Svi smo već čuli za biljku aroniju i njene blagodati. Od toga da čisti organizam od štetnih tvari i teških metala, da ima antikancerogeno djelovanje te da je bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima i prehrambenim vlaknima s malim udjelom masti i kalorija.

Aronija je višegodišnji listopadni grm, koji cvjeta do visine 1,5-2,5 metra. Plodove aronije je moguće preraditi u različite proizvode, sokove, čajeve, služi za proizvodnju konditorskih proizvoda, sladoleda, sušenog voća, marmelada pa sve do vina, rakija i likera. Aronija potječe s područja Sjeverne Amerike, a u 19. stoljeću uvedena je u Europu kao ukrasno grmlje.

Aronija podnosi čak i – 30 ° C

Sorte aronije dijele se na ljubičastoplodnu (lat. Aronia prunifolia), crnoplodnu (lat. Aronia melanocarpa) i crvenoplodnu (lat. Aronia arbutifolia) aroniju. Bijelih je do blijedoružičastih cvjetova koji se javljaju početkom svibnja. Veći broj istraživanja pokazuje kako se u Hrvatskoj i u Europi, najviše uzgaja crnoplodna aronija, kao što su sorte Nero i Viking.

Uzgoj aronije moguć je na raznim tlima, siromašnim, pjeskovitim, vlažnim,. Uspijeva i na kamenitom tlu (krševito tlo), dok se preporučuje izbjegavati ekstremno suha pješčana i zbijena tla. Što je veća plodnost tla, veći je prinos i kvaliteta plodova aronije. Podnosi čak i – 30 oC u vrijeme zimskog mirovanja. Biljka aronije otporna je na visoke i niske temperature. Punu rodnost aronija dostiže u šestoj godini, a životni vijek traje i do dvadeset godina.

Na globalnoj razini procjene pokazuju kako je ukupno oko 20.000 hektara pod aronijom, s proizvodnjom od 150 do 200 tisuća tona godišnje proizvodnje. Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj se aronija uzgajala na svega 20 hektara, a danas se u Hrvatskoj uzgaja na oko 610 ha. Primjerice samo na području Virovitičko-podravske županije aronija se uzgaja na 30,43 ha.

Aronia prunifolia

aronija
Aronia melanocarpa

Kalkulacija proizvodnje aronije

Ako se kreće s podizanjem nasada aronije, prije same sadnje aronije, potrebno je izdvojiti financijska sredstva za analizu tla, poravnanje terena, duboko oranje tla, dovoz i raspodjeljivanje mineralnog i organskog gnojiva. Navedeno početno ulaganje iznosilo bi nešto više od 27 tisuća kuna po hektaru.

U vrijeme sadnje (u prvoj godini) očekuje se dodatno poravnanje terena, nabava sadnica, dovoz i razvoženje sadnica te sama sadnja, međuredna obrada i okopavanje i postavljanje sustava za navodnjavanje. Ukupno bi u prvoj godini investicija iznosila oko 81 tisuću kuna. Sljedeće godine potrebna je provedba međuredne obrade, podsađivanje sadnica i nabava istih, zatravljivanje nasada i nabava sredstva za zaštitu bilja (ukupno nešto manje od 6 tisuća kuna). Navedeni podaci pokazuju kako je u predsadnji te prvoj i drugoj godini potrebno izdvojiti, odnosno investirati ukupno oko 114 tisuća kuna.

Daljnji podaci Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe (2018 g.) pokazuju kalkulaciju na području kontinentalne regije. Prema navedenim podacima jedan hektar nasada aronije daje oko 16 t/ha. Cijena je oko 10 kn/kg, što daje prihod od 160 tisuća kuna. Od varijabilnih troškova u uzgoju aronije vidljivi su troškovi za mineralna gnojiva, sredstva za zaštitu bilja (SZB), letvarice, košarice, berbu, rezidbu i ostale troškove. Najveći udio varijabilnih troškova otpada na berbu, s više od 50 % ukupnih varijabilnih troškova. Najmanji udio troškova odnosi se na sredstva za zaštitu bilja (0,09 %) i mineralna gnojiva (1,09 %).

Graf : Udio varijabilnih troškova u ukupnim varijabilnim troškovima

Temeljem prikazanih stavki i potrebnih ulaganja za uzgoj aronije, pokriće varijabilnog troška uz umanjenje mehanizacije pokazuje isplativost uzgoja aronije, s više od 34 tisuće kuna po hektaru.

Prinos (kg)16.000
Cijena (kn/kg)10
Ukupni prihod (kn/kg)160.000
Ukupni varijabilni trošak (kn)123.437
Pokriće varijabilnog troška (kn)36.563
Vlastita mehanizacija (kn)2.553
Pokriće varijabilnog troška 1 (kn)34.010
Kalkulacija uzgoja aronije
Izvor: Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, 2018.g.

Iz navedenog se da zaključiti kako uzgoju aronije prvenstveno pogoduje dobra prilagodljivost na uvjete uzgoja, rast trenda potrošnje zdrave hrane i ekološki uzgojene hrane. Razna istraživanja upućuju na to kako konzumacija aronije smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti, kako ima blagotvorne učinke na krvni tlak, hipertenziju, razne upale. Isto tako, porast površina pod aronijom, zastupljenost na policama trgovačkih centara razlozi su koji stavljaju aroniju u fokus. Upravo niski troškovi uzgoja, odnosno pozitivna kalkulacija pokrića varijabilnog troška uzgoja aronije na jednom hektaru upućuje na isplativost uzgoja.

Aronia arbutifolia
sok od aronije
Paleta proizvoda od aronije
Prethodni članakOdržan Fendt Camp 2020, predstavljeni novi strojevi
Sljedeći članakOve godine kvalitetan urod mandarina!
Tajana Čop, mag. ing. agr.
Asistentica na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo. Rođena je 1992. godine u Zagrebu gdje završava osnovnu školu i opću gimnaziju. Na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, 2011. godine upisuje smjer Agrarna ekonomika. Nakon završetka preddiplomskog studija, upisuje diplomski studij Agrobiznis i ruralni razvitak te ga završava 2016. godine. Od 2017. godine zaposlena je na Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta. Suradnica je na tri modula na preddiplomskim studijima i na sedam modula na diplomskim studijima na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu. Trenutno je upisana na doktorski studij Poljoprivredne znanosti Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta. Znanstveni interes usmjeren je na menadžment i poduzetništvo u poljoprivredi i upravljanje rizikom u poljoprivredi. Sudjelovala je na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija, te objavila nekoliko znanstvenih radova. Članica je Hrvatskog agroekonomskog društva i Europskog udruženja agrarnih ekonomista.