29. siječnja – 1. veljače 2020. godine održava se 114. međunarodni poljoprivredni sajam Fieragricola, jedini takav događaj u Italiji koji potvrđujući svoju stoljetnu tradiciju, od osnivanja daleke 1898. godine, slijedi svoje temeljne ciljeve: inovativnost i internacionalizaciju. Fieragricola 2020. će se odvijati u ozračju trajnog razvoja i kružne ekonomije, novih izazova u poljoprivredi koje pred njih stavlja Novi europski zeleni sporazum (European New Green Deal) te u znaku internacionalizacije i fokusiranja na Afriku.

Na sajmu će sve grane poljoprivrede biti prikazane vertikalno, u pobjedničkom formatu koji se već dokazao i pokazao uspješnim i značajnim za rast sajma. Sajam će veliku pažnju posvetiti poljoprivrednoj mehanizaciji, zootehnici (s posebnim naglaskom na ponovno oživljavanje svinjogojstva i peradarstva), vinogradarstvu, voćarstvu i specijaliziranim usjevima, obnovljivim izvorima energije, uslugama za poljoprivredu, tehničkim sredstvima i multifunkcionalnosti poljoprivrednih poduzeća. Na raspolaganju su dinamične površine za prikaz rada poljoprivrednih strojeva i opreme. Organizirat će se brojne konferencije, rasprave i konfrontacije o aktualnim temama, ključnim za daljnje znanje i inovacije.

Država gost sajma

Gost sajma će biti Hrvatska koja će na sajmenom dijelu imati poseban prostor gdje će moći predstaviti i promovirati svoj sustav. Planiran je također i službeni obilazak sajma od strane hrvatske ministrice poljoprivrede Marije Vučković koja će za vrijeme predsjedanja Hrvatske EU biti predsjedavajuća Savjeta EU za poljoprivredu, ribarstvo u vremenu od siječnja do lipnja 2020.

Kružna ekonomija

jedna od ključnih tema sajma bit će posvećena kružnoj ekonomiji zbog ogromnog razvojnog potencijala i brojnih mogućnosti za opskrbne lance u poljoprivredi; od iskorištavanja stočarskog otpada do obnovljivih izvora energije te ponovne uporabe istih, a što se nekada smatralo neiskoristivim otpadom. Tijekom sajma Fieragricola će se baviti brojnim praktičnim rješenjima, kako na izložbenom prostoru, tako i putem daljnjih analiza, usredotočenosti i konferencija.

Priredbe i izložbe

Uzgoj životinja postaje temeljni i najznačajniji stup Fieragricole. U arenu (hala 10) vraća se Europska izložba smeđeg goveda (European Brown Cattle exhibition). Sljedeći i također važan događaj će biti 19. Dairy Open Holstein Show (međunarodna priredba namijenjena predstavljanju frizijske pasmine). Na raspolaganju je i novi, nadograđeni prostor za uzgoj peradi s izložbenim prostorom i prostorom za rasprave. Sve grupe sajma dodatno će biti obogaćene u smislu ponude i kvalitete: govedarstvo, svinjogojstvo, uzgoj kopitara, peradarstvo, kunićarstvo, ovčarstvo, kozarstvo i pužarstvo. Broj izloženih životinja koje je 2018. godine zabilježio 700 grla, sada će biti daleko veći, veća će se pažnja pridavati sustavima opskrbnih lanaca, zahvaljujući suradnji s industrijskim organizacijama koji ne uključuju samo udruženja uzgajatelja, nego i predstavnike za proizvodnju krmnih smjesa koji će davati savjete za ishranu životinja. Na Fieragricoli 2020. ponovno će se održati dan mlijeka (Milk Day) na kojem će se organizirati edukacije uzgajatelja o otvaranju mljekare, počevši od kvalitete mlijeka.

Specijalizirana poljoprivreda

Fieragricola nastavlja s međunarodnim značajem i specializacijom u lancima dobave. U halama 4 i 5 bit će prikazana područja vinograda, voćnjaka, poljoprivrednih sektora s visokom dodanom vrijednošću i simbolom mediteranske poljoprivrede. Prikazat će se tehnologije za trajnu proizvodnju vina i ulja.

Našim čitateljima sa zadovoljstvom poručujemo kako svaki od vas može dobiti besplatnu ulaznicu za razgledavanje sajma koju poklanja Veronafiere, na način »isprintaj kod kuće«. Svi zainteresirani mogu najkasnije do 18. siječnja 2020. godine na internetskoj stranici službenog predstavništva Veronafiere za područje Alpe-Jadran www.mz-consulting.org ispuniti obrazac te potvrditi da žele posjetiti sajam Fieragricola. Na vašu e-adresu u roku od nekoliko radnih dana primit ćete daljnje upute s posebnim kodom. Za grupe postoje posebne ponude. Za sve upite pišite na e-mail: info@mz-consulting.org

 class=
 class=
 class=
Prethodni članakVeliki izazovi u poljoprivredi zbog klimatskih promjena
Sljedeći članakObjavljen natječaj za mjeru Informiranja u državama članicama!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.