Sjetva sjemena za presadnice može se provoditi starim ručnim načinom i korištenjem suvremene poljoprivredne tehnike, točnije automatskim sadilicama. Prednosti korištenja automatskih sadilica naspram ručne sjetve i sadnje su višestruke poput visoke učinkovitosti, preciznosti, brzine izvođenja sjetve/sadnje, rad uz konstantan ritam i točnost izvođenja sjetve/sadnje.

Jedan od suvremenih sustava automatskih sadilica je talijanska sadilica Da Ros LS7-3. Prednost navedenog sustava je što ima dodatne sustave za zalijevanje kontejnera, posipavanja prahom za rast sjemena i sustavom za utiskivanje rupa u zemlju. Također, ima na sebi transportnu traku koja mu omogućava istovremeno putovanje više kontejnera.

Automatska sijaćica sjemena Da Ros LS7-3

Kao glavni nedostatak može se navesti što nije prenosiv (masa stroja čak 2470 kg). Broj punjenja kontejnera po satu iznosi oko 200-500 kontejnera, ovisno o modelu i broju ruka sa sisaljkama. Učinkovitija automatska sadilica također talijanskog proizvođača Urbinati pripada automatskoj sadilici novije generacije. Ona ima učinkovitost sjetve više od 1800 kontejnera po satu. Glavni razlog visokoj učinkovitosti je u tehničkoj izvedbi konstrukcije za sjetvu. Glavni dio konstrukcije je u obliku bubnja koji po sebi ima sisaljke. Osim svoje učinkovitosti je ujedno lako zamjenjiv za sve vrste sjemena.

Sustav ima dodatno automatsko uklanjanje viška zemljanih čestica navodnjavanje zemlje te slaganje/postavljanje kontejnera vertikalno (jedan na drugi). Poljoprivrednici koji se odluče za nabavku nekih od automatskih sadilica trebaju znati kako je nabavna cijena iznimno visoka kao i održavanje. Stoga se preporuča nabavka iz zajedničkog fonda udruživanja više poljoprivrednika. Kad je u pitanju adekvatno punjenje čašica, kontejnera, posudica od stiropora tada je nužno posjedovati punilicu velikog kapaciteta poput Da Ros Tray Filler RC 1200.

Automatska sadilica Sigma
Konstrukcijski bubanj za sjetvu
Spremanje na vertikalni stup

Današnji strojevi za punjenje su opremljeni uređajima za jednostavno prilagođavanje. Pomoću njega se postiže homogeno punjenje i optimalna kvaliteta zbijanja u svakoj vrsti spremnika. Kako bi se postigao ujednačen rad svih radnih faza, potrebno je imati upravljačku ploču pomoću koje se elektronički prilagođava uređaj prije i tijekom rada. Navedena punilica ima mogućnost prihvata maksimalne dimenzije ladice i to 70x48x18 cm.

Učinkovitost je od 200 do 1.200 ladica/sat te za njen uredan rad je nužan elektromotor snage 3,7 kW. Kao i kod automatskih sadilica glavni nedostatak je nemogućnost kretanja stroja zbog velike mase (1.200 kg). Osim navedenog, vrlo bitan stroj za nabavku kod veće proizvodnje presadnica je transplanter. To je elektronski uređaj za presađivanje u posude ili pladnjeve. Stroj se može opremiti s najviše 10 samohodnih prstiju s dvostrukim pokretom za homogeno presađivanje. Grupa prstiju djeluje paralelno sa smjerom rada remena.

Jednostavne i brze prilagodbe omogućuju brzu prilagodbu ovog stroja svim vrstama ladica i svim posudama u presađivanju dok se vodi u dozator za posude. Bez obzira na kombinacije uzoraka posuda za rad, poseban softver uvijek omogućuje potpuno pražnjenje biljaka iz ladica. Postavke kao što su radna brzina, dubina sakupljanja i presađivanja, visina biljaka, bočno podizanje, lako se prilagođavaju bez zaustavljanja stroja, izravno s upravljačke ploče koja ima zaslon osjetljiv na dodir u boji.

Nabavka strojeva u Republici Hrvatskoj

Vrlo je bitno napomenuti poljoprivrednicima da je nabavka ovakvih strojeva za presadnice iznimno skupa te da se trebaju prilikom kupovine savjetovati s trgovcem i razmotriti mogućnosti grupne kupovine ili kupovine iz zajedničkog fonda. Na taj način se može ostvariti nabavka strojeva po povoljnim uvjetima i osigurati isplativa biljna proizvodnja.

Nabavka strojeva koja nema financijski plan i nije odabrana prema mogućnostima poljoprivrednika je loša nabavka. Ona dovodi poljoprivrednika i njegovu obitelj te poslovnu budućnost u nepovoljan položaj iz kojeg se teško kasnije oporaviti. Korištenjem današnjih EU fondova postiže se mudra kupovina poljoprivredne tehnike i osigurava financijska sigurnost gospodarstva.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje