Skladište krumpira tvrtke Belpak u Belici vrijedno više od 11,5 milijuna kuna simboličnim rezanjem trobojne trake otvorili su Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Drugog petka u ovogodišnjem listopadu prigodnom svečanošću u Belici u Međimurskoj županiji otvoreno je skladište i u naravi specijalizirana hladnjača za merkantilni krumpir koje je vlasnik privatna tvrtka Belpak iz Belice. Činom rezanja crveno-bijelo-plave vrpce ovaj objekt vrijedan više od 11,5 milijuna kuna na korištenje su vlasnicima dali Zdravko Tušek državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, EU zastupnica iz redova HDZ-a Sunčana Glavak u društvu zamjenice načelnika Općine Belica Marije Prekupec, Damira Mesarića predsjednika Udruge proizvođača merkantilnog krumpira u Međimurskoj županiji (UMPMK), Dijane Posavec ravnateljice Centra dr. Rudolfa Steinera i Danijela Premuža direktora Belpaka.

Skladište izgrađeno radi zabrane uporabe klorprofama

Upravo je Premuž na samom početku svečanosti rekao kako tvrtka Belpak radi 15-ak godina. U vlasništvu je petero proizvođača merkantilnog krumpira u Međimurju. Nakon skoro dvogodišnjeg planiranja i šestomjesečne izgradnje specijalizirana hladnjača, odnosno skladište je završeno. Ukupna vrijednost investicije iznosi nešto više od 11,5 milijuna kuna. Od toga su potpore Ministarstva poljoprivrede i EU te domaćih fondova u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Kreditnom linijom osigurano je 3 milijuna kuna, a uloženo je i milijun kuna vlastitih sredstava.

Ovaj objekt i sve naprave i alati služiti će nam radi lakše pripreme krumpira za tržište. Vrlo je važno kako je izgrađena i zbog zabrane uporabe klorprofama u skladištenju krumpira, naglasio je Premuš.

Hrvatska može dobro poslovati

Ugodno sam iznenađen kako je brzo izgrađena ova hladnjača ili skladište. Time ste pokazali i dokazali kako se u Hrvatskoj može dobro poslovati. Također i koristiti novčana sredstva iz EU i domaćih fondova. Iskazujete veliko zajedništvo i možete poslužiti za primjer i drugim poljoprivrednicima poglavito voćarima. Ova Vlada i Ministarstvo će podržati i potpomognuti ovakve projekte. Dakle, udruživanjem ste ostvarili veliki projekt. Pozivam druge proizvođače krumpira na ovakav način izgradnje skladišnih i drugih prostora, naglasio je državni tajnik Tušek.

Aktualni predsjednik udruženih međimurskih proizvođača krumpira Damir Mesarić i Dragutin Taradi rekli su kako sve ovo ne bi bilo ostvareno bez ogromne podrške i pomoći Udruge proizvođača merkantilnog krumpira u Međimurskoj županiji.

Prije otvorenja Belpakove hladnjače spomenuti dužnosnici razgledali su halu nove hladnjače u izgradnji i skladišta tvrtke privatne tvrtke Agobelu Belici. investicijska vrijednost iznosi oko 15 milijuna kuna, osiguranih iz Ministarstva poljoprivrede, EU fondova i vlastitih izvora.

Ovo skladište odnosno hladnjača u rad je puštena i otvorena krajem ovogodišnjeg listopada. Nije nevažno kako su ove dvije hladnjače izgrađene na donedavno zapuštenoj površini obrasloj šikarom i korovom. Zemljište su vlasnici Agrobela i Belpaka kupili vlastitim novcem uz pomoć općine Belice. Belica je hrvatska metropola merkantilnog krumpira, najboljeg i najkvalitetnijeg krumpira u ovom dijelu Europe.

belpak skladište merkantilnog krumpira
Vanjski izgled Belpakove hladnjače vrijedne 11,5 milijuna kuna

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje