Poljoprivreda, obrtništvo i ruralno poduzetništvo strateške su grane gospodarstva svake države, pa tako i Hrvatske. Susreti poljoprivrednika i tvrtki iz tog sektora, prilika su za nove poslovne dogovore i investicije, što doprinosi razvoju domaće poljoprivrede. Stoga je 24. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, koji će se održati od 24. – 26. ožujka na Sajamskom prostoru u Gudovcu nezaobilazno mjesto za sve koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i koje zanima poljoprivreda i hrana.

Uoči ove najznačajnije poljoprivredne manifestacije u prvom dijelu godine u Hrvatskoj, razgovarali smo s direktorom Bjelovarskog sajma, mr. sc. Zlatkom Salajem, dr. vet. med.

Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma
  • Gospodine Salaj, čujemo da se traži „štand više“ na Gudovcu i da bilježite ogroman interes izlagača za prostor na sajmu ?

Ove godine očekujemo rekordni broj izlagača i izlagačkog prostora. Kakva je situacija najbolje govori činjenica da je tjednima prije održavanja sajma, gotovo sav prostor ispunjen. Na ukupno 100.000 m2 bruto prostora smjestit će se izlagači iz raznih dijelova Europe, a posjetitelji koje se također očekuje u rekordnom broju, imati će priliku vidjeti najnovija dostignuća u proizvodnji strojeva i alata.

  • Poljoprivredne proizvođače uvijek zanima mehanizacija. Bit će i velik broj izloženih poljoprivrednih strojeva?

-Prema dosadašnjim prijavama i interesima izlagača očekujemo nešto više od 400 izlagača. Posjetitelji će imati priliku vidjeti brojnu mehanizaciju iz poljoprivrednog, građevinskog i šumarskog programa. Uz najmodernije strojeve i alate, izloženo će biti sve potrebno od repromaterijala za proljetnu sjetvu. Također posjetitelji će moći pronaći zaštitna sredstva, cvijeće i velik broj sadnica za svoje površine. Da bi sadržaj bio potpun tu će biti i velik broj OPG-ovaca, domaćih radinosti i obrtnika koji će predstaviti svoje proizvode.

  • Osim sajma poljoprivredne mehanizacije imate i dva prateća sajma, HOROP i GRO-KO. Što će posjetitelji moći vidjeti na tim izložbenim prostorima?

Iako je na Proljetnom sajmu najveća zastupljenost poljoprivredne mehanizacije, sajam hortikulture HOROP nudi cvijeće, sadnice, presadnice te ostalu opremu za obradu zemlje, povrtnjaka i ostalog. Uz bogatu opremu za hortikulturu velika zainteresiranost je također za sajam GRO-KO, odnosno sajam građevinske i komunalne opreme. U ponudi će se naći velika i mala mehanizacija za potrebe građevinskih tvrtki i obrtnika. Isto tako moći će se pronaći i široka lepeza velikih i malih strojeva za ostale korisnike.

  • Dolazi nova sezona i priprema za radove na polju. Mnogi se vesele što će i ove godine na Proljetnom sajmu moći nabaviti sjeme, sadnice i drugo što im je potrebno…

Moto za nadolazeći 24. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam glasi „Dok brazde otvaraju oranice za sjeme, Proljetni bjelovarski sajam otvoren je za sve poljoprivredne teme“. Da će doista tako i biti, govori i činjenica da će posjetitelji moći pronaći sve što im je potrebno za sadnju. Sjemena, sadnice, gnojivo i sve drugo što vam je potrebno za proljeće moći ćete pronaći na našem Proljetnom sajmu. A tu je svakako i bogata ugostiteljska ponuda kao i zabavni parkovi za djecu te izložba malih životinja tako da će biti za svakoga ponešto.

  • S obzirom na klimatske promjene i sve izglednije nepovoljne vremenske prilike, osiguranje poljoprivredne proizvodnje je postala obavezna stavka. Ove godine će stoga izložbeni prostor tvrtke VH Hrvatska sigurno biti posebno posjećen?

Ponosni smo što je VH Hrvatska generalni sponzor sajma jer nudi vrhunsku zaštitu poljoprivredne proizvodnje od elementarnih nepogoda, kao što su primjerice mraz, tuča ili oluja i jaka kiša. Jedini su specijalizirani osiguratelj usjeva i nasada u Republici Hrvatskoj, sa specijaliziranim znanjima iz područja poljoprivrede i postupka procjena šteta. Uvjerili smo se u niz programa koje nude, a vjerujemo da će i posjetitelji tražiti informaciju više.

Poljoprivrednici će i u edukativnom dijelu programa naći brojne sadržaje sa zanimljivim temama vezanim uz poljoprivrednu proizvodnju i izazove s kojima se danas susrećemo. Važno je spomenuti da će na sajmu zemlja partner biti Sjeverna Makedonija. Tako ćemo imati priliku vidjeti razne zanimljivosti i kulturu naših partnera.

Iz Bjelovarskog sajma pozivaju vas da i vi budete dio najveće gospodarske manifestacije u Hrvatskoj. Posjetite smotru najvećih dostignuća u poljoprivrednoj grani, ali i u ostalim djelatnostima jer 24. Proljetni sajam će zasigurno biti najbogatiji i najposjećeniji do sada.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKorisna zabava u vašem vrtu
Sljedeći članakPrerađivačima 19,9 milijuna eura zbog povećanja cijena prirodnog plina i električne energije
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.