Radovi na istarskom projektu sustava navodnjavanja su u završnoj fazi. Projekt sustava javnog navodnjavanja (SJN) Červar Porat-Bašarinka nalazi se nadomak Poreča (na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga). Obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Njegova vrijednost je više od 120 milijuna kuna. Financira se sredstvima EU fondova i državnog proračuna i trenutno je najveća investicija u sustave navodnjavanja u Republici Hrvatskoj. Dovršetak izgradnje SJN Červar Porat-Bašarinka očekuje se u drugoj polovici 2022. godine.

Sustav se sastoji od akumulacije površine 16 hektara i zapremnine od gotovo 1 milijun m³ vode. Zatim od crpne stanice s crpkama, trafostanice, cjevovoda, priključaka te nadzorno- upravljačkog sustava. Podijeljen je u dvije visinske zone – Zona 1. koja se visinski nalazi iznad akumulacije i crpne stanice. Putem crpki osigurava se potreban tlak u cjevovodima za dovod vode do krajnjih korisnika. U Zoni 2. teren pada prema moru te voda iz akumulacije gravitacijski teče do navodnjavanih parcela.

Održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima

Vodeni prostor akumulacije se osigurava izgradnjom nasipa. Puni se viškovima vode Istarskog vodovoda u zimskom razdoblju. Sve kako bi se tako akumulirana voda mogla neometano koristiti u ljetnim mjesecima. To će nesumnjivo pozitivno utjecati na održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima Istarske županije. Zatim na smanjenje utjecaja suša, zapravo negativnih utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredni sektor te osigurati sigurnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju. Ovaj i slični projekti stvaraju uvjete za privređivanje i ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

Gradilište SJN obišli su zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan. Zamjenik župana Demetlika rekao je da će projekt poljoprivrednicima omogućiti navodnjavanje svojih poljoprivrednih površina na ekološki održiv i isplativ način. Podsjetio je da Istra planira ostvariti i projekt izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Petrovia, na području Grada Umaga. Tamo će se na sličnoj površini, većoj od 500 ha, izgraditi sustav koji će koristiti poznati istarski proizvođači industrijske rajčice.