Popis zdravstvenih koristi koje pruža morska voda gotovo je beskrajan. Međutim, čak da ima i samo placebo učinak na tjelesnu građu, naš mozak bi nas i dalje odvlačio na plaže. More znatno pridonosi našem raspoloženju i sveukupno poboljšava zdravlje. Morska voda može biti prirodni lijek. Stimulira tijelo i promiče osjećaj općeg blagostanja.

Dakle, što sadrži morska voda? U prosjeku, sadrži 3,5 posto soli (natrijev klorid). Drugim riječima, iz jedne litre vode dobijete 35 grama soli. Nadalje, sadrži male količine magnezija, sulfata i kalcija.

Čisti kožu

Mineralne soli, zajedno sa suncem, regeneriraju kožu. Rezultat toga je da se akne, ekcem, psorijaza, razne ranice i neke druge druge bolesti, mnogo brže i lakše liječe morskom vodom. Ispiranje nosnih šupljina morem može poslužiti kao komplementarna terapija alergija i upala sinusa.

Jača imunološki i obrambeni sustav

Količina crvenih krvnih tjelešaca (eritrociti) povećava se za pet do dvadeset posto, nakon plivanja ili kupanja. Broj bijelih krvnih tjelešaca (leukociti) povećava se još i više. Morska voda je fantastičan lijek za ljude s oslabljenim imunitetom, anemijom i visokim razinama šećera u krvi. Morska voda kombinirana s tjelovježbom je velika medicinska pomoć za kosti, mišićnu bol, artritis, krvnu cirkulaciju te usporava razvoj reumatizma.

Zbog sadržaja magnezija u sebi morska voda smiruje. Ljudima koji sprovode stresni život savjetuje se da često dolaze na plaže, ne samo zbog njihove relaksirajuće atmosfere, nego i zbog smirujućih medicinskih svojstava morske vode. Djeluje antiseptički i olakšava zacjeljivanje ranica zato jer je bogata mineralnim solima, kao što su natrij i jod, morska voda ima antiseptičko djelovanje na kožu i ubrzava zacijeljivanje manjih rana.

Ljudi koji pate od astme, ozbiljnog kašlja, jačeg ispljuvka i drugih dišnih problema, trebali bi odlaziti na plaže da dobro izventiliraju pluća na morskom zraku i da se dobro isplivaju. Slana voda pomaže u eliminiranju toksina i tvari koje napadaju pluća. Gutanjem malih količina čiste morske vode olakšava se i čišćenje debelog crijeva (kolon), detoksikacija i obnavljanje tjelesne energije.

Pomaže u borbi protiv jetrenih i bubrežnih problema: morska voda ubrzava proces regeneracija stanica, posebno onih koje su oštećene bolešću, kao što je ciroza. Pomaže i u eliminiranju viška vode, akumulirane u trbušnoj šuplini, koja je tu kao posljedica bolesti.

Prevenira nesanicu i smanjuje depresivne simptome zato što pomaže normalizirati krvni tlak i olakšavati nervozu, dani provedeni na plaži pomoći će da se i bolje spava i, razumljivo, stimulirat će raspoloženje. Meditacija i opuštanje, ali i tjelovježba u prirodnom okruženju, pokazala je da donosi veće koristi za mentalno zdravlje nego tjelovježba bilo gdje drugdje.

Talasoterapija

Ako živite blizu mora ili planirate godišnji odmor na moru, šanse su da ćete iz mora izvući više nego što je samo uživanje. Odavno je poznato da plivanje ima višestruke zdravstvene koristi. Korištenje morske vode za medicinske svrhe ima čak i svoje ime – talasoterapija. Plivanje je jedna najboljih sportsko-rekreativnih aktivnosti. Ono je posebno dobro za ljude koji još nisu u „formi“, za one koji se žele riješiti prekomjerne tjelesne težine.

To je vrlo zdrav sport, izvanredan trening za srce, podiže i opće raspoloženje, dakle uz dobru tjelesnu kondiciju ide i dobra psihička kondicija. Hidroterapija (terapija vodom) i plivanje pokazali su da smanjuju simptome depresije i tjeskobe. Imajući sve to u vidu, treba tijekom ljeta iskoristiti sve blagodati mora najviše koliko možemo. Uz to imajući na umu da je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih na svijetu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakTreba težiti proizvodnji većih količina maka
Sljedeći članakVrste riže
Ivo Belan, dr. med.
Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Kao liječnik radio je u Pakracu, Engleskoj i Libiji. Velik dio svog vremena posvećuje medicinskoj publicistici. Njegovi napisi, pisani pristupačnim stilom, naišli su na veoma dobar prijem kod čitatelja. Zdravstvene teme o kojima piše uvijek su zanimljive i poučne. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Veliki je ljubitelj i promotor rekreativnog trčanja, a izdao je i knjigu ''Jogging'', u kojoj je obradio rekreativno trčanje sa svih aspekata. Bio je sudionik čitavog niza svjetski poznatih maratona.