Početkom rujna, unatoč korona krizi, održan je međunarodni Fendt Press Camp 2020 u Wadenbrunnu u Njemačkoj. Fendt je uživo predstavio novitete svojih strojeva za sezonu 2020./2021.

Ovom prilikom predstavljeni su najnoviji strojevi iz Fendtovih tvornica: The Specialist Fendt 200 VFP Vario, novu generaciju Fendt 200 Vario, seriju 700 s operativnim konceptom Fendt ONE, novu generaciju Fendt 300 Vario, Fendt Rogator 300, Fendt IDEAL 10T-2020, Fendt e100 Vario, Fendt 1100 Vario MT, Fendt Cargo T955_2020 i Fendt Xaver.

Nova generacija Fendt 200 Vario

Nova generacija Fendt traktora 200 Vario, inače je poznata po svojoj kompaktnosti i vrhunskim izvedbama, odnosno performansama. Serija Fendt 200 Vario uključuje pet modela (Fendt 207 Vario, Fendt 208 Vario, Fendt 209 Vario, Fendt 210 Vario, Fendt 211 Vario) sa snagama u rasponu od 79 do 124 konjskih snaga. S konceptom povećanja snage DynamicPerformance, Fendt 211 Vario doseže maksimum 124 KS. Svi su modeli dostupni u verzijama Power, Profi i Profi +. Novost je upravljačka konzola s višenamjenskom upravljačkom palicom za jednostavno upravljanje strojem. Motor je 3-cilindrični, 3,3-litreni AGCO Power prepoznatljiv po tihom radu i štedljivosti. Prostrana i jednostavna kabina na Fendtu 200 Vario viša je od svoje prethodnice i nudi više prostora za glavu. Zajedno s novom kabinom, intuitivni koncept upravljanja FendtONE također serijski dolazi u Fendt 200 Vario. Postavke stroja jasnije su i jednostavnije. Novi dizajn krovnog prozora na Fendt 200 Vario nudi izvrstan pogled na prednji utovarivač. Prečka između vjetrobranskog stakla i krovnog prozora uža je u novoj generaciji serije 200, a postoji i veći inspekcijski prozor. To je osobito korisno za velike radove prednjeg utovarivača, poput skladištenja bala.

Fendt 200 Vario Power nudi nisko težište, besprijekorno varijabilni mjenjač Vario i automatsku blokadu diferencijala te ga time čini specijalistom za brdovite terene. Vozači modela Fendt 200 Vario Power mogu po prvi put uživati u digitalnom zaslonu, uz standardno ugrađenu 10-inčnu digitalnu ploču s instrumentima.

Fendt 200 Vario Profi standardno dolazi s 10-inčnom digitalnom nadzornom pločom. Također se možete odlučiti za 12-inčni terminal na upravljačkoj ploči, kako bi vozač dobio veću površinu zaslona.Sa standardnom crpkom za osjet opterećenja (LS) i opcionalnim 3L upravljačkom palicom, Fendt 200 Vario Profi savršeno je opremljen za rad s prednjim utovarivačem. 3L upravljačka palica može se koristiti, između ostalog i za upravljanje prednjim utovarivačem s integriranom funkcijom smjera smjera.

Fendt 200 Vario Profi + nudi sve potrebno za pametnu poljoprivredu uz najvišu razinu udobnosti. Terminal može prikazati razne radnje stroja, ISOBUS funkcije i opcije navođenja trakom. Vozači mogu prilagoditi zaslone svojim specifičnim potrebama. Za rad s centimetarskom preciznošću sa sijaćicom ili kultivatorom možete upotrijebiti Fendt Guide (nekadašnji VarioGuide) i uživati u stalnom pregledu. Osim toga Fent Task Doc omogućava poljoprivredniku automatsko izvješćivanje te lakše planiranje. S ugrađenom funkcijom Fendt Task Doc, podaci o obavljenim poslovima na stroju se obrađuju i dokumentiraju te ih možete vidjeti kao izvješćeo poslu. Ukratko, Fendt Task Doc štedi dragocjeno vrijeme jednostavnim dokumentiranjem radnji.

Inovativni koncept pojačanja snage DynamicPerformance na Fendtu 211 Vario oslobađa do 10 KS više snage  kad je to potrebno. Sustav otkriva kad komponentama poput zglobnog vratila, hidraulike, ventilatora motora i klima uređaja treba veća snaga, a zatim tu dodatnu snagu pruža pametnim upravljanjem. Dodana snaga Fendt 211 Vario od 10 KS izvrsna je za farme kojima je potreban kompaktan, lagan i okretan traktor, ali po potrebi može zadovoljiti i veće zahtjeve za snagom.

 class=
Novi Fendt 200 Vario

Nova generacija Fendt 300 Vario

Predstavljena je i nova generacija Fendt 300 Vario koja uključuje četiri modela (Fendt 311 Vario, Fendt 312 Vario, Fendt 313 Vario, Fendt 314 Vario) sa snagama u rasponu od 113 do 142 KS. S konceptom povećanja snage DynamicPerformance, Fendt 314 Vario doseže 152 KS. Po prvi put korisnici Fendt 300 Vario Power sada imaju digitalni zaslon i više mogućnosti za prilagodbu, kako bi postavke stroja bile lakše i preglednije. Prema potražnji, prednja osovina s oprugom sad je također standardno ugrađena, kao i Visctronic ventilator i klima uređaj. Automatski klima-uređaj i prednji podizač snage s regulacijom rasterećenja tereta prvi su put dostupni kao dodatni dodaci na modelima Power.

