Kao lider na svjetskom tržištu za teleskopske bagere, JCB je lansirao električni model JCB 525-60E Loadall. Dizajniran da pruži iste performanse kao i konvencionalni stroj na dizelski pogon, a bez štetnih emisija te s puno nižom razinom buke.

JCB je preuzeo vodeću ulogu u prelasku na električni pogon u građevinskim, poljoprivrednim i industrijskim strojevima, uspješno se predstavivši na tržištu.

 class=
Električni JCB 525-60E teleskopski utovarivač

Koristi 2 motora

JCB 525-60E koristi dva dokazana električna motora, jedan za pogonski sklop, a drugi za napajanje hidrauličkog sustava: vučni motor od 17 kW te motor hidrauličkog sustava od 22 kW. Električni motori imaju 85 % učinkovitosti, što je u usporedbi s 45 % učinkovitosti dizelskog motora. Opsežna analiza korisničkih ciklusa, kroz JCB-ov telematički sustav LiveLink i terenske studije, ispitivanja i procjene, omogućila je JCB-ovim inženjerima da optimiziraju bateriju stroja kako bi udovoljili zahtjevima kupaca; litij-ionska baterija od 96 V koju koristi novi utovarivač sposobna je za rad u punoj smjeni.

Vučni pogonski motor koristi regenerativno kočenje, umjesto tradicionalnog kočinog sustava, dopunjavajući bateriju u procesu. Hidraulički sustav također regenerira protok istovremeno spuštajući nosač, smanjujući potrebu za snagom i produžujući radne sate. Funkcija kočnica tzv ,,regen brake‘’automatski se isključuje kad se baterija potpuno napuni.

Uređaj ima isti ugrađeni punjač kao i drugi JCB E-TECH proizvodi, sposoban napuniti bateriju za 8 sati koristeći standardno napajanje od 240 V i 16 A. Opcijski JCB univerzalni punjač može se koristiti za brzo punjenje tijekom pauza, za samo 35 minuta.

Značajno smanjenje buke

Model 525-60E dizajniran je da udovolji trenutnim i budućim potrebama kupaca u raznim industrijskim sektorima, pružajući rad bez emisija za rad u zgradama, u podzemnim radovima i radovima na održavanju te u urbanim područjima sa strogim propisima o dozvoljenim niskim emisijama.

Sekundarna prednost električnog rada je značajno smanjenje razine buke, čineći Loadall pogodnim za produženi rad na osjetljivim gradskim radnim mjestima. 525-60E pruža razinu buke u kabini od samo 66,7 dB, dok je vanjska razina 92,2 dB. Kao opcija dostupan je alarm koji upozorava radnike na pomicanje stroja.
Kabina ROPS / FOPS  dizajnirana je za rad bez umora, s lako dostupnim komandama. Potpuno ostakljena kabina ima grijač od 2,2 kW, grijane prednje, stražnje i bočne zaslone za brzo odmrzavanje i odmagljivanje te grijano sjedalo, osiguravajući da je rukovaocu ugodno bez obzira na vanjsku temperaturu. 525-60E također koristi JCB-ov dobro dokazani i patentirani sustav upravljanja opterećenjem, osiguravajući optimalno sigurno rukovanje teretom.
Vanjske dimenzije nepromijenjene su u odnosu na dizelski model, a 525-60E nudi isti vanjski radijus okretanja od 3,7 m. Maksimalni kapacitet dizanja je 2.500 kg, s maksimalnim teretom od 2.000 kg na punih šest metara visine dizanja. Stroj je dizajniran za isporuku sličnih vremena ciklusa kao i dizelski teleskopski, bez gubitka performansi: može se koristiti sa svim priključcima JCB Loadall. Osim toga smanjeni su i troškovi održavanja, troškovi energije, a intervali servisa su svakih 500 sati.

 class=
Maksimalni kapacitet dizanja novog JCB-525-60E je 2,5 tone
Prethodni članakUskoro lakše do naknade šteta od divljači
Sljedeći članakProizvodnja kupusa u Hrvatskoj ima značajan potencijal
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.