Centar za voćarstvo i povrćarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) otvorio je sredinom lipnja vrata svoga pokušališta u Donjoj Zelini. Riječ je o intenzivnom plantažnom voćnjaku površine 15 hektara. U voćnjaku je postavljena armatura, mreža protiv tuče, navodnjavanje, a od 2018. g. i antifrost sustav.

U nasadu su posađene sve kontinentalne voćne vrste: jabuka, kruška, šljiva, trešnja, višnja, marelica, breskva, lijeska, orah. Zatim i borovnica, crveni, crni i bijeli ribiz, ogrozd, malina, kupina, križanci maline i kupine, josta, kinesko-japanska šljiva i aronija. Na pokušalištu se također nalaze i matični nasadi višnje (sorta Oblačinska). Osim višnje i nalaze se i nasadi šljive (sorta Stanley) i jabuke (sorte Summerred, Idared i Granny Smith).

Predstavljene raznovrsne djelatnosti Centra

Pokusni nasad i projekte koji se ovdje realiziraju te rad Centra uopće predstavio je  dr. sc. Predrag Vujević iz Centra za voćarstvo i povrćarstvo. Naveo je kako su aktivnosti ovog Centra posebno usmjerene na prijenos znanja, tehnologija i rezultata u praksu na temelju provedbe znanstveno stručnih istraživanja.

Osim toga, djelatnosti Centra uključuju i priznavanje sorata voćnih vrsta uz održavanje referentnih kolekcija sorti i podloga na oba HAPIH-ova pokušališta – Donja Zelina i Kaštel Štafilić, provođenje introdukcije sorti voćnih vrsta i podloga, izradu opisne/preporučene sortne liste, fizikalno-kemijske i senzorne analize voća neposredno nakon berbe kao i tijekom čuvanja, itd.

HAPIH-ov Centar za voćarstvo i povrćarstvo sudjeluje i u Nacionalnom programu očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH. On je okupljenim sudionicima ovom prigodom predstavila dr. sc. Dunja Halapija iz Ministarstva poljoprivrede. Tijekom prošle godine, u okviru redovitog provođenja agrotehnoloških procesa na površinama pod Bankom biljnih gena, provedena su fenološka, morfološka i pomološka istraživanja sa 5.588 analiza na 11 voćnih vrsta odnosno 254 sorte.

Centar sudjeluje i u „APPLERESIST“ projektu zajedno s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek. Projekt je predstavio izv. prof. dr. sc. Tomislav Vinković. Cilj projekta je utvrditi gensku otpornost jabuke na toplinski i sušni stres uz formiranje preporučene sortne liste za kontinentalnu Hrvatske. Projektom se želi minimalizirati štetu u nasadima uvjetovanu klimatskim promjenama te iskoristiti potencijalno pozitivan utjecaj klimatskih promjena. Projekt traