Muhe i razni insekti nas ometaju u radu, smetaju životinjama i svojom pojavom im donose nemir, a ponekad uzrokuju i prijenos bolesti te stvaraju gospodarske štete. One se pojavljuju najčešće s dolaskom ljeta, sunca i vrućina na OPG-ovima koja uzgajaju perad, svinje, preživače i konje i to najčešće leteći dvojac, muha i obad.

Protiv muha nema čarobnog spreja

Davno poznata izreka „dosadan si kao muha“ dolazi do pravog značenja. Muhe svojim prisustvom smetaju životinje i ljude u svojim redovnim aktivnostima. Muhe, kojih ima više od 50 vrsta, stalni su stanovnici štala, gnojnica te gospodarskih zgrada. Najpoznatija je kućna muha i muha mesara. Protiv muha nema nekog „čarobnog spreja“  i jednokratnog rješenja, već jedan cjeloviti sustav koji se provodi cijelu godinu. Ovo je vrlo bitna stavka jer nažalost svi zaboravljaju činjenicu da od ukupnog broja muha samo 20 % muha leti i vidljive su oku, dok ostalih 80 % muha se nalazi u stadiju larvi i jajašaca i nama je cilj da se prvo na njih krene suzbijanje, a potom na odrasle muhe koje lete. Naravno nepravilnom uporabom pesticida muhe su postale rezistentne na veliki broj djelatnih tvari u pesticidima te smo primorani na rotaciju sredstava i pažljivo rukovanje te doziranje pesticida.

Napominjemo svim poljoprivrednicima da kod pripreme pesticida pažljivo čitaju i prate u uputama navedene koncentracije ili doze koje imaju potrebnu učinkovitost. Naravno bitno je vrijeme primjene i način aplikacije te pravilan pribor i alat.

suzbijanje komaraca
Redovita košnja trave važna je u borbi protiv insekata
suzbijanje komaraca
Citronela je biljka koja ima repelentno djelovanje na komarce

Primjena pesticida

Prva stvar je da se obrati pažnja na žitki dio gnoja koji je najčešći kod svinjogojaca i uzgajivača mliječnih goveda. Preporuka za svinjogojce koji drže svinje na rešetkastom podu da se svakih 2 – 3 tjedna ili 14 do 21 dan rešetkasti pod tretira s larvicidnim sredstvima (koji su u točnim omjerima pripremljeni), te da se aplicira pomoću obične kante za zalijevanje s tuš glavom ili ručnom tlačnom prskalicom. Isto mogu primijeniti svi koji uzgajaju goveda, ovce i koze te stelju tretirati s larvicidnim sredstvima poput Cryo Ex ili Neporex.

Od larvicida koji se preporučuju na tržištu je i  larvicid FLY TOMB 4GR s 3 aktivne tvari kojim se tretira žitki dio gnoja na gnojnici, vanjski dio boksova gdje se uzgajaju životinje te peradnjaci koji se tretiraju odmah nakon čišćenja. Larvicidi imaju visoku učinkovitost samo ako se tretman nastavlja u propisanim intervalima. Na prozore štala i peradnjaka se može postaviti pocinčana mreža s okcima od 3 mm x 3 mm.

Pomagala za suzbijanje muha i insekata

Vrećica vode s kovanicama- jeftino pomagalo protiv muha
Eco Kill-elektro zamka za muhe

Od jeftinih pomagala koja svi možemo napraviti je da vrećicu za zamrzavanje velikog kapaciteta napunimo vodom i ubacimo sitne kovanice lipa te objesimo ispred otvorenih prozora ili ulaznih vrata. Vrećice u tom trenutku muhe vide kao paučinu i izbjegavaju ulazak u takav prostor.

Jedan od primjenjivih i korisnih načina je ugradnja stropnih ventilatora velikog kapaciteta. Takvi ventilatori miješaju veliku količinu mase zraka i ometaju navigaciju kod muha te ih tako neškodljivo uklonimo iz prostora, a ne treba napominjati kako je i životinjama lakše. Od drugih načina suzbijanja muha koristimo nama najbliže i najpoznatije kemijske pesticidne i mehaničke biotehničke mjere.

