Radovi na istarskom projektu sustava navodnjavanja su u završnoj fazi. Projekt sustava javnog navodnjavanja (SJN) Červar Porat-Bašarinka nalazi se nadomak Poreča (na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga). Obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Njegova vrijednost je više od 120 milijuna kuna. Financira se sredstvima EU fondova i državnog proračuna i trenutno je najveća investicija u sustave navodnjavanja u Republici Hrvatskoj. Dovršetak izgradnje SJN Červar Porat-Bašarinka očekuje se u drugoj polovici 2022. godine.

Sustav se sastoji od akumulacije površine 16 hektara i zapremnine od gotovo 1 milijun m³ vode. Zatim od crpne stanice s crpkama, trafostanice, cjevovoda, priključaka te nadzorno- upravljačkog sustava. Podijeljen je u dvije visinske zone – Zona 1. koja se visinski nalazi iznad akumulacije i crpne stanice. Putem crpki osigurava se potreban tlak u cjevovodima za dovod vode do krajnjih korisnika. U Zoni 2. teren pada prema moru te voda iz akumulacije gravitacijski teče do navodnjavanih parcela.

Održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima

Vodeni prostor akumulacije se osigurava izgradnjom nasipa. Puni se viškovima vode Istarskog vodovoda u zimskom razdoblju. Sve kako bi se tako akumulirana voda mogla neometano koristiti u ljetnim mjesecima. To će nesumnjivo pozitivno utjecati na održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima Istarske županije. Zatim na smanjenje utjecaja suša, zapravo negativnih utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredni sektor te osigurati sigurnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju. Ovaj i slični projekti stvaraju uvjete za privređivanje i ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

Gradilište SJN obišli su zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan. Zamjenik župana Demetlika rekao je da će projekt poljoprivrednicima omogućiti navodnjavanje svojih poljoprivrednih površina na ekološki održiv i isplativ način. Podsjetio je da Istra planira ostvariti i projekt izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Petrovia, na području Grada Umaga. Tamo će se na sličnoj površini, većoj od 500 ha, izgraditi sustav koji će koristiti poznati istarski proizvođači industrijske rajčice.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje