Naslov ovog članka mogao bi biti moto SŠ Bedekovčina. Uz pomoć osnivača Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Općine Bedekovčina, zalaganja učenika i njihovih roditelja te bez predanosti vrijednih nastavnika, ne bi bilo ni uspjeha učenika ove škole.

Učenici SŠ Bedekovčina postigli su zapažene rezultate na natjecanju strukovnih zanimanja Worldskills Croatia 2023, a već smo nedavno objavili da je njihova učenica Marina Horvat državna pobjednica u disciplini cvjećarstvo. I u drugim područjima na ovogodišnjem natjecanju učenici ove strukovne škole osvajali su prva mjesta. Uspjesi se samo redaju, a veliku zaslugu za to, osim nadarenih učenika, imaju i nastavnici ove škole.

Jedna škola, tri učilišta

Škola je organizirana kroz tri učilišta: medicinsko, graditeljsko i poljoprivredno. Sudeći po brojkama ovo je jedna od većih strukovnih škola u Hrvatskoj. U njoj su zaposlena 144 djelatnika i trenutno je pohađa 580 učenika.

Ove školske godine imali smo 100 učenika u poljoprivrednom učilištu, naglašava ravnateljica Vera Hrvoj. U prosjeku imamo od 100 do 120 učenika u poljoprivredi, ovisno o generaciji. Školujemo mlade ljude kroz trogodišnje programe u poljoprivredi za cvjećare, poljoprivredne gospodarstvenike i mehaničare poljoprivredne mehanizacije, te kroz četverogodišnji program za agrotehničare. I ove godine bilježimo povećan interes učenika za našom školom i upisom u poljoprivredna zanimanja.

Iako u trogodišnjem programu za zanimanje poljoprivredni gospodarstvenik učenici imaju većinu stručnih predmeta kao i agrotehničari, spomenuto je zanimanje osmišljeno za učenike koje malo manje zanimaju opći predmeti. Oni dva dana u tjednu imaju praktičnu nastavu i to je idealno zanimanje za nekoga tko želi raditi na svom gospodarstvu. Učenici imaju mogućnost nastaviti školovanje, tzv. vertikalnom prohodnošću. To znači da učenici koji su upisali trogodišnji program za zanimanje poljoprivredni gospodarstvenik kasnije mogu, uz polaganje razlike ispita, upisati četvrti razred za zanimanje agrotehničar, položiti završni ispit i ispite Državne mature te kasnije nastaviti fakultetsko školovanje.

U školi se provodi obrazovanje odraslih, točnije, osposobljavanje za jednostavnije poslove u poljoprivredi i graditeljstvu, npr. rukovatelj rovokopačem-utovarivačem, rukovatelj traktorom, motornom kosilicom i trimerom, osposobljavanje za zidara, tesara, soboslikara ličioca i montera suhe gradnje, kao i prekvalifikacije npr. za rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima.

Vlastita proizvodnja i prodaja

Posebnost ove škole međusobna je isprepletenost svih ponuđenih struka. Mirjana Hudi-Vlahek, voditeljica poljoprivrednog učilišta, tako kaže:

Povezali smo tri zanimanja. Poljoprivredni gospodarstvenici i agrotehničari uzgajaju cvijeće, a cvjećari ga koriste u praktičnoj nastavi za aranžiranje. Znači, jedni uzgajaju, a drugi koriste za praktičnu nastavu. Isto tako, učenici iz graditeljskog učilišta, s građevinskom mehanizacijom kojom škola raspolaže, odrađuju poslove na poligonu i na poljoprivrednom dobru koji se odnose na pripremu terena. Inače bismo kao škola morali platiti skupu vanjsku uslugu za obavljanje tih radova. U poljoprivrednom učilištu imamo sve materijalne uvjete za provedbu nastave, osim za stočarstvo.

Taj dio odrađujemo na terenu. Sve ostalo što škola posjeduje, tj. ratarske površine, voćnjak, vinograd, pčelinjak, podrum, mehanizaciju, služi nam za obavljanje praktične nastave i vježbi. Tu je i pedološki laboratorij u kojem učenici imaju vježbe iz tloznanstva i uče o kemijskoj analizi tla. Učenici u poljoprivrednom učilištu proizvode kale i gerbere u tlu i hidroponu te rajčicu u hidroponu. Svake godine uzgajali su vlastito povrće koje se prodavalo u plasteniku, a nešto se plasiralo i u učenički dom.

