Približavanjem jeseni započinje „špica” berbi na njivama. Najvažniji zadatak je obaviti ih što brže i uz što manje oštećenja na plodovima. OPG- i koji se bave uzgojem raznovrsnih  poljoprivrednih kultura trebaju prilagođenu mehanizaciju za vađenje korjenastog i gomoljastog bilja.

Kombajn PYRA – 1500

Ovaj model stroja za vađenje gomoljastog povrća uglavnom se bazira na vučenoj mehanizaciji manjeg radnog kapaciteta. Izrađuju se kao jednoredni ili dvoredni u bočnoj varijanti. Nisu samohodni već imaju pogon preko priključnog vratila traktora. Izvedbe su male i kompaktne što im osigurava bolju okretnost na manjim parcelama.

Kombajn PYRA – 1500

Slika 1.

Kapacitet spremnika je 1500 kg. Visina istovara je 2 m. Iskapač ima trodijelnu oštricu, širine 55 – 57 cm. Na njih se nastavljaju 2 usisna valjka promjera 30 cm. Povlačni separator je širine 0,65 m,duljine 1,5 m. Identičnih dimenzija je i separator za odvajanje nečistoća. Sito je veće 0,65 x3,5 m. Stroj je opremljen aktivnim strugačima blata. Stol za sortiranje mogu opsluživati 3 radnika. Dužina uređaja je 7 m, a širina 2,4 m u transportu. Za rad je potreban traktor minimalno 50 KS. Dodatnu opremu čini: elektromagnetsko upravljanje hidraulikom traktora, elementi za iskapanje mrkve i luka te dijelovi za finije čišćenje.

Vučeni kombajn SPRING 750/35

Kombajn SPRING 750/35 osim za krumpir, služi za vađenje ostalog korjenastog i gomoljastog povrća.

Uređaj za vađenje krumpira se sastoji od:

1. valjka za regulaciju dubine

2. iskapački uređaj sa 3 raonika

3. prilagodljivi uređaji za podrezivanje nadzemne mase i trave

4. dva klizača za odvajanje trave

Vučeni kombajn SPRING 750/35

Hidraulična poteznica omogućava rad u brazdi i izvan brazde. Spremnik je kapacitiran na 1600 t gomolja, s pokretnim dnom. Transporter za branje se prilagođava hidraulički s naizmjenično postavljenim šipkama po sustavu jedna ravna, jedna savijena. Sustav za čišćenje od lišća pokreće pet remena istom brzinom. Uređaj za čišćenje i razdvajanje gomolja čine dva valjka koji se okreću u suprotnom pravcu. Sortirni transporter se sastoji od primarnog djela za grubo i sekundarnog sita za fino čišćenje.

Na platformi mogu raditi 4 radnika. S poluosovinom se upravlja hidraulički. Za rad je potreban traktor minimalno 60 KS. Širine transportnih traka na kombajnu se kreću od 30 – 74 cm. Dužina stroja je 5,19 cm, širina 2,45 cm. Dodatnu opremu čini kamera i par hidraulički pogonjenih diskova.

Dvoredni kombajn Grimme EVO 280

Offset vučeni uređaj za dvoredno vađenje. Stroj je višenamjenski i može poslužiti za vađenje raznog povrća: luk, cikla, celer, mrkva. Ovaj podatak povećava godišnju iskoristivost i umanjuje troškove funkcionalne amortizacije. Brzina vađenja se može optimizirati ovisno o udjelu kamena u tlu. Easy sep sustav se upotrebljava na tlima s malim udjelom kamena čime povećava kapacitet rada.

Dvoredni kombajn Grimme EVO 280

Vario drive omogućava različite brzine pokretnih traka, a prilagođavaju se u smjeru kretanja. Transportna širina je 3 m, dok teleskopska os osigurava visoku stabilnost i kod punog spremnika. Velika prednost je i njegov veliki kapacitet od 8 t pa se može pokriti veća udaljenost na dugačkim poljima u jednom krugu. Brzina u transportu je 20-40 km/h.

Prethodni članakKakvi su ostvareni prinosi ozimih ratarskih kultura?
Sljedeći članakUspješna Srednja poljoprivredna škola Bedekovčina
Zoran Maričević, dipl.ing.agr.
Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994.g. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu, a od 2000.g. i kao Naslovni znanstveni asistent na Veleučilištu u Karlovcu. Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, uključen kao branitelj na prvim crtama obrane grada Karlovca. Kao pripravnik radio je na Farmi Šumbar poduzeća PPK Karlovačka mesna industrija na poslovima Tehnologa biljne proizvodnje. Tamo je iz prve ruke kroz praksu stekao znanje i iskustvo. Od kraja 1995. do danas, zaposlen je u srednjoj Prirodoslovnoj školi u Karlovcu kao profesor stručnih predmeta u poljoprivredi, u više smjerova koje škola ima. Od 2000. godine radi i na Veleučilištu u Karlovcu kao Naslovni znanstveni asistent. Predaje na smjeru Lovstvo i zaštita prirode na Katedri „Proizvodnja hrane i hranidba divljači“. Piše stručne članke u više stručnih časopisa, a napisao je i knjigu „U gorske oaze“ kao stručno edukativnu literaturu za studente. Zbog popularizacije i edukacije najmlađih članova našeg društva napisao je i slikovnicu „Marko uči o životinjama“.