Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Stabla marelice dospijevaju u rod nakon 3 – 4 godine i na pažljivo odabranim terenima redovito i obilno rode. Plodovi rano dozrijevaju (lipanj, srpanj) i na tržištu postižu visoku cijenu. Bogati su šećerima, organskim kiselinama, vitaminima i mineralnim tvarima. Marelica se u Hrvatskoj bere od lipnja do kraja srpnja. Najčešće je to ručna berba.

Marelica je jedna od najcjenjenijih voćaka koje se uzgajaju u uvjetima umjerene klimatske zone. Gotovo svi dijelovi ove voćke imaju uporabnu vrijednost. Najveći značaj imaju plodovi. Zbog izvrsne kvalitete, skladnog okusa šećera i kiselina i jako izražene arome, plodovi marelice predstavljaju delikatesno stolno voće. Sezona potrošnje plodova u svježem stanju traje od početka lipnja do početka kolovoza, kada na tržištu nije prevelika ponuda drugog voća.

Sorte marelica

Ninfa

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Slika-1.-Ninfa.jpg

Talijanska sorta nastala križanjem sorti Ouardi i Thyrinthos. Vrlo rana sorta koja dozrijeva u prvoj polovici lipnja. Stablo je slabe bujnosti, široke krošnje. Velike i stalne rodnosti. Plodovi su žuto narančaste boje, težine oko 40 g. Meso je dobre konzistencije, srednjeg okusa. Kalanka je. Sorta se preporuča za toplija područja naše države. Samooplodna je.

Sylver Cot

Sylver cot

Cvatnja rana. Dozrijevanje rano, sredina lipnja. Plod izduženog oblika, velik, liči na Orangered i Pinkcot, ima jasnu narančastu boju s crvenim preljevom 20 %. Sadrži manje šećera od Orangereda, ali ugodniju kiselinu. Plodovi dobro podnose transport i manipulaciju. Masa ploda: 71,23 g. Topiva suha tvar: 14,28 °Brix-a.

Pink Cot

Pink cot

Cvatnja rana, intenzivna. Djelomično samooplodna. Dozrijevanje druga polovina lipnja. Plod izduženog oblika, velik, narančaste boje s intenzivnim ružičastim preljevom koji pokriva više od 50 % površine ploda. Meso je čvrsto, sočno i ugodne arome. Masa ploda: 81,46 g. Topiva suha tvar: 15,56 °Brix-a. Idealna je za svježu potrošnju kao i preradu. Dobro podnosi transport.

Aurora

Aurora

Porijeklo je iz Italije. Dozrijeva sredinom mjeseca lipnja. Stablo je bujnog rasta, raširene krošnje, rodi redovito i obilno. Traži oprašivača. Plod je srednje veličine, okruglasta oblika. Kožica ploda je temeljne žuto-narančaste boje, a preko nje se na oko 20 do 30 % površine razvija lijepo crvenilo te hrđaste točkice. Meso ploda je narančaste boje, srednje čvrsto, vrlo slatko, blago kiselkasto, dobra okusa. Meso se teže odvaja od koštice. Plodovi se mogu koristiti u svježem stanju i za preradu.

Carmen Top

Carmen Top

Potječe iz Kalifornije, SAD. Dozrijeva u drugoj polovini lipnja. Stablo je bujnog rasta i dobre rodnosti. Plodovi su krupni, glatki, okruglastog oblika, žuto-narančaste boje. Okus je dobar, ali malo kiselkast. Plodovi se koriste za svježu potrošnju. Prinosi su redoviti i stalni. Samooplodna je sorta.

Thyrinthos

Potječe iz Grčke. Dozrijeva početkom druge polovice lipnja. Stablo je srednje do visoke bujnosti te visoke i stalne produktivnosti. Samooplodna je. Plod je velik, jajolik, sa svijetlo narančastom pokožicom posutom crvenilom. Meso ploda je svijetlo narančasto, čvrsto, slatkastog okusa, bez arome i sočnosti. Okus ploda je dosta intenzivan i sličan je suhim marelicama.

Thyrinthos

Krupna rana

Krupna rana

Dozrijeva krajem lipnja. Stablo je bujno, otporno prema hladnoći, visoke i stalne rodnosti. Plod je krupan do vrlo krupan, okruglastog oblika s bočnim suženjem prema vrhu. Kožica je narančasta prekrivena crvenilom na izloženim dijelovima suncu. Meso je čvrsto, sočno, slatkokiselog okusa ugodne arome. Kalanka je.

Harcot

Harcot

Harcot marelica je kanadska sorta kasne cvatnje. Dozrijeva krajem lipnja. Stablo je srednje bujno, uspravnog rasta. Plodovi su srednje krupni, okruglasto ovalnog oblika, narančasti s 50 % crvenila. Meso ploda je narančasto sa slatkastim i bogatim okusom, kalanka, ali nije samooplodna, treba joj oprašivač.

Goldrich

Goldrich

Sorta Goldrich porijeklom je iz SAD-a, ( križanac sorata Perfection i Sunglo ), a u proizvodnji je od 1971. g. Cvate rano. Sorta sazrijeva krajem lipnja i početkom srpnja. Prema izgledu stabla, sorta Goldrich ispoljava veću bujnost, s uspravnim rastom grana. Osjetljiva je trulež plodova, te je nešto otpornija na mraz. Plod je krupan (70-80 g), ovalnog oblika s narančastom bojom pokožice, bez preljeva. Meso je sočno, kompaktno, a ima i slatko-kiselkasti okus. Sadrži prosječno 15,77 °Brix-a topljive suhe tvari. Koštica je krupna i kalanka je, pa se lako odvaja od mesa. Karakteristično je kod ove sorte, da se kod njenog uzgoja mora koristiti i oprašivač, jer se sama ne može oprašiti. Oprašivači su Aurora, Pincot, Silvercot. Goldrich je dobar roditelj za selekciju.

Orangered

Orangered

Cvate srednje rano. Dozrijeva krajem lipnja i početkom srpnja. Stranooplodna. Oprašivači: Hargrand, Harogem, Mađarska najbolja, Bergeron. Plod velik, izduženo jajolikog oblika, sjajno narančaste boje, s jasno izraženim crvenim preljevom na osunčanim dijelovima ploda. Meso, mekano, sočno, izražene arome. Koštica je eliptična, lako se odvaja od mesa. Plodovi dobro podnose transport i manipulaciju. Rezistentna je na šarku. Masa ploda: 59,00 g. Topiva suha tvar: 16,30 °Brix-a.

Kioto

Kioto

Potječe iz Francuske. Srednje kasna je sorta. Cvate kasno. Dozrijeva početkom srpnja. Stablo je slabe bujnosti, visokih i stabilnih prinosa. Plod je srednje veličine, vrlo atraktivan, okruglo-ovalnog oblika. Boja ploda je narančasto-žuta sa crvenilom na 30 do 40 % površine. Meso je narančasto, vrlo aromatično, ima dobar okus te visok sadržaj šećera. Plodovi se koriste za svježu potrošnju i preradu. Za dobru rodnost nužan joj je oprašivač.

(nastavlja se)

Prethodni članakIzabran traktor godine na prestižnom TOTY natjecanju!
Sljedeći članakSpoj poljoprivredne proizvodnje i načina života
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.