Prve procjene hrvatskog uroda mandarine pokazuju da ćemo imati proizvodnju od oko 32.000 tona, što je u odnosu na ranije godine srednja sezona, a urod bi mogao biti za 15 do 20 posto manji nego što je bio prošle godine. Očekuje se dobra kvaliteta plodova i što je bitno, mandarine će biti dosta ujednačene veličine tako da će zastupljenost najtraženijih kalibara biti značajna.

S obzirom na vremenske prilike, ovogodišnja berba mandarina, kao i prošle godine počela je oko 20. rujna s najranijim sortama, koje su nešto slabijeg uroda. Potom slijedi i berba drugih sorti, a voćari su uvjereni kako će unatoč manjoj proizvodnji kvaliteta mandarina ove godine biti izuzetno dobra. Kako se neslužbeno doznaje, otkupna cijena u najvećoj mjeri će ovisiti o vremenskim prilika tijekom berbe i ukupnom urodu te bi se ove godine trebala kretati u višegodišnjem prosjeku i s njom bi trebali biti zadovoljni svi u lancu.

Svi dionici na tržištu ističu kako im je želja da mandarina ima svoju vrijednost na tržištu i da se planskom organizacijom berbe i prodaje stabilizira i višegodišnja otkupna cijena te se više okrenemo izvozu. Primjer formiranja otkupne cijene jabuke čija je berba krenula početkom kolovoza (prva domaća sorta Gala) daje nam za pravo nadati se da je to realno i moguće ako svi zajedno nastupimo na tržištu, naglašavaju iz voćarskih krugova.

Potrebno zaštititi cijene i stabilizirati tržište!

Najveći problem kod stabilne otkupne cijene mandarina je ogromno sivo tržište koje se procjenjuje i do 20 posto, a koje izaziva poremećaje na tržištu, zbog čega je teško i procijeniti urod i ukupno tržište. Budući da je kroz EU regulativu moguće iskoristiti dozvoljene alate i mehanizme, Hrvatska bi trebala pronaći način da se formira višegodišnja prosječna ili čak zaštitna cijena, kako bi tržište u idućim godinama stabiliziralo i okrenulo kvalitetnijem otkupu i izvozu, procjena je Hrvatske voćarske zajednice. Dodaju kako bi u regulaciji legalnih kanala prodaje Ministarstvo poljoprivrede trebalo imati ključnu ulogu budući da kod isplate potpora treba voditi brigu prodaju li oni koji dobivaju potpore svoj urod kroz legalne tržišne kanale ili preko sivog tržišta.

Iz Hrvatske voćarske zajednice naglašavaju kako je potrebno da Hrvatska zbog korona krize posebno ima uređeno tržište, stabilnost tijekom otkupa te siguran plasman na domaće tržište te poveća izvoz.

Očekuje se veća potražnja za agrumima

Jedan od problema kod otkupa mandarine je „trčanje za cijenom“, što je značajka i svih drugih proizvodnji. Naime, proizvođači u želji da postignu bolju otkupnu cijenu prije vrhunca sezone i optimalnih rokova berbe za pojedinu sortu kreću s berbom nedozrelih plodova koji kao takvi završe na tržištu i ruše ugled ovoj proizvodnji kod potrošača. Proizvođači pri odluci o berbi moraju voditi računa i o tome da je mandarina jedna od najvažnijih voćnih vrsti po kojoj je Hrvatske prepoznata u regiji i na tržištu EU, pa je i kvaliteta ponude na tržištu od izuzetne važnosti, istaknuli su analitičari iz konzultantske tvrtke Smarter.

 class=
Zbog „trčanja za cijenom“ proizvođači često beru nedozrele plodove

Iz jednog od većih otkupljivača voća i povrća u Hrvatskoj, tvrtke ENNA Fruit, poručuju da je korona kriza na globalnom i europskom tržištu učinila svoje, pa se očekuje i veća potražnja za voćem odnosno agrumima, među kojima je i mandarina, čija je zdravstvena vrijednost i kvaliteta prepoznata kod potrošača na domaćem i izvoznim tržištima zbog čega očekuju da ćemo ove godine povećati izvoz na tradicionalna izvozna tržišta u regiji i EU, a već smo u kontaktu i sa kupcima s novih tržišta.

Hrvatska je prošle godine ostvarila urod na razini 40.000 tona s tim da je dosta mandarina plasirano kroz crno tržište, što nikako nije dobro za proizvođače, ni za državu. Isto tako jedan dio prošlogodišnjeg uroda bio je neuvjetan za prodaju zbog lošije kvalitete.

Zbog klimatskih utjecaja, proizvodnja mandarina u Hrvatskoj je izložena relativno velikim oscilacijama, što se stabilizira na prosjeku na oko 35.000 tona. U sezoni dozrijevanja i berbe neretvanske mandarine (od kraja rujna do kraja prosinca) hrvatsko tržište prosječno konzumira 15.000 tona neretvanske mandarine, a ostatak proizvodnje mora se izvesti i tu je uloga organizatora, zbog jako usitnjene proizvodnje, nezamjenjiva. Danas se mandarina u dolini Neretve proizvodi na 2.200 ha, na prosječno malim površinama.

 class=
 class=