Za pripravljanje rakija potapanjem potreban je pribor kakav se može naći u svakom kućanstvu. Međutim, ne smije se upotrebljavati posuđe od čistoga metala niti oštećeno emajlirano posuđe, jer će takve posude u dodiru s voćnim kiselinama i alkoholom dati piću metalan okus, ili u duljem dodiru dati piću ružnu boju. Dakle, posude moraju biti emajlirane, neoštećene, od nehrđajućeg čelika, plastike, drva ili vatrostalnog stakla.


Trebamo:
– Plastično cjedilo (sito). U njemu se voće ili bilje pere i poslije ponovno suši. Najbolje je uporabiti jedno veće cjedilo za pretresanje kakvo se rabi za uobičajeno pranje salate. Ono ima poklopac s rupicama i brzim okretanjem rukama centrifugalna sila izbacuje vodu – to je najbolje raditi vani, na otvorenom. Ako nemamo takvo sito, dobro će poslužiti i obično plastično cjedilo.
– Jedna ili više većih boca širokoga grla ili velike staklenke koje se mogu dobro zatvoriti. Njihov broj i veličina ovisi o količini voćne rakije.
Još jedan važan preduvjet: boce ili staklenke moraju biti posve čiste i bez ikakvoga mirisa, u protivnome će to loše utjecati na okus pripravljenog pića. Otvori, odnosno grla boca ili staklenki moraju biti dovoljno veliki da se u njih može stavljati i iz njih vaditi voće. Staklene posude ima ju prednost jer omogućuju nadziranje voća ili bilja u alkoholu.
– Plastično crijevo dugo oko 1,5 m i unutarnjeg promjera 1 cm. Služi za odtakanje čiste gotove rakije, što znatno olakšava filtriranje. Crijevom se može pretakati tekućina samo ako je iznad prihvatne posude. Kao kad se vadi vino iz bačve! Odtakati treba samo čistu i bistru tekućinu! Mutan ostatak rakije poslije se posebno profiltrira.
– Filtar za filtriranje pića; uloške filtra treba češće mijenjati jer se brzo za čepe. Postoje razne finoće filtra. Za taj postupak treba nam najgrublji. Za ma nje količine pića posve će dobar biti i filtar za kavu.
– Lijevak; najbolji je od plastike.
– Boce za spremanje. Najjednostavnije je i najbolje uzimati boce u kojima je bio alkohol ili rakija za pripravlja nje, odnosno prelijevanje voća ili bilja. U većini recepata ne povećava se ukupna količina tekućine, tako da bi te boce trebale biti dovoljne.
– Flomaster i samoljepive etikete (naljepnice) za označavanje boca i njihova sadržaja.
– Lijepe boce u kojima možete prijateljima darovati rakiju koju ste sami pripravili.

Prethodni članakSuzbijanje korova nakon nicanja ozimih žitarica
Sljedeći članakJesenska gnojidba voćnjaka i vinograda
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.