Već tri i pol godine Grad Bjelovar intenzivno radi na promociji domaćeg, svježeg i lokalnog, posebice kad su u pitanju mali, domaći proizvođači koji nerijetko sami teško pronalaze put do tržišta. U suradnji s nedavno osnovanom poljoprivredno – braniteljskom zadrugom „Bilogorska košara“ i Turističkom zajednicom Bilogora – Bjelovar, Bjelovarčanima je od kraja prosinca prošle godine na raspolaganju novootvoreni prostor u središtu grada u kojemu su na jednome mjestu dostupni najpoznatiji lokalni proizvodi.

Nenad Horvat, predsjednik Skupštine poljoprivredno – braniteljske zadruge „Bilogorske košara“ poručio je da su stigli do finala, a to je otvaranje ove trgovine.

Da nije bilo potpore od strane Grada Bjelovara i gradonačelnika Hrebaka, kao i cijelog njegovog tima, ovaj projekt nikada ne bi započeo i bio tako brzo dovršen. Naša ministrica poljoprivrede ne radi iz fotelje, već zajedno s hrvatskim poljoprivrednicima, stočarima, ratarima i drugima hoda po terenu i cijelu situaciju prati iz prve ruke. Zajedno s nama nastoji rješavati postojeće probleme, a svakom našem uspjehu veseli se od srca. Upravo takvu potporu trebamo i očekujemo. Zahvaljujem se i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli pri osnivanju zadruge i otvaranju trgovine, poručio je prilikom otvorenja trgovine Nenad Horvat.

Domaći proizvodi mogu biti konkurentni

U trgovini „Bilogorska košara“ prodaju se domaći sirevi, tjestenina, džemovi, sokovi, vina, rakije, likeri, med, voće, povrće te njihove prerađevine. Riječ je o proizvodima domaćih OPG-ova s bjelovarskog područja, kao i područja cijele Bjelovarsko – bilogorske županije. Grad Bjelovar podržao je cijelu priču i za tu namjenu uredio vlastiti prostor u središtu grada u Ulici J. J. Strossmayera 2b.

-Trebalo je 30 godina da prepoznamo koliko je važno imati vlastitu proizvodnju, domaće proizvode i ovakvu trgovinu u strogom centru grada. Svi smo svjesni da je domaće najbolje, najzdravije i najkvalitetnije, no još uvijek ima previše onih koji konstantno kupuju strane proizvode. Naša županija je oduvijek poštivala poljoprivredu i poljoprivrednike, a s otvorenjem trgovine prvenstveno radimo na promociji domaćih proizvoda našeg kraja. S time ćemo nastaviti i dalje, jer „Bilogorska košara“ nije jedini projekt koji nam to omogućuje. Domaći proizvodi itekako mogu konkurirati stranima. Domaće, svježe, zdravo i kvalitetno odlike su bjelovarsko – bilogorskih proizvoda koji našim građanima, kao i svima koji će posjetiti Bjelovar moraju biti dostupni na jednom mjestu, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Hrvatski branitelji – izvrsni poljoprivrednici

Najveća posebnost ovog projekta je ta što ga vode hrvatski branitelji.

-Sjajna je poruka da upravo oni koji su branili naše tlo od njega stvaraju najbolju i najvrijedniju hrvatsku hranu. Udio hrvatskih proizvoda koji se povlače sa tržišta je manji od pet posto i mislim da taj podatak dovoljno govori o našoj kvaliteti. Hrvatska hrana je odlična, a sustav sigurnosti je snažan i kvalitetan jer se provjere odrađuju na vrijeme. Mi ćemo učiniti sve da ovakve i slične priče zažive i u drugim krajevima Hrvatske te da budu profitabilne i ekonomski snažne. Bjelovarsko – bilogorska županije je, zajedno sa svojim jedinicama lokalne samouprave i vrijednim poljoprivrednicima jedna od najboljih korisnika hrvatskog Programa ruralnog razvoja, ali i ostalih programa i fondova kojima upravlja Ministarstvo poljoprivrede. Na području ove županije ugovorilo se više od 28 tisuća projekata u vrijednosti dvije milijarde i 700 milijuna kuna. Od toga je isplaćeno gotovo dvije i pol milijarde, a ako govorimo o Programu ruralnog razvoja koji čini preobrazbu u Hrvatskoj poljoprivredi, tu je ugovoreno projekata u vrijednosti gotovo milijardu i 998 milijuna kuna. Grad Bjelovar bilježi projekte u vrijednosti 334 milijuna kuna, od kojih je 320 milijuna kuna već isplaćeno. Isplate su pravi pokazatelj aktivnosti. U sljedećem programskom razdoblju nas čeka oko pet milijardi eura za razvoj poljoprivrede. Ljudi su nam sve, novaca će biti, a naše je da na vrijeme programiramo, ugovaramo i pojednostavimo procedure. Po prvi puta smo formirali dvije posebne pozicije koje se odnose na poticanje projekata poljoprivrednih zadruga hrvatskih branitelja i projekata klastera, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prigodom otvorenja trgovine s domaćim proizvodima „Bilogorske košare“.

 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje