Skladište krumpira tvrtke Belpak u Belici vrijedno više od 11,5 milijuna kuna simboličnim rezanjem trobojne trake otvorili su Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Drugog petka u ovogodišnjem listopadu prigodnom svečanošću u Belici u Međimurskoj županiji otvoreno je skladište i u naravi specijalizirana hladnjača za merkantilni krumpir koje je vlasnik privatna tvrtka Belpak iz Belice. Činom rezanja crveno-bijelo-plave vrpce ovaj objekt vrijedan više od 11,5 milijuna kuna na korištenje su vlasnicima dali Zdravko Tušek državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, EU zastupnica iz redova HDZ-a Sunčana Glavak u društvu zamjenice načelnika Općine Belica Marije Prekupec, Damira Mesarića predsjednika Udruge proizvođača merkantilnog krumpira u Međimurskoj županiji (UMPMK), Dijane Posavec ravnateljice Centra dr. Rudolfa Steinera i Danijela Premuža direktora Belpaka.

Skladište izgrađeno radi zabrane uporabe klorprofama

Upravo je Premuž na samom početku svečanosti rekao kako tvrtka Belpak radi 15-ak godina. U vlasništvu je petero proizvođača merkantilnog krumpira u Međimurju. Nakon skoro dvogodišnjeg planiranja i šestomjesečne izgradnje specijalizirana hladnjača, odnosno skladište je završeno. Ukupna vrijednost investicije iznosi nešto više od 11,5 milijuna kuna. Od toga su potpore Ministarstva poljoprivrede i EU te domaćih fondova u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Kreditnom linijom osigurano je 3 milijuna kuna, a uloženo je i milijun kuna vlastitih sredstava.

Ovaj objekt i sve naprave i alati služiti će nam radi lakše pripreme krumpira za tržište. Vrlo je važno kako je izgrađena i zbog zabrane uporabe klorprofama u skladištenju krumpira, naglasio je Premuš.

Hrvatska može dobro poslovati

Ugodno sam iznenađen kako je brzo izgrađena ova hladnjača ili skladište. Time ste pokazali i dokazali kako se u Hrvatskoj može dobro poslovati. Također i koristiti novčana sredstva iz EU i domaćih fondova. Iskazujete veliko zajedništvo i možete poslužiti za primjer i drugim poljoprivrednicima poglavito voćarima. Ova Vlada i Ministarstvo će podržati i potpomognuti ovakve projekte. Dakle, udruživanjem ste ostvarili veliki projekt. Pozivam druge proizvođače krumpira na ovakav način izgradnje skladišnih i drugih prostora, naglasio je državni tajnik Tušek.

Aktualni predsjednik udruženih međimurskih proizvođača krumpira Damir Mesarić i Dragutin Taradi rekli su kako sve ovo ne bi bilo ostvareno bez ogromne podrške i pomoći Udruge proizvođača merkantilnog krumpira u Međimurskoj županiji.

Prije otvorenja Belpakove hladnjače spomenuti dužnosnici razgledali su halu nove hladnjače u izgradnji i skladišta tvrtke privatne tvrtke Agobelu Belici. investicijska vrijednost iznosi oko 15 milijuna kuna, osiguranih iz Ministarstva poljoprivrede, EU fondova i vlastitih izvora.

Ovo skladište odnosno hladnjača u rad je puštena i otvorena krajem ovogodišnjeg listopada. Nije nevažno kako su ove dvije hladnjače izgrađene na donedavno zapuštenoj površini obrasloj šikarom i korovom. Zemljište su vlasnici Agrobela i Belpaka kupili vlastitim novcem uz pomoć općine Belice. Belica je hrvatska metropola merkantilnog krumpira, najboljeg i najkvalitetnijeg krumpira u ovom dijelu Europe.

belpak skladište merkantilnog krumpira
Vanjski izgled Belpakove hladnjače vrijedne 11,5 milijuna kuna