Kao lider na svjetskom tržištu za teleskopske bagere, JCB je lansirao električni model JCB 525-60E Loadall. Dizajniran da pruži iste performanse kao i konvencionalni stroj na dizelski pogon, a bez štetnih emisija te s puno nižom razinom buke.

JCB je preuzeo vodeću ulogu u prelasku na električni pogon u građevinskim, poljoprivrednim i industrijskim strojevima, uspješno se predstavivši na tržištu.

 class=
Električni JCB 525-60E teleskopski utovarivač

Koristi 2 motora

JCB 525-60E koristi dva dokazana električna motora, jedan za pogonski sklop, a drugi za napajanje hidrauličkog sustava: vučni motor od 17 kW te motor hidrauličkog sustava od 22 kW. Električni motori imaju 85 % učinkovitosti, što je u usporedbi s 45 % učinkovitosti dizelskog motora. Opsežna analiza korisničkih ciklusa, kroz JCB-ov telematički sustav LiveLink i terenske studije, ispitivanja i procjene, omogućila je JCB-ovim inženjerima da optimiziraju bateriju stroja kako bi udovoljili zahtjevima kupaca; litij-ionska baterija od 96 V koju koristi novi utovarivač sposobna je za rad u punoj smjeni.

Vučni pogonski motor koristi regenerativno kočenje, umjesto tradicionalnog kočinog sustava, dopunjavajući bateriju u procesu. Hidraulički sustav također regenerira protok istovremeno spuštajući nosač, smanjujući potrebu za snagom i produžujući radne sate. Funkcija kočnica tzv ,,regen brake‘’automatski se isključuje kad se baterija potpuno napuni.

Uređaj ima isti ugrađeni punjač kao i drugi JCB E-TECH proizvodi, sposoban napuniti bateriju za 8 sati koristeći standardno napajanje od 240 V i 16 A. Opcijski JCB univerzalni punjač može se koristiti za brzo punjenje tijekom pauza, za samo 35 minuta.

Značajno smanjenje buke

Model 525-60E dizajniran je da udovolji trenutnim i budućim potrebama kupaca u raznim industrijskim sektorima, pružajući rad bez emisija za rad u zgradama, u podzemnim radovima i radovima na održavanju te u urbanim područjima sa strogim propisima o dozvoljenim niskim emisijama.

Sekundarna prednost električnog rada je značajno smanjenje razine buke, čineći Loadall pogodnim za produženi rad na osjetljivim gradskim radnim mjestima. 525-60E pruža razinu buke u kabini od samo 66,7 dB, dok je vanjska razina 92,2 dB. Kao opcija dostupan je alarm koji upozorava radnike na pomicanje stroja.
Kabina ROPS / FOPS  dizajnirana je za rad bez umora, s lako dostupnim komandama. Potpuno ostakljena kabina ima grijač od 2,2 kW, grijane prednje, stražnje i bočne zaslone za brzo odmrzavanje i odmagljivanje te grijano sjedalo, osiguravajući da je rukovaocu ugodno bez obzira na vanjsku temperaturu. 525-60E također koristi JCB-ov dobro dokazani i patentirani sustav upravljanja opterećenjem, osiguravajući optimalno sigurno rukovanje teretom.
Vanjske dimenzije nepromijenjene su u odnosu na dizelski model, a 525-60E nudi isti vanjski radijus okretanja od 3,7 m. Maksimalni kapacitet dizanja je 2.500 kg, s maksimalnim teretom od 2.000 kg na punih šest metara visine dizanja. Stroj je dizajniran za isporuku sličnih vremena ciklusa kao i dizelski teleskopski, bez gubitka performansi: može se koristiti sa svim priključcima JCB Loadall. Osim toga smanjeni su i troškovi održavanja, troškovi energije, a intervali servisa su svakih 500 sati.

 class=
Maksimalni kapacitet dizanja novog JCB-525-60E je 2,5 tone

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUskoro lakše do naknade šteta od divljači
Sljedeći članakProizvodnja kupusa u Hrvatskoj ima značajan potencijal
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.