Učenica Marta brine o uzgojenim gerberima

Učenik Karlo provjerava napredak rajčica u hidroponu

Više godina prodajemo svoje proizvode, do ove godine uglavnom smo prodavali u školskom plasteniku, a od ove godine naši učenici bruse svoje prodajne vještine pa smo imali prodaju subotom na tržnici. U školi je prodaja bila petkom, a svakog radnog dana u plasteniku ujutro u sklopu vježbi. Proizveli smo presadnice povrća i cvijeća, pojašnjava Hudi-Vlahek.

Na nedavnom Sajmu vina škola je imala svoj štand i učenici su prodavali školske proizvode te pomagali prilikom ocjenjivanja uzoraka vina. Škola u promotivne svrhe proizvodi vlastito nagrađivano bučino ulje i jabučni sok.

Brojni projekti

Škola je uključena u brojne međunarodne i domaće projekte te u Erasmus razmjenu učenika. Daniela Usmiani profesorica je matematike i informatike te voditeljica međunarodnih projekata.

Od 2010. godine aktivni smo u međunarodnim projektima. Trenutno provodimo projekte na području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i imamo Erasmus akreditaciju. Svake godine apliciramo i dobivamo sredstva za mobilnost učenika i nastavnika koji usavršavaju svoja znanja i vještine u primjeni nekih alata ili tehnologija. Ove godine završava nam jedan veliki dvogodišnji projekt koji smo počeli za vrijeme COVID-19, u okviru kojeg nam je 50 učenika trogodišnjih zanimanja na području graditeljstva bilo na praksi u Njemačkoj.

Zahvaljujući takvim projektima učenici sva tri učilišta imaju mogućnosti otići u susjedne zemlje da bi naučili i svladali nove tehnologije. SŠ Bedekovčina surađuje i s drugim školama na K2 projektima različitih tema. –Trenutno imamo jedan projekt koji se zove Future Food i bavi se ekološkom proizvodnjom hrane. U njemu sudjeluju škole iz pet zemalja, kaže Usmiani.

Od domaćih projekata sudjelovali smo u projektu „Kreiraj svoju budućnost“. Učenici završnih razreda zanimanja agrotehničar sudjelovali su u projektu. Radi se o projektu čiji je pokretač Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije. Uključeni su bili učenici sedam srednjih škola s područja županije, različitih zanimanja. Troje od četvero naših učenika bilo je među najboljima. Jedan je naš učenik bio u timu koji je osvojio 1.300 eura, spomenula je Mirjana Hudi Vlahek.

Pobjednički tim SŠ Bedekovčina

Očekuju povećani interes učenika za poljoprivredu

Glavnim organizacijskim problemom u školi smatraju rad na više udaljenih lokacija. Cvjećarstvo, pedološki laboratorij i teoretska nastava u poljoprivredi odvijaju se u prostoru koji škola ima u najmu, a vježbe i praktična nastava odvijaju se na poligonu za praktičnu nastavu, koji je dislociran te u matičnoj školi. Zbog toga škola planira u budućnosti povećanje prostornih kapaciteta, odnosno dogradnju i modernizaciju postojećeg poligona za praktičnu nastavu. U planu je postavljanje solarnih panela na sportsku dvoranu, učenički dom i školu, a uskoro će biti opremljena i školska apikomora. Na novokupljenoj parceli, za koju je financijska sredstva osigurala Krapinsko-zagorska županija, zasadit će se vinograd s crnim sortama.

Hrvoj ističe:

Očekujemo povećani interes učenika za bavljenje poljoprivredom te interes za proizvodnju i promociju domaće hrane. Optimisti smo, imamo puno planova i vjerujemo da će se dio njih i ostvariti.

Praktična nastava cvjećarki

Škola je bitan kotačić zagorske poljoprivrede

U posljednjih 28 godina, koliko postoji poljoprivredno učilište, osjeća se pozitivan utjecaj u lokalnoj zajednici te u proizvodnji hrane. Surađujemo s udrugama i Općinom Bedekovčina. Veliku podršku imamo od Županije koja nam je pomogla u opremanju. Od Ministarstva poljoprivrede dobili smo financijska sredstva za kupnju novog traktora. Škola se kontinuirano javlja na javne pozive Ministarstva znanosti i obrazovanja te se i na taj način dodatno opremamo. Zbog spomenute kontinuirane podrške osjećamo veliku odgovornost naše ustanove da radimo stručno, dijelimo znanje i podižemo razinu obrazovanja i znanja u svim našim učilištima. Naše najveće blago su vrijedni i marljivi učenici te stručni i nesebični nastavnici, naglasila je ravnateljica Hrvoj.