Oštri kostriš, lat. Sonchus asper ili kako ga još u narodu zovu sušak, kostriječ, pitomi kostriš, dušica, mišac, mlječac, mlječavac, zečja salata, čevčeg, oštri ostak ili trnak i modrozeleni ostak ili trnak. Kostriš je jednogodišnja zeljasta biljka, koja će prva niknuti nakon prve ljetne kiše.

Rasprostranjen je gotovo na svim kontinentima, a najbolje uspijeva na obrađenim površinama, vrtovima, voćnjacima i vinogradima, ali i uz putove i zapuštenim zemljištima.

Korijen je vretenast i dubok, raste kao korov, a razmnožava se sjemenom.

Stabljika je plavkastozelene boje, nije razgranata i raste uspravno do 120 cm visine. Stabljika i listovi, kada ih se prereže ili odlomi ispuštaju bijeli mliječni sok. Donji listovi su skupljeni u rozetu, a gornji su sjedeći, koji obuhvaćaju cijelu biljku. Lancetastog i trokutastog su oblika, goli, po rubovima su grubo nazubljeni s jakim bodljama. Rasperani, a središnja žila je ljubičaste nijanse. Cvate od kraja ljeta do kasne jeseni, što ovisi o atmosferskim prilikama. Cvjetovi su žute boje, jezičasti, skupljeni u glavičaste cvatove, a nalaze se na dugim drškama na vrhu stabljike.

Vole ga i pčele

Cvjetove oštrog kostriša pčele rado posjećuju, posebno nakon prve ljetne cvatnje s kojih skupljaju, uglavnom u to vrijeme, prijeko potreban pelud i nešto nektara. Med u kojem ima bar imalo peluda oštrog kostriša, brzo se kristalizira, a ukus mu je malo trpak.

Mladi listovi su jestivi kuhani i pirjani sami ili s drugim samoniklim ili uzgojenim biljem, a odlično se slaže u mišanciji s maslačkom, kozjom bradom i cikorijom. Mnogi ga zovu dalmatinskom zelenom delicijom, ili glavnim začinjavcem u mišanciji. Kako je jestiv i ukusan sirov, koristi se kao sastavnica u salatama, koje prate masno pečeno meso.

 class=
Oštri kostriš

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje