Već tri i pol godine Grad Bjelovar intenzivno radi na promociji domaćeg, svježeg i lokalnog, posebice kad su u pitanju mali, domaći proizvođači koji nerijetko sami teško pronalaze put do tržišta. U suradnji s nedavno osnovanom poljoprivredno – braniteljskom zadrugom „Bilogorska košara“ i Turističkom zajednicom Bilogora – Bjelovar, Bjelovarčanima je od kraja prosinca prošle godine na raspolaganju novootvoreni prostor u središtu grada u kojemu su na jednome mjestu dostupni najpoznatiji lokalni proizvodi.

Nenad Horvat, predsjednik Skupštine poljoprivredno – braniteljske zadruge „Bilogorske košara“ poručio je da su stigli do finala, a to je otvaranje ove trgovine.

Da nije bilo potpore od strane Grada Bjelovara i gradonačelnika Hrebaka, kao i cijelog njegovog tima, ovaj projekt nikada ne bi započeo i bio tako brzo dovršen. Naša ministrica poljoprivrede ne radi iz fotelje, već zajedno s hrvatskim poljoprivrednicima, stočarima, ratarima i drugima hoda po terenu i cijelu situaciju prati iz prve ruke. Zajedno s nama nastoji rješavati postojeće probleme, a svakom našem uspjehu veseli se od srca. Upravo takvu potporu trebamo i očekujemo. Zahvaljujem se i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli pri osnivanju zadruge i otvaranju trgovine, poručio je prilikom otvorenja trgovine Nenad Horvat.

Domaći proizvodi mogu biti konkurentni

U trgovini „Bilogorska košara“ prodaju se domaći sirevi, tjestenina, džemovi, sokovi, vina, rakije, likeri, med, voće, povrće te njihove prerađevine. Riječ je o proizvodima domaćih OPG-ova s bjelovarskog područja, kao i područja cijele Bjelovarsko – bilogorske županije. Grad Bjelovar podržao je cijelu priču i za tu namjenu uredio vlastiti prostor u središtu grada u Ulici J. J. Strossmayera 2b.

-Trebalo je 30 godina da prepoznamo koliko je važno imati vlastitu proizvodnju, domaće proizvode i ovakvu trgovinu u strogom centru grada. Svi smo svjesni da je domaće najbolje, najzdravije i najkvalitetnije, no još uvijek ima previše onih koji konstantno kupuju strane proizvode. Naša županija je oduvijek poštivala poljoprivredu i poljoprivrednike, a s otvorenjem trgovine prvenstveno radimo na promociji domaćih proizvoda našeg kraja. S time ćemo nastaviti i dalje, jer „Bilogorska košara“ nije jedini projekt koji nam to omogućuje. Domaći proizvodi itekako mogu konkurirati stranima. Domaće, svježe, zdravo i kvalitetno odlike su bjelovarsko – bilogorskih proizvoda koji našim građanima, kao i svima koji će posjetiti Bjelovar moraju biti dostupni na jednom mjestu, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Hrvatski branitelji – izvrsni poljoprivrednici

Najveća posebnost ovog projekta je ta što ga vode hrvatski branitelji.

-Sjajna je poruka da upravo oni koji su branili naše tlo od njega stvaraju najbolju i najvrijedniju hrvatsku hranu. Udio hrvatskih proizvoda koji se povlače sa tržišta je manji od pet posto i mislim da taj podatak dovoljno govori o našoj kvaliteti. Hrvatska hrana je odlična, a sustav sigurnosti je snažan i kvalitetan jer se provjere odrađuju na vrijeme. Mi ćemo učiniti sve da ovakve i slične priče zažive i u drugim krajevima Hrvatske te da budu profitabilne i ekonomski snažne. Bjelovarsko – bilogorska županije je, zajedno sa svojim jedinicama lokalne samouprave i vrijednim poljoprivrednicima jedna od najboljih korisnika hrvatskog Programa ruralnog razvoja, ali i ostalih programa i fondova kojima upravlja Ministarstvo poljoprivrede. Na području ove županije ugovorilo se više od 28 tisuća projekata u vrijednosti dvije milijarde i 700 milijuna kuna. Od toga je isplaćeno gotovo dvije i pol milijarde, a ako govorimo o Programu ruralnog razvoja koji čini preobrazbu u Hrvatskoj poljoprivredi, tu je ugovoreno projekata u vrijednosti gotovo milijardu i 998 milijuna kuna. Grad Bjelovar bilježi projekte u vrijednosti 334 milijuna kuna, od kojih je 320 milijuna kuna već isplaćeno. Isplate su pravi pokazatelj aktivnosti. U sljedećem programskom razdoblju nas čeka oko pet milijardi eura za razvoj poljoprivrede. Ljudi su nam sve, novaca će biti, a naše je da na vrijeme programiramo, ugovaramo i pojednostavimo procedure. Po prvi puta smo formirali dvije posebne pozicije koje se odnose na poticanje projekata poljoprivrednih zadruga hrvatskih branitelja i projekata klastera, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prigodom otvorenja trgovine s domaćim proizvodima „Bilogorske košare“.

 class=