U organizaciji Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te HGK Županijske komore Slavonski Brod, početkom travnja u Slavonskom Brodu održana je panel rasprava na temu „Mladi poljoprivrednici i njihova perspektiva u Hrvatskoj“.

Uvodno je sve pozdravio dr. sc. Josip Jagodar, predsjednik Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske koji je i moderirao panel raspravu na kojoj su sudjelovali predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr. med., župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, načelnik općine Klakar Tomislav Pendić, te mladi poljoprivrednici Stjepan Vučković, Mijo Lalić, Bruno Šporčić i Tomislav Haršani.

Sudionici okruglog stola odgovorili su na niz pitanja koje se tiču mladih poljoprivrednika, politika i mjera koje se provode te koje će se u budućnosti provoditi. Na panelu su svoj rad i svoje inspirativne životne priče ispričali uspješni mladi poljoprivrednici. Oni su predstavili svoj put do uspjeha te koje su mehanizme i potpore koristili u svojim poslovnim uspjesima. Danas je izuzetno bitno da mladi ljudi znaju gdje se mogu informirati, koje institucije treba kontaktirati te koje se sve mogućnosti i mjere nude za uspješan i održiv poljoprivredni rast i razvoj.

Mladi poljoprivrednici su u fokusu novog programskog razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike. U okviru nacionalnog Strateškog plana osigurana im je potpora kroz izravna plaćanja – kao dodatna potpora dohotku po poljoprivrednoj površini i u okviru ruralnih intervencija, rekla je Petir.

Objasnila je kako se u novom programskom razdoblju za pokretanje poljoprivrednog posla za mladog poljoprivrednika može izdvojiti i do 100.000 eura.

Odbor za poljoprivredu daje punu potporu mladim poljoprivrednicima, a svoj doprinos unapređenju njihova položaja dao je i predlaganjem amandmana na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je povećan broj bodova za mlade poljoprivrednike kako bi oni ostvarili prednost pri zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta jer je to osnovni resurs za bavljenje poljoprivredom i proizvodnju hrane.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSajmovi, izložbe, dani, festivali..
Sljedeći članakPad otkupnih cijena mlijeka u prvom kvartalu
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.