Najčešća korištena biotehnička mjera je upotreba ljepljivih traka i podloški. Za korištenje u štalama se koriste žute ljepljive trake na roli širine 30 cm razvučene iznad boxova i greda. Od mehaničkih mjera za suzbijanje muha možemo u večernjim i noćnim satima koristiti lampe za privlačenje kukaca koje imaju ili ljepljivu podlogu ili mrežu na koju se kukci elektrostatikom ubijaju. Ova metoda je primjenjiva i učinkovita pogotovo u prasilištima i izmuzištima te na ulazu u tunele kod uzgoja peradi.

Najčešće primjenjena tehnika suzbijanja muha i obada je prskanje i premazivanje štokova vrata, okvira prozora i greda. Tu na izboru imamo široki spektar sredstava i aktivnih tvari. Preporučuje se da se sredstva rotiraju i da se drži upute proizvođača. Kako gospodarstva imaju ostataka vreća od mineralnog gnojiva imaju savršenu podlogu koju, kad premažu insekticidni premaz, mogu na više mjesta objesiti i pustiti muhe da slijeću. Ovakav mamak lovka ima trajanje do 2 tjedna i u tom razdoblju svaka 3 dana se malo treba poprskati po površini vodom da se aktivira mamac i da se učini primamljivijim za muhe i tako poveća učinkovitost sredstva. Nakon dva tjedna, preporučuje se ponoviti tretiranje s drugim sredstvom i aktivnom tvari.

Zaštitite stoku!

Kao preporuku za sve dobre poljoprivrednike i stočare kao zaštitu možemo iskoristiti široku paletu repelenata za muhe, obade, krpelje i komarce na bazi eteričkih ulja i insekticidnih sredstava;  od Bayera Bayofly te 3 Bio Active Repellent na bazi eteričnih ulja. Sva sredstva su dovoljno učinkovita ako se pravilno primjene i ako se doziraju ispravno. Sva sredstva se nanose na greben i hrbat, s tim da se kod ovaca primjenjuje tek nakon šišanja. Zaštitom konja, krava, svinja, koza i ovaca učinit ćete vruće ljeto podnošljivijim svojem blagu, a rezultati neće izostati u uzgoju.

Neprestana borba protiv komaraca

Briga i borba protiv komaraca traje od veljače do siječnja. Sve svoje površine oko kuće i okućnice držite uredno pokošene, sve gume od vozila, kante i plitice ispraznite od vode jer u njima se komarci uzgajaju i razmnožavaju. Ukrasno grmlje i drveće možete poprskati s Foval CE te ćete tako komarce koji se skrivaju u krošnji zatrti.

Ako se ne da živjeti od komaraca, pozovite lokalni zavod za javno zdravstvo koji će temeljem izvida, procjene i ostaloga pronaći žarišta,  odraditi larvicidne i adulticidne akcije prema planu i programu i ugrozi stanovništva. U ponudi je i uređaj CroFog za toplo zadimljavanje, hrvatskog proizvođača, koji je kvalitetan i učinkovit te svrsishodan ako se pravilno koristi. Osim repelenata u obliku spreja i sticka koji su većinom pesticidi imamo i repelente na bazi biljnih ulja. Kako se promijenila klima tako se u nas udomaćilo i mnoštvo egzotičnih vrsta komaraca, a u Zagrebačkoj županiji je svih 27 vrsta komaraca koje nastanjuju RH zabilježeno i registrirano.

Biostop- lovka za muhe
Ljepljiva lovka za muhe s atraktantom

Samo zajedničkom bitkom i radom možemo smanjiti utjecaj komaraca na našu sigurnost. Sva sredstva koja koristite razrjeđujte i primjenjujte prema uputama proizvođača, koristite sredstva za zaštitu ruku, očiju i dišnog sustava kad ih primjenjujete. Svakodnevno smo svjedoci nestručne i nekontrolirane primjene toplim zamagljivanjem gdje se često prekomjernom količinom pesticida šteti ljudima i korisnim životinjama (pčele, bumbari, zlatooke i dr.). Nemojte nepotrebno stavljati dvostruke koncentracije pesticida jer tako trošite novce i u konačnici dugoročno smanjujete efikasnost i učinkovitost sredstva i aktivne tvari i opterećujete okoliš pesticidima. Neka vam ljeto bude ugodno uz što manje letećih napasti.