Izvrsna kvaliteta sakupljanja, jednostavno rukovanje i trajna konstrukcija – sve su to značajke zbog kojih treba razmisliti o kupnji grabilice s jednim rotorom marke Massey Ferguson.

Zatvorena glava grabilice iz tvrtke MF štiti sve bitne komponente od prašine i prljavštine. Optimizirani oblik bregastog vratila, izrađenog od sferoidnog grafitnog, lijevanog željeza, omogućuje potpuno nesmetan rad te brzo i precizno podizanje žbica. Pogonska jedinica velikih dimenzija te precizno izrađeno kućište krakova žbica izrađeno od aluminijske legure dobri su primjeri suvremenog i provjerenog dizajna.

Najbolja kvaliteta sakupljanja postiže se tangentnim rasporedom žbica za idealan otkos. To omogućava znatno veće radne brzine. Glava grabilice spojena je uz pomoć konusnog prstena kako bi se formirala čvrsta jedinica. Prednost takvog spoja je u tome što vijci nisu podvrgnuti učinku sječe, već samo tlačnim i zateznim silama. Osim toga, takav spoj rezultira preciznim centriranjem i stabilnošću koji pridonose dugom životnom vijeku stroja. Krakovi za sakupljanje mogu se pojedinačno zamijeniti po potrebi, bez potrebe za potpunim rastavljanjem utičnice grabilice.

Slaganje otkosa udesno

Sve grabilice Massey Fergusona s jednim rotorom deponiraju otkos udesno. Na taj način uvijek imate nadzor nad idealnim otkosom budući da su upravljački uređaji traktora na desnoj strani. Svi pogonski sklopovi na grabilicama Massey Fergusona opremljeni su zaštitom od preopterećenja što prevenira skupe popravke i duge zastoje tijekom sezone skupljanja krme. Prilagođavanje linearne visine (dio standardne opreme), može se vrlo jednostavno i po potrebi prilagoditi radnoj visini i uvjetima na tlu.

Jedan rotor troglobni zglob Albine
Jedan rotor trozglobni spoj Floating Headstock
Zglobni spoj s rudom za vuču/zapregom na traktoru s jednim rotorom

Fiksiranje i zaštita žbica

Žbice nisu gurnute preko zupčaste cijevi, umjesto toga svaka žbica je pričvršćena vijkom do dna- Prednost takvog spoja je u tome što je strana kraka za sakupljanje koja je okrenuta prema krmi posve glatka i zbog čega se krmivo neće uhvatiti za nju. Ako dođe do oštećenja, nije potrebno ukloniti sve žbice kako bi se izmijenile one unutarnje. Osim toga, žbice imaju veću slobodu kretanja jer ih cijev ne ograničava. Sve zaštitne komponente izrađene su od čvrstog materijala cijevi i iz jednog komada metala. Zglobni spoj na koji je spojen krak šbice strojno je obrađen kako bi savršeno sjeo , što omogućava lagano umetanje ručica te svodi na minimum moguća oštećenja na toj točki stalno izloženoj naprezanju. Osim toga, takav dizajn olakšava i ubrzava popravke kad su isti nužni. Svi pogonski sklopovi na grabilicama MF opremljeni su zaštitom od preopterećenja. To prevenira skupe popravke i duge zastoje tijekom sezone sakupljanja krme.

Izvor: www.austrodiesel.at/hr

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakZnačaj dobrih poljoprivrednih praksa
Sljedeći članakPotpore za nabavu mineralnog gnojiva
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362