Jedinstveni dizajn ,,Protec-U“ s razmakom od 24 cm između kabine i motora ističe seriju MF 8S pred svim ostalim traktorima. Pored smanjenja topline, buke i vibracija koje se prenose u kabinu, jedinstvena zatvorena ugradnja motora poboljšava hlađenje i snagu. Zrak koji se usisava iz sredine traktora iza motora čišći je od onoga koji se usisava iz standardne pozicije. Taj čišći zrak doprinosi smanjenju opterećenja glavnog zračnog filtra i istodobnoj optimizaciji snage motora.

Ova inovativna konstrukcija znatno poboljšava pristupačnost za čišćenje hladnjaka. Olakšanje redovnog održavanja povećava pouzdanost i pridonosi smanjenju vremena prekida rada.

Novi visoko učinkoviti i jednostavni prijenos

Dolaskom na tržište nove serije MF 8S, Massey Ferguson predstavlja i sljedeću generaciju visoko učinkovite tehnologije prijenosa. Prijenos s dvije spojke Dyna E-Power spaja prednosti bezstupanjskog prijenosa (Continuously Variable Transmission, CVT) sa sposobnošću prenošenja snage učinkovitom poput mehaničkog prijenosa. Ta nova generacija još više smanjuje gubitke snage u usporedbi s prethodnim modelom MF 7700 S Dyna-6 i to do 26 % pri višim brzinama što dovodi do uštede goriva do 10 %. Dyna E-Power nudi više od potpunog prijenosa tereta jer koristi tehnologiju dvostruke spojke za prijenos skupina te omogućuje predvidljivo i glatko mijenjanje.

 class=

Nudi četiri skupine s po sedam stupnjeva prijenosa s polupreklapanjima koja su idealna za maksimalno povećanje snage u polju i na ulici. Upravlja se preko tipki na ručici MultiPad ili Power Control potpuno automatski, a moguće je i prilagoditi agresivnost i brzinu promjene stupnjeva prijenosa radu i uvjetima. Promjena stupnja prijenosa je glatka, mekana i učinkovita s razlikom prijenosa od samo 9 % između pojedinih brzina pri radu u polju od 5 km/h do 20 km/h. Za dodatno poboljšanje učinkovite potrošnje goriva, smanjenje razine buke i veće udobnosti, najviše se brzine postižu pri vrlo niskim obrtajima motora. 50 km/h (gdje je dopušteno) postižu se pri 1.500 okr./min, dok 40 km/h trebaju samo 1.200 okr./min.

Kupci se alternativno mogu odlučiti i za novi prijenos Dyna-7 koji se razvio iz poznatog i pouzdanog Dyna-6 s jednako jednostavnim upravljanjem. On ne nudi samo dodatnu skupinu prijenosa i dodatno mijenjanje brzina nego je pri istoj snazi motora 10 % učinkovitiji od Dyna-6 u radu u polju. Dyna-7 pruža jednostavno i učinkovito upravljanje ukupno 28 brzina naprijed i unatrag u četirima skupinama s po 7 stupnjeva prijenosa. Taj cjenovno povoljni prijenos pruža neometano i intuitivno rukovanje u ručnom načinu rada, a može se upravljati i potpuno automatski. Za one koji preferiraju udobnost i upravljanje bezstupanjskim prijenosom (CVT), MF prijenos Dyna-VT bit će dostupan u budućnosti i za seriju MF 8S.

 class=

Kao što je nova era ljudske civilizacije i istraživanja započela istraživanjem Mjeseca i prvim svemirskim letom, koracima i vožnjom lunarnim vozilom po Mjesecu, tako je Massey Ferguson na prošlogodišnjem sajmu Agrotechnica 2019 predstavio zadivljujući novi koncept traktora MF NEXT. Uz riječi: “Budućnost je danas”, a pred dramatičnim hollywoodskim soundtrackom zavjesa se spustila i otkrila ovo vozilo zapanjujućeg izgleda.

Predstavljen u crnoj, sivoj i zlatnoj livreji – istim bojama kao i lunarno slijetanje prije 50 godina – Thierry Lhotte, direktor tvrtke Massey Ferguson za Europu i Bliski Istok, proglasio je to „malim korakom za Massey Ferguson, ali ogromnim skokom za našu industriju. Lunarnim slijetanjem, prije 50 godina, ljudska bića promijenila su svoje shvaćanje o tome što je moguće, a što nije. Taj mali korak na Mjesecu, svladavši naizgled nepremostiv izazov, pokrenuo je potpuno novu eru moćnijih i drugačijih razmišljanja.

Više produktivnosti

Traktori Masseya Fergusona serija MF 8S temelje se na međuosovinskom razmaku kotača od 3,05 m koji se brine za stabilnost i poboljšanu vuču u radu sa širokim i zahtjevnim radnim uređajima te pruža skoro 10 % više vuče. Snaga se prenosi preko nove iznimno snažne stražnje osovine na tlo prirubnicom ili poluosovinom za sve poslove.

U nove značajke guma odsada se ubraja i mogućnost montaže stražnjih guma promjera do 2,05 m uključujući potpuno novu opciju VF650/75 R42 Trelleborg TM1000 PT. Traktori su zadržali serijski opružnu prednju osovinu koja omogućuje krug okretanja od 5,7 m. Sada je opremljena zaključavanjem ovjesa te serijski ima kočnice za traktore koji su opremljeni prijenosom za brzine do 50 km/h. Najveći kapacitet podizanja dizalice povećan je za 7 % na 10.000 kg, a uz snažnu hidrauliku ovi traktori mogu pogoniti velike i šire radne uređaje.

Hidraulički sustav Load-Sensing s do 150 l/min standardan je, a u usporedbi s prethodnim sustavom, pruža 36 % veći protok. Opcionalno je dostupan i protok od 205 l/min koji se isporučuje i u verziji ECO i koji proizvodi protok pri 1.650 okr./min (najviše 230 l/min pri nazivnoj brzini vrtnje motora). Dodatno se mogu odrediti do pet elektroničkih stražnjih upravljačkih ventila. Svi su modeli serijski opremljeni s četiri brzine priključnog vratila te nude izbor između 540, 540 ECO, 1.000 ili 1.000 ECO tako da vozač uvijek može odabrati ispravan broj okretaja za čistu snagu ili optimalnu uštedu. Novi uređaj za podizanje koji je potpuno integriran u traktor snage 4.800 kg opcionalno je dostupan s ISOBUS utičnicom.

 class=
Unutrašnjost MF 8 S

100 % umrežen

Povezivost je standard u seriji MF 8S, a isporučuje se uz telemetrijsku tehnologiju MF Connect uključujući trogodišnju licenciju za pretplatu. Pri tome se koriste mobilni podaci za prijenos informacija u MF Connect oblak što omogućuje jednostavan pristup i korisne upravljačke informacije na strojevima. Osim zapisivanja pozicije i podataka stroja, stroj također može vlasnicima, vozačima i trgovcima slati poruke o pogreškama i upozorenja o nadolazećim servisima (uz odobrenje).

Sve to je u potpunosti integrirano u portal za kupce ,,MyMF’’ na koji korisnici mogu daljinski prikazati i obrađivati informacije i podatke u stvarnom vremenu s bilo kojeg uređaja povezanog na internet. MyMF će najprije biti dostupan u Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj i Njemačkoj, a poslije i u drugim zemljamama, tj. u Republici Hrvatskoj.HrvatskojHHHHrvatskoj. Svi traktori serije MF 8S mogu se opremiti cijelom paletom tehnologija za održivu poljoprivredu. ,,Srce’’ sustava je intuitivni terminal Datatronic 5 sa zaslonom na dodir koji ne samo da upravlja funkcijama traktora nego i omogućuje potpuno upravljanje svim priključnim uređajima kompatibilnima s ISOBUS-om.

Nova antena koja je smještena na prednjoj strani kabine omogućuje jednostavnu montažu odabira GPS prijemnika do RTK preciznosti. Antena se serijski zaključava ključem radi sigurnosti i izbjegavanja rizika. Opcionalni terminal Fieldstar 5 može se primjenjivati za upravljanje svim MF tehnologijama – uključujući MF Guide, dok MF Section i Rate Control mogu upravljati do 36 sekcija i pet proizvoda. Također snima granice polja i omogućuje potpuno automatsko prepoznavanje polja. MF Task Doc i Task Doc Pro automatski bilježe sakupljene informacije i bežično ih prenose. To je brz, jednostavan i siguran način za stvaranje dokumentacije koja rukovateljima pomaže pri poštivanju propisa i spremanju korisnih informacija. MF Task Doc Pro izrađuje planove primjene i u potpunosti je sinkroniziran sa softverom za upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom. Zahvaljujući NEXT Machine Management podaci se mogu prenositi jednostavno i bežično preko oblaka Agrirouter.

Prvoklasne značajke

Modeli serije MF 8S sa značajkama Exclusive dostupni su odmah. Ta ponuda snažnih modela proširit će se uvođenjem izvedbe Effizient početkom 2021.g. kao i opcije prijenosa Dyna-VT (CVT) za sve modele tijekom 2021. Izvedba Exclusive sveobuhvatan je paket koji vozaču pruža izvanrednu udobnost i jednostavnost korištenja kao i svojstva kojima se povećavaju produktivnost i učinkovitost. Pored izbora između prijenosa Dyna-E-Power i Dyna-7, modeli Exclusive opremljeni su visokim značajkama od temelja, uključujući upravljačku polugu MultiPad s pet električnih upravljačkih ventila kojima se upravlja prstima te joystickom.Traktori su pripremljeni za MF Guide te se isporučuju s MF Task Doc snimanjem kao i kod svih MF 8S serija, uključujući telemetriju MF Connect s trogodišnjom licencijom za pretplatu.

                                                                                            

Prethodni članakAmarant – sve popularnije indijansko žito!
Sljedeći članakKako uspješno uzgojiti đumbir i jam?
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.