Traktor Valtra F105 pripadnik je serije specijaliziranih traktora za vinograde i voćnjake. U ovisnosti od opreme, širina traktora je između 1,3 m i 1,8 m, a ima radijus okretanja od 3,6 metara. Šasija posebnog oblika u kombinaciji s prednjom osovinom omogućuje kut zakretanja do 55°, a zahvaljući tome radijus okretanja je 3,6 m.

Traktori serije Valtra F su kompaktne mašine koje svojom snažnom hidraulikom omogućavaju efektivno korištenje priključnih oruđa.

Tri verzije u ponudi

Traktori serije F su na tržištu u 3 verzije. Korisnici mogu birati traktor s kabinom ili bez nje, širine 1,5 m do 1,8 m, ili pak uski model širine od 1,3 m do 1,5 m namijenjen za korištenje u uskim prostorima. Traktor bez kabine ima sklopivi zaštitni okvir, a visina u ovom slučaju dostiže 1,4 m. To je kompaktan model, idealan za korištenje u uskim prostorima. Kako bi se postigla optimalna konfiguracija, korisnici imaju mogućnost ugradnje stražnjih kotača promjera 24 “i 28” s pripadajućim prednjim promjerima 16 “i 20”.

Kabina koja se ugrađuje na ove traktore dostupna je također u dvije širine, što određuje i ukupnu širinu traktora.

Tehnička specifikacija VALTRA F105 
Snaga motora77 kW
Stražnje gume420/70 R28
Prednje gume300/70 R20
Duljina3.95 m
Širina1.54 m
Visina2.478 m
Težina3.15 t
Vrsta motoraF34
Snaga motora105 HP
Maksimalni obrtni moment405 Nm
Broj cilindara4

Traktore pogoni četvorocilindrični motor s četiri ventila po cilindru proizvođača FPT. Motor zadovoljava standard emisije ispušnih plinova Stage 3B. Ovaj standard postiže se uz pomoć sustava za recirkulaciju ispušnih plinova EGR, katalizatora dizel-oksida i filtera čvrstih čestica.
Nominalna snaga najsnažnijeg modela u seriji, Valtra F105 je 98 KS, dok je maksimalna 103,2 KS. Maksimalni okretni moment 405 Nm ostvaruje se na 1.500 o/min. Motor zapremine 3,4 l ima Common Rail sustav za ubrizgavanje goriva. Rad motora se kontrolira elektronskom kontrolom, a korisnik ima mogućnost memoriranja dvije brzine obrtaja motora. Osim dizel goriva, za rad traktora se može koristiti i mješavina sa sedam posto biodizela. U osnovnoj opremi na traktor se ugrađuje spremnik za gorivo zapremine 74 l, a u opciji je i veći od 104 l. Servisni interval motora je 600 radnih sati.

valtra f105
Izgled kabine

Brzina do 40 km/h


Proizvođač traktora Valtra se odlučio da u ove modele ugradi Carraro mehaničku transmisiju koja korisniku nudi izbor 24 brzine za kretanje unaprijed i 12 za kretanje unazad. Promjena smjera kretanja se obavlja korištenjem hidrauličnog reverzera koji omogućava promjenu smjera kretanja bez korištenja spojke (kvačila). Brzine kretanja se biraju u opsegu od najmanje 0,5 km/h do 40 km/h. Pogon je dostupan na sva četiri kotača, a aktivira se jednostavno, kao i blokada diferencijala preko okretnog prekidača.

Po izboru korisnika traktor se može isporučiti s Power Shift mjenjačem. Aktivacija priključnog vratila je hidraulična, a vratilo ima na raspolaganju brzine 540/540E, kao i brzinu usklađenu s brzinom kretanja. Opcijski, brzina zadnjeg priključnog vratila traktora može biti 1.000 o/min, a prednje vratilo je brzine 1.000 o/min. Maksimalni kapacitet dizanja na zadnjim polugama je 3.000 kg, a na prednjim 1.700 kg.

Izvor: https://www.valtra.com

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakJoš se stignete prijaviti na natječaje iz EU vrijedne milijune eura!
Sljedeći članakOštri kostriš – izvrsna delicija
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.