Proglašeno je devet šampiona i tri nova viteza od kobasica. Titulu najboljeg u kategoriji istarskih kobasica obranio je Milan Udovičić. Među tvrtkama najviše uspjeha imao je Histris d.o.o.

Ovogodišnji Dani hrvatskih kobasica i salama u konkurenciji su okupili proizvođače s čak 123 uzorka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Manifestacija je započela početkom ožujka u prvoj Kući od kobasica senzornim ocjenjivanjem. Ono je potvrdilo kvalitetu hrvatskog proizvoda i potrebu njegovog dodatnog valoriziranja. Proizvođači su se natjecali u osam kategorija. Dodijeljeno je 9 šampionskih nagrada, 64 zlatne medalje, 47 srebrnih i 3 brončane, istaknuo je supetarski načelnik i savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić.

Podjela nagrada

Podjela nagrada upriličena je 18. ožujka u okviru 2. Dana hrvatskih kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi. U uvodnom dijelu programa nazočnim gostima i dobitnicima nagrada uz načelnika općine Sveti Petar u Šumi Maria Bratulića obratili su se predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta Paolo Jelenić, pročelnik za poljoprivredu istarske županije dr. sc. Ezio Pinzan te saborski zastupnik Anton Kliman.

Poseban gost bio je načelnik pobratimljene općine Konavle Božo Lasić. On je ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice općina. U ime ministrice poljoprivrede obratio se doc. dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane. Nositelj projekta Dana hrvatskih kobasica i salama je Općina Sveti Petar u Šumi. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija – Odjel za poljoprivredu, Udruga proizvođača istarskog pršuta, Turistička zajednica središnje Istre i Europski savez salamera i kobasera. Generalni sponzor je tvrtka Rudan d.o.o. iz Žminja.

U kategoriji istarske kobasice Milan Udovičić odnosno Žminjski gušti obranio je titulu najboljeg. U kategoriji istarske kosnice šampion je OPG Franjul iz Svetog Petra u Šumi. U kategoriji slavonske kobasice najuspješniji je bio OPG Milorad Stojković iz Jagodnjaka. U kategoriji kulenove seke bila su pak dva šampionska proizvođača; tvrtka Belje iz Belog Manastira i mesnica As iz Županje.

 class=
Šampioni ovogodišnjih Dana hrvatskih kobasica i salama

Među tvrtkama najviše uspjeha imao je Histris d.o.o. iz Svetog Petra u šumi koji je postao dvostruki prvak. Prvo mjesto osvojio je u kategoriji kobasice od divljači sa salamom od jelena s tartufima. Za nju je dobio novouvedeno priznanje Dana hrvatskih kobasica i salama – prijelazna „štafeta” – pokal za najbolje ocijenjeni proizvod s 57,64 od mogućih 60 bodova. U istoj kategoriji Histris je osvojio drugo mjesto salamom od divlje svinje s tartufima. Isti proizvođač bio je najbolji i u kategoriji specifičnih kobasica. Njihova istarska kobasica s tartufima pobjednik je već drugu godinu.

Tvrtka Premes Mladena Dujmovića iz Kringe pobjednik je u kategoriji salama i salamina. Za europsko tržište je spremna pikantna kobasica s čilijem – privlačnog naziva Uganj proizvođača Jelenića iz Sv. Petra u Šumi, koji je šampion u kategoriji S Klobasicom u EU.

Vitezovi koji znaju ča delaju

Osim temeljnih osam nagrada dodijeljeni su i posebna šampionska štafeta i veliki zlatni pehar. Oni su pripali Histrisu za salamu od jelena s tartufima. Nakon pauze zbog pandemije koronavirusa ponovno su proglašeni vitezovi koji su tu titulu stekli zaslugom u štovanju, proizvodnji i promociji kobasica.

Dobivamo vitezove koji znaju ča delaju: kako napraviti kobasicu i salamu i osvojiti nagradu; širiti ljubav prema kobasicama i salamama na sve ljude dobre volje i promicati zavičaj kobasica po cilome svitu, istaknuo je Mario Bratulić.

Novi vitezovi od klobasica su Milan Udovičić, višestruki šampion u proizvodnji kobasica i salama. Zatim Mladen Dujmović, višestruki šampion u proizvodnji kobasica, salama, šunki, hrenovki i istarskog pršuta. Zatim Luka Jelenić, najmlađi vitez, vrstan mesar, tehnolog i senzorni analitičar.

Nastavak ove vrijedne manifestacije predviđen je na 8. sajmu S klobasicom u Europu. Sajam će se održati 14. i 15. svibnja 2022. na novoj lokaciji Hiže od klobasic, supetarskom multimedijalnom centru za predstavljanje tradicije kobasičarstva u svijetu, Hrvatskoj i Istri.