U Prelogu je sredinom svibnja održan 14. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi Agro Arca. Treća je ovo godina kako je Grad Prelog domaćin ove sajamske manifestacije, u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora. Sajam je otvorio Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede surađuje s akademskom zajednicom i drugim dionicima u istraživanju, razvoju i prijenosu znanja u području različitih modernih tehnologija koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove, donijeti uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda., a u okruženju koje se dramatično mijenja inovacije su jamstvo unaprjeđenja domaće poljoprivredne proizvodnje.

Hrvatska ima sve preduvjete za izgradnju snažnog sustava prijenosa znanja i inovacija u poljoprivredi (AKIS). Potpore inovacijama u sklopu Strateškog plana moguće su kroz intervencije 77.03. „Potpora za EIP operativne skupine“ i 77.04. „Potpora za kratke lance opskrbe i lokalna tržišta“ ukupne vrijednosti 7,5 milijuna eura. Omogućit će se i u sklopu investicijskih ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, istaknuo je državni tajnik Tušek.

Najpoznatija domaća izložba inovacija u poljoprivredi s 14 godina dugom tradicijom održavanja, u tri dana predstavila je inovacije iz poljoprivrede, prehrambene industrije, poljoprivredne mehanizacije te lokalne tvrtke i OPG-ove. Na sajmu je sudjelovalo više od 110 izlagača iz Hrvatske i 9 zemalja svijeta. Dodijeljeno je 13 zlatnih medalja, 12 srebrnih i 29 brončanih medalja, te posebna medalja IFIA-e (Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora) koju je osvojila tvrtka Ivana Bračića PIP d.o.o. sa inovacijom „Apibonum IB za higijenu pčelinje zajednice“.

Za najbolju inovaciju sajma AGRO ARCA 2023 proglašen je brand WOOLEE gnojivo i repelent od sirove vune inovatorice Dragice Jerkov. Radi se o ekološkom gnojivu i repelentu koji nastaje od sirove vune ovce pramenke s krških područja Like i Dalmacije. Peletirano gnojivo Woolee sadrži dušik i druga hraniva koja se sporo otpuštaju, tako da ih biljka može što više usvojiti. Repelent Woolee novi je proizvod koji se pokazao kao izvrsna zaštita od puževa golaća i drugih nametnika. Potpuno je ekološki i neškodljiv za ljude.

Prethodni članakSajmovi, izložbe, dani i festivali u lipnju
Sljedeći članakSvečano otvorenje Gljivarsko-edukativnog parka u Sv. Ivanu Zelini
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.