 10.450 kg i najnovijom tehnologijom za preciznu poljoprivredu, 6120M AutoPowr je univerzalni traktor koji se može nositi sa širokim rasponom zadataka od rada prednjeg utovarivača do obrade tla i transporta.

John Deere 6120 M AutoPowr dobio je nagradu za Najbolji svestrani traktor: Izvor: TOTY

Najbolji specijalizirani traktor

Posebne poljoprivredne primjene zahtijevaju i specijalizirane traktore. U kategoriji ‘Best of Specialized’ pobijedio je Reform H75 Pro. Ima nisko težište, hidrostatski prijenos i mogućnost upravljanja s 2 priključka u isto vrijeme. Model je dizajniran da pruži sigurnost i performanse na planinskom terenu. Ocjenjivači su bili impresionirani mogućnostima koje Reform nudi na strminama.

Kao najbolji voćarsko-vinogradarski, brdski i ostali specijaliziran traktor proglašen je Reform Metrac H 75 Pro, Izvor: TOTY

Pobjednik u kategoriji održivosti

Od svih prijavljenih traktora izabran je najodrživiji. Pobjednik u kategoriji ‘Održivo’ bio je New Holland T6.180 Methane Power. Ovaj je također ušao u glavnu kategoriju ‘otvoreno polje ( Open field) ‘. Ovaj traktor je prvo komercijalno dostupno rješenje za održiviju poljoprivredu. FPT šestocilindrični motor na CNG nudi iste performanse kao i dizelska verzija T6.180. Troškovi goriva smanjeni su s opcijom na metan, kao i emisije. Ne postoji SCR sustav naknadne obrade ispušnih plinova, niti je potrebna uporaba Ad-Blue. To je drugi put da je T6.180 Methane Power okrunjen na natjecanju za traktor godine. Ovaj je traktor već nagrađen nagradom za održivost tijekom poljoprivrednog sajma Agritechnica 2019. godine.

Pobjednik u kategoriji održivosti na TOTY 2022 – New Holland T6.180 Methane Power, Izvor: TOTY

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPredstavljen prvi samohodni kombajn u Hrvatskoj
Sljedeći članakMarelica – jedna od najcjenjenijih voćaka
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.