Glodavci su manji sisavci nazvani prema posebnoj građi zubala prilagođenoga glodanju. Nekoliko vrsta proširenih u nas ubraja se u vrlo važne štetnike poljoprivrednih kultura, a najčešći i gospodarski najštetniji glodavac u voćnjacima je voluharica. Razlikujemo dvije vrste: a. poljsku voluharicu (Microtus arvalis) i b. vodenu voluharicu (Arvicola terestris).
Poljska voluharica
Poljska voluharica česta je vrsta u našoj zemlji. Tijelo je dugo 10 – 12 cm, a rep 3 – 4 cm (odnosno 1/3 dužine tijela). Poljska voluharica razlikuje se od poljskog miša prema trima temeljnim obilježjima: 1. rep je uvijek kraći od polovice tijela, a u miša je duži od tijela, 2. uške su ovalne, a u miša šiljaste, 3. njuška je tupa, a u miša šiljasta. Ova vrsta voli se zadržavati na otvorenim, ravnim površinama, u međama, djetelištima, lucerištima i drugim površinama koje se rijetko ili nikako ne obrađuju (također pašnjaci, nasipi i sl.). Često obrađivane površine ne odgovaraju poljskoj voluharici. Gotovo uvijek nalazimo je u voćnjacima koji se ne obrađuju, posebice ako se tijekom vegetacije obavlja međuredno malčiranje. Te površine predstavljaju “rezervate voluharica”. Vole suha, topla i humusna zemljišta (učestala organska gnojidba). Izlazne rupe su povezane utabanim stazama. Pojedinih se godina javljaju masovno (u neobično velikoj brojnosti). Nepovoljni vremenki uvjeti znatno mogu smanjiti njihovu brojnost. Vlažne, kišovite, maglovite i hladne zime ne odgovaraju im, a godine s dugom toplom jeseni, blagom i suhom zimom vrlo su pogodne za poljske voluharice.
(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)

Prethodni članakCrvena divlja kokoš – najznačajnija ptica za čovjeka
Sljedeći članakUzgoj povrća u zaštićenu prostoru
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.