ARV Puma 3 je samohodni četveroredni kombajn za berbu krumpira. Zavidnih je dimenzija i robusnog izgleda te samim time izaziva pozornost. Za sat vremena može obraditi površinu od jednog hektra te ubrati šezdesetak tona gomolja krumpira.

Na imanju tvrtke DODLEK AGRO d.o.ou međimurskoj Belici te u polju kod Krištanovca, krajem listopada predstavljen je samohodnim kombajn za berbu krumpira. Takav do sada nije viđen u našim poljima. Riječ je o kombajnu ARV Puma 3 koji je samohodan. To znači da ga se ne vuče kao sve ostale, već ima vlastiti pogon te vozača u kabini. ARV Puma 3 je desetak i više metara dugačak. Pet metara je širok i gotovo četiri metara visoka grdosija od nekoliko desetaka tona težine. U jednom satu rada u polju pobere hektar krumpira, oko 60 tona gomolja krumpira, te mijenja ili nadomještava četrdesetak klasičnih berača krumpira. Sve je na kombajnu digitalizirano, a nadzire ili nadlijeće ga DRONN koji određuje smjer kretanja i uvjete na terenu. Operater je tu samo da nadzire. Sve ostalo radi tehnika i stroj, a gomolji bez imalo zemlje ili korova završavaju u prikolici.

samohodni kombajn arv puma 3
Cijena samohodnog kombajna za krumpir iznosi 480 tisuća eura

Ekonomičan kombajn

Upravo je nježnost bitna kod pretresanja i odvajanja gomolja krumpira od zemlje i korova. Ona je postignuta nizom elastičnih nosilica, vodilica i četkica te osjećajnog (laganog) istovarivanja krumpira na traktorsku prikolicu. Do sada, ili još uvijek, berače (kombajne) krumpira, i one najmodernije moraju vući traktori. Ovaj je potpuno drugačiji, praktički samo jedan čovjek može u dan pobrati desetak hektara krumpira. Cijena mu je 480.000 eura.

Mirjan Dodlek, vlasnik i direktor tvrtke DODLEK AGRO.d.o.o. Belica kaže kako nije nemoguće da ovakav kombajn, naravno još moderniji (jer ovaj na prezentaciji je proizveden 2017. godine) uskoro završi u njihovom hangaru, a potom i u polju. Naime, Dodlek, kao stotinjak u polju nazočnih krumpiraša iz Hrvatske i susjednih zemalja uvjerili su se u prednosti i ekonomičnost ovog kombajna. Sada je na njima da obave analize i izračune te dogovore kupovinu.