CLAAS je započeo suradnju s nizozemskom start-up tvrtkom AgXeed B.V. Njihov cilj je suradnja na razvoju i komercijalizaciji autonomnih poljoprivrednih strojeva.

Poljoprivredna industrija mora dodatno povećati produktivnost u narednim desetljećima kako bi udovoljila potrebama rastuće globalne populacije. Također, i problemima s pronalaskom kvalificirane radne snage. Industrija poljoprivrednih strojeva pronašla je razna rješenja za rješavanje ovih izazova. Kompaniji CLASS suradnja i ulaganje u AgXeed predstavlja logičan korak prema tehnologijama koje su sigurne za budućnost.

Partneri sa zajedničkim idejama

Nizozemska tvrtka AgXeed nudi pametan, održiv i potpuno autonoman sustav sa skalabilnim hardverom, alatima za virtualno planiranje i opsežnim modelima podataka. To je danas čini jednom od vodećih europskih tvrtki u ovom sektoru. U tu će svrhu AgXeed donijeti svoj autonomni AgBot na polja, pašnjake i specijalne usjeve, uz puni paket perifernih uređaja. Cilj je ovaj autonomni poljski robot (s dizel-električnim pogonom, kotačima ili gusjenicama, snage do 156 KS i standardnom spojnicom u tri točke) dovesti na polja kako bi poljoprivrednicima pomogao u širokom rasponu zadataka u budućnosti.

Naše sudjelovanje pruža CLAAS-u pristup inovativnim tehnologijama u poznatom tržišnom segmentu i nadopunjuje našu vlastitu stručnost u autonomiji i robotici, objašnjava Thomas Böck, izvršni direktor CLAAS grupe.

Zauzvrat, AgXeed ima koristi od naše široke stručnosti i mreža u mnogim područjima. Područjima kao što su prijenos podataka, sučelja i rješenja za pogon. Prema našem mišljenju, to je win-win (dobitna za sve strane, op.ur.) situacija. To je jedan od razloga zašto smo odlučili uložiti u ovu početnu tvrtku. Također i činjenica da su ciljane AgXeed tehnologije u naprednom stanju razvoja. Ovo rješenje nudi poljoprivrednicima i izvođačima konkretnu ekonomsku dodanu vrijednost, a štoviše, uskoro će biti dostupno.

Ova vrsta suradnje odražava točno ono za što se zalažemo u AgXeedu, dodaje Joris Hiddema, suosnivač AgXeed BV-A.

To znači uspostavljanje saveza usmjerenih u budućnost između inovativnih tvrtki koje teže održivoj poljoprivredi, gdje poljoprivrednici mogu optimizirati produktivnost i očuvati tlo i okoliš. U CLAAS-u imamo partnera koji vjeruje i dijeli naše ideje o budućnosti poljoprivrede. Ova suradnja ubrzat će donošenje naših rješenja na polja poljoprivrednika.

Očekuje se da će AgBot, zajedno s povezanim softverskim rješenjima i platformama, biti lansiran na tržište 2022. g. AgBot ,,se brine’’ za monotone, zamorne i u nekim slučajevima opasne zadatke.  Vozilo također ima prilagodljivu širinu gusjenice te nosivost do 8 t. Opcionalno su dostupni električni PTO, neovisno o brzini motora i vanjski visokonaponski priključci. Električna oprema uključuje svu tehnologiju potrebnu za otkrivanje opasnosti i prepreka, uz RTK sustav upravljanja. Opcijske gusjenice (širine remena od 300 do 910 mm), u kombinaciji s malom maksimalnom težinom od 6,0 t (bez balasta) čine AgBot vrlo prihvatljivim za tlo. AgBot- ovi će biti predstavljeni u različitim veličinama i razredima izvedbe. Daljnja rješenja su trenutno u fazi izrade.

agbot
Agbot na polju u radu

agbot

agbot stroj budućnosti

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUspostava Nacionalne sortne liste
Sljedeći članakPoljoprivredno zemljište
je bit života!
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.