CLAAS je započeo suradnju s nizozemskom start-up tvrtkom AgXeed B.V. Njihov cilj je suradnja na razvoju i komercijalizaciji autonomnih poljoprivrednih strojeva.

Poljoprivredna industrija mora dodatno povećati produktivnost u narednim desetljećima kako bi udovoljila potrebama rastuće globalne populacije. Također, i problemima s pronalaskom kvalificirane radne snage. Industrija poljoprivrednih strojeva pronašla je razna rješenja za rješavanje ovih izazova. Kompaniji CLASS suradnja i ulaganje u AgXeed predstavlja logičan korak prema tehnologijama koje su sigurne za budućnost.

Partneri sa zajedničkim idejama

Nizozemska tvrtka AgXeed nudi pametan, održiv i potpuno autonoman sustav sa skalabilnim hardverom, alatima za virtualno planiranje i opsežnim modelima podataka. To je danas čini jednom od vodećih europskih tvrtki u ovom sektoru. U tu će svrhu AgXeed donijeti svoj autonomni AgBot na polja, pašnjake i specijalne usjeve, uz puni paket perifernih uređaja. Cilj je ovaj autonomni poljski robot (s dizel-električnim pogonom, kotačima ili gusjenicama, snage do 156 KS i standardnom spojnicom u tri točke) dovesti na polja kako bi poljoprivrednicima pomogao u širokom rasponu zadataka u budućnosti.

Naše sudjelovanje pruža CLAAS-u pristup inovativnim tehnologijama u poznatom tržišnom segmentu i nadopunjuje našu vlastitu stručnost u autonomiji i robotici, objašnjava Thomas Böck, izvršni direktor CLAAS grupe.

Zauzvrat, AgXeed ima koristi od naše široke stručnosti i mreža u mnogim područjima. Područjima kao što su prijenos podataka, sučelja i rješenja za pogon. Prema našem mišljenju, to je win-win (dobitna za sve strane, op.ur.) situacija. To je jedan od razloga zašto smo odlučili uložiti u ovu početnu tvrtku. Također i činjenica da su ciljane AgXeed tehnologije u naprednom stanju razvoja. Ovo rješenje nudi poljoprivrednicima i izvođačima konkretnu ekonomsku dodanu vrijednost, a štoviše, uskoro će biti dostupno.

Ova vrsta suradnje odražava točno ono za što se zalažemo u AgXeedu, dodaje Joris Hiddema, suosnivač AgXeed BV-A.

To znači uspostavljanje saveza usmjerenih u budućnost između inovativnih tvrtki koje teže održivoj poljoprivredi, gdje poljoprivrednici mogu optimizirati produktivnost i očuvati tlo i okoliš. U CLAAS-u imamo partnera koji vjeruje i dijeli naše ideje o budućnosti poljoprivrede. Ova suradnja ubrzat će donošenje naših rješenja na polja poljoprivrednika.

Očekuje se da će AgBot, zajedno s povezanim softverskim rješenjima i platformama, biti lansiran na tržište 2022. g. AgBot ,,se brine’’ za monotone, zamorne i u nekim slučajevima opasne zadatke.  Vozilo također ima prilagodljivu širinu gusjenice te nosivost do 8 t. Opcionalno su dostupni električni PTO, neovisno o brzini motora i vanjski visokonaponski priključci. Električna oprema uključuje svu tehnologiju potrebnu za otkrivanje opasnosti i prepreka, uz RTK sustav upravljanja. Opcijske gusjenice (širine remena od 300 do 910 mm), u kombinaciji s malom maksimalnom težinom od 6,0 t (bez balasta) čine AgBot vrlo prihvatljivim za tlo. AgBot- ovi će biti predstavljeni u različitim veličinama i razredima izvedbe. Daljnja rješenja su trenutno u fazi izrade.

agbot
Agbot na polju u radu

agbot

agbot stroj budućnosti

Prethodni članakUspostava Nacionalne sortne liste
Sljedeći članakPoljoprivredno zemljište
je bit života!
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.