• Preko noći ostavimo 1/2 kg soje da se namače.
  • Ujutro zagrijemo vodu do vrenja te ju, dok je još vruća, miksamo zajedno sa sirovom namočenom sojom u omjeru 2:1 (2 šalice vode na 1 šalicu soje). Što finije izmiksamo smjesu, to ćemo dobiti više mlijeka. Izmiksanu smjesu trebamo procijediti kroz finu tkaninu (npr. kuhinjsku krpu) i iscijediti što je više moguće tekućine.
  • Dobiveno mlijeko kasnije treba još termički obraditi kako bi se deaktivirali neprobavljivi enzimi iz soje. To se postiže tako da se mlijeko kuha, uz miješanje da ne zagori, 5-7 minuta nakon vrenja. Ako se pojavi pjena i mlijeko se počne dizati i kipjeti, treba nadodati hladne vode.
  • Na kraju bi se trebalo dobiti oko 5 litara sojinog mlijeka.

Ovakvo “domaće” mlijeko ima karakteristični “sojin” okus koji mnogima smeta. Radi poboljšanja okusa može se dodati malo soli, neko sladilo i malo arome, npr. vanilija ili sl.

Napomena: ovako pripremljeno sojino mlijeko nije obogaćeno vitaminima i mineralima kao tvornički proizvedeno mlijeko i ne može se upotrebljavati kao osnova prehrane za malu djecu!

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje