Neovisni ocjenjivački sud od 25 poljoprivrednih novinara iz 25 različitih europskih zemalja, početkom studenog na sajmu EIMA u Bologni u Italiji, dodijelio je titulu “Traktor godine 2023” Fendtu 728 Vario.

Nagrada “Traktor godine” dodjeljuje se jednom godišnje od 1998. Od 2006. dodjelu nagrada izmjenjuju EIMA i Agritechnica. Od svog početka, Fendt proizvodi su već sedam puta osvojili nagradu “Traktor godine” u glavnoj kategoriji, više od bilo koje druge marke. Fendt Favorit 700 Vario osvojio je ovo priznanje prvi put 1999. godine.

FENDT 728 Vario

Snažan i okretan svestrani traktor FENDT 728 Vario s potpuno novorazvijenim pogonskim sklopom Fendt VarioDrive, integriranim sustavom kontrole tlaka u gumama VarioGrip, FendtONE i snagom do 300 KS impresionirao je ocjenjivače. Od lansiranja 1998., serija Fendt 700 Vario osvojila je brojne nagrade i od tada je Fendtov najprodavaniji asortiman. Kupci diljem svijeta oslanjaju se na ove traktore – bilo u ratarstvu, travnjacima, na cesti ili u primjenama s prednjim utovarivačem. Traktor godine 2023., Fendt 728 Vario pripada sedmoj generaciji serije Fendta 700 Vario koja donosi potpuno novi temeljni dizajn i proširuje spektar snage do 300 KS za svestrane primjene.

U svojoj sedmoj generaciji nova gama s pet modela (Fendt 720 Vario, 722 Vario, 724 Vario, 726 Vario i Fendt 728 Vario) zauzima raspon snage od 203 do 283 KS (147 – 206 kW) (ECE R120). Koncept dodatne snage Fendt DynamicPerformance (DP) oslobađa do 20 KS dodatne snage u Fendt 728 Vario DP putem sustava upravljanja ovisnog o zahtjevima točno kada je to potrebno. Vrhunski model tako postiže maksimalne performanse do 303 KS. Koncept dodatne snage nije vezan za brzinu vožnje ili posebne primjene i funkcionira isključivo dinamički, čak i kad PTO radi u mirovanju.

 Dizajniran kako bi zadovoljio globalne zahtjeve, Fendt 728 Vario razvijen je s niskim omjerom snage i težine, s visokim rasponom performansi, fleksibilnošću i pažljivom upotrebom resursa i okoliša na umu. Jednostupanjski Fendt VarioDrive pogonski sklop sastoji se od motora i odgovarajućeg Vario prijenosa. Inteligentno kontrolirano upravljanje pogonom na sve kotače jedna je od prednosti Fendt VarioDrive. Pogonski sklop eliminira potrebu za ručnim prebacivanjem prilikom promjene rada na polju i na cesti. Prema potrebi pokreće prednju i stražnju osovinu i dinamički raspoređuje snagu. Na terenu je dostupna puna vučna sila i izbjegavaju se naprezanja pri vožnji po cestama ili zavojima. Takozvani pull-in-turn efekt uvlači stroj u zavoj tijekom zavoja. Rezultat: posebno mali krug okretanja s punom vučnom snagom i manjim zbijanjem tla.

Viši, veći, jači – prednji utovarivači

 S maksimalnim kapacitetom dizanja od 4.070 daN i opcijskom funkcijom vaganja neovisno o položaju, Fendt Cargo 6.100 učinkovito premješta velike terete na visinu do 4,85 m.

Prednjim utovarivačem se učinkovito upravlja putem opcijske 3L joysticka. Prilikom rada s čestim promjenama smjera, kao što je utovar, prednost integriranog gumba za rikverc postaje očita. Kombinacija Fendt Cargo 6,100 i 3L joysticka omogućuje istovremeno obavljanje tri funkcije pri radu s kantom za hvatanje silaže.

    Sigurnost i udobnost

Provjerena kabina Fendt VisioPlus ponovno je optimizirana u smislu sigurnosti i udobnosti. Zaštitni sustav kategorije 4 štiti vozača od prašine, tekućih sredstava za zaštitu usjeva i njihovih para. To znači da Fendt 728 Vario ispunjava sve zahtjeve za zaštitu usjeva. U osnovnoj postavci zadovoljava sve standarde zaštitne kabine kategorije 2.

Dobra vidljivost ključna je za precizan rad. Kontinuirani panoramski prozor s kutom gledanja od 77 stupnjeva nudi optimalan pogled na prednji utovarivač, posebno pri radu na visini. Bočni brisač prozora na desnoj strani održava prozor čistim i po promjenjivom vremenu. Dvije dodatne kamere za prednju i stražnju stranu olakšavaju manevriranje, omogućuju izravan pogled na stroj i povećavaju radnu udobnost. Dva opcijska radna svjetla u poklopcu motora pružaju najbolje moguće osvjetljenje. LED stražnja svjetla i dinamički pokazivač smjera dodatno povećavaju sigurnost u cestovnom prometu.

Glavne značajke pobjednika Traktora godine 2023. uključuju potpuno novi 6-cilindrični 7,5-litarski AGCO-Power motor koji proizvodi maksimalnu snagu od 283 KS koji također omogućuje dodatnu snagu do 20 KS u svim uvjetima; novi prijenos, novi hidraulički i rashladni sustav te sigurnu filtraciju kabine (kategorija 4).

Među novim značajkama izdvajamo sljedeće:

 • odvojeni hidromotori pokreću prednju i stražnju osovinu
 • stalni pogon na 4 kotača automatski reguliran za najbolju vuču
 • uvlačenje u zavoj za smanjenje radijusa okretanja do 10%
 • Fendt iD koncept male brzine
 • inteligentni VarioDrive
 • integrirani sustav kontrole tlaka u gumama
 • vrhunska upravljivost
 • vrlo nizak omjer težine i snage
 • nova generacija prednjeg utovarivača
 • novo vrhunsko vozačko sjedalo i
 • Fendtov “on & offboard” digitalni svemir FendtONE
 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakTlo je najveći problem za uzgoj hrane
Sljedeći članakIsplati li se proizvoditi povrće u plastenicima zimi?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.