Traktor Valtra F105 pripadnik je serije specijaliziranih traktora za vinograde i voćnjake. U ovisnosti od opreme, širina traktora je između 1,3 m i 1,8 m, a ima radijus okretanja od 3,6 metara. Šasija posebnog oblika u kombinaciji s prednjom osovinom omogućuje kut zakretanja do 55°, a zahvaljući tome radijus okretanja je 3,6 m.

Traktori serije Valtra F su kompaktne mašine koje svojom snažnom hidraulikom omogućavaju efektivno korištenje priključnih oruđa.

Tri verzije u ponudi

Traktori serije F su na tržištu u 3 verzije. Korisnici mogu birati traktor s kabinom ili bez nje, širine 1,5 m do 1,8 m, ili pak uski model širine od 1,3 m do 1,5 m namijenjen za korištenje u uskim prostorima. Traktor bez kabine ima sklopivi zaštitni okvir, a visina u ovom slučaju dostiže 1,4 m. To je kompaktan model, idealan za korištenje u uskim prostorima. Kako bi se postigla optimalna konfiguracija, korisnici imaju mogućnost ugradnje stražnjih kotača promjera 24 “i 28” s pripadajućim prednjim promjerima 16 “i 20”.

Kabina koja se ugrađuje na ove traktore dostupna je također u dvije širine, što određuje i ukupnu širinu traktora.

Tehnička specifikacija VALTRA F105 
Snaga motora77 kW
Stražnje gume420/70 R28
Prednje gume300/70 R20
Duljina3.95 m
Širina1.54 m
Visina2.478 m
Težina3.15 t
Vrsta motoraF34
Snaga motora105 HP
Maksimalni obrtni moment405 Nm
Broj cilindara4

Traktore pogoni četvorocilindrični motor s četiri ventila po cilindru proizvođača FPT. Motor zadovoljava standard emisije ispušnih plinova Stage 3B. Ovaj standard postiže se uz pomoć sustava za recirkulaciju ispušnih plinova EGR, katalizatora dizel-oksida i filtera čvrstih čestica.
Nominalna snaga najsnažnijeg modela u seriji, Valtra F105 je 98 KS, dok je maksimalna 103,2 KS. Maksimalni okretni moment 405 Nm ostvaruje se na 1.500 o/min. Motor zapremine 3,4 l ima Common Rail sustav za ubrizgavanje goriva. Rad motora se kontrolira elektronskom kontrolom, a korisnik ima mogućnost memoriranja dvije brzine obrtaja motora. Osim dizel goriva, za rad traktora se može koristiti i mješavina sa sedam posto biodizela. U osnovnoj opremi na traktor se ugrađuje spremnik za gorivo zapremine 74 l, a u opciji je i veći od 104 l. Servisni interval motora je 600 radnih sati.

valtra f105
Izgled kabine

Brzina do 40 km/h


Proizvođač traktora Valtra se odlučio da u ove modele ugradi Carraro mehaničku transmisiju koja korisniku nudi izbor 24 brzine za kretanje unaprijed i 12 za kretanje unazad. Promjena smjera kretanja se obavlja korištenjem hidrauličnog reverzera koji omogućava promjenu smjera kretanja bez korištenja spojke (kvačila). Brzine kretanja se biraju u opsegu od najmanje 0,5 km/h do 40 km/h. Pogon je dostupan na sva četiri kotača, a aktivira se jednostavno, kao i blokada diferencijala preko okretnog prekidača.

Po izboru korisnika traktor se može isporučiti s Power Shift mjenjačem. Aktivacija priključnog vratila je hidraulična, a vratilo ima na raspolaganju brzine 540/540E, kao i brzinu usklađenu s brzinom kretanja. Opcijski, brzina zadnjeg priključnog vratila traktora može biti 1.000 o/min, a prednje vratilo je brzine 1.000 o/min. Maksimalni kapacitet dizanja na zadnjim polugama je 3.000 kg, a na prednjim 1.700 kg.

Izvor: https://www.valtra.com

Prethodni članakJoš se stignete prijaviti na natječaje iz EU vrijedne milijune eura!
Sljedeći članakOštri kostriš – izvrsna delicija
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.