Model Fendt 300 Vario Profi ima opcijski 12-inčni terminal na naslonu za ruke kao i 10-inčnu digitalnu nadzornu ploču. Svi zasloni rade složno, tako da okna mogu istovremeno prikazivati razne značajke na terminalu. Ovisno o vašim osobnim potrebama, možete istovremeno imati jedan terminal koji prikazuje ISOBUS aplikacije i funkcije traktora. Kao opcija, na krov se može postaviti još 12-inčni terminal za prikaz sustava kamera, na primjer, u načinu cijelog zaslona.

Fendt 300 Vario Profi + standardno dolazi s Fendt Guide (ranije VarioGuide). To uključuje značajku upravljanja podacima na terenu. Daljnje opcije na ovim modelima su također upravljanje odjeljkom i kontrola promjenjive brzine. Ovim je Fendt 300 Vario Profi + savršeno opremljen za sjetvu, gnojidbu i poslove zaštite bilja. Terminal od 12 inča na naslonu za ruke isporučuje se standardno kako bi vam pružio jasan pregled širokog raspona opcija, posebno kod rada sa složenim priključcima. Profi + varijanta se također može naručiti s drugim terminalom od 12 inča na krovu, tako da se različite funkcije traktora mogu podijeliti u tri područja prikaza na zaslonu.

 class=

Fendt Xaver – najnovija generacija robota za sjetvu sjemena

Fendt je prezentirao i kako razvija sljedeću generaciju terenskih robota. Nova serija robotskih sijaćica Xaver razlikuje se od posljednje dvije puno više nego samo izgledom. Najnovija generacija Fendt Xaver dolazi s ugrađenim rješenjem koje je razvila AGCO grupa, jedinica za sjeme iz tvrtke Precision Planting. Uz pomoć upravljačkog sustava s električnim pogonom, pojedina zrna se talože s centimetrom preciznosti na unaprijed definiranu udaljenost u redu. Zrna u brazdi ispušta fleksibilni učvršćivač. U budućnosti je u planu instalirati Smart Firmer® iz tvrtke Precision Planting – sa senzorima za mjerenje vlažnosti tla, temperature, sadržaja humusa i biljnih ostataka.  

Najveća promjena kod najnovije generacije Fendt Xavera je dizajn na tri kotača u odnosu na prijašnja četiri. Veći kotači nude povećani kontakt s tlom, veći razmak od tla i preciznije navođenje u dubinu. Kapacitet spremnika za sjeme proširen je na 20 litara, što je dovoljno za oko 0,5 ha pri 90.000 zrna / ha. Kapacitet litij-ionske baterije povećan je na 2,6 kWh. Fendt Xaver može raditi oko 1,5 sata prije nego što se treba vratiti u baznu stanicu radi punjenja. Roj od šest robot jedinica radi brzinom od oko 3 ha / h, uključujući vrijeme utovara od oko 2 ha / h. Sustav omogućuje neprekidnu, autonomnu upotrebu. Cilj robotičkog pristupa je pružiti inteligentnu, lakšu snagu i moćnu alternativu kontinuiranom trendu sve težih velikih strojeva. Teški strojevi uzrokuju štetu, posebno na mekšim ili vlažnijim tlima, što uzrokuje gubitak prinosa i smanjuje broj dana u kojima se može raditi na terenu. Troškovi energije i samim time, otisak CO2 znatno su niži u usporedbi s konvencionalnom tehnologijom kada se koristi Xaver. Uz energetske aspekte ulogu imaju i ekološki elementi. Roboti za sjetvu sjemena nemaju zagađivača zraka niti emisiju buke, niti mogu propuštati ulje. Tlak u zemlji i do 80% niži nego kod uobičajenih strojnih sustava.

Znatno niži troškovi plaća i energije dodatno jačaju ekonomsku održivost sustava rojeva Xavera. Nova generacija Fendt Xaver kombinira prednosti kompaktnih rojeva s performansama jedinice za sjeme Precision Plantinga i integrirane FendtONE digitalne platforme.

 class=
Novi Fendt Xaver

Prethodni članakPotpore za uzgojna udruženja u stočarstvu za 2020. godinu
Sljedeći članakAronija – je li i dalje popularna i isplativa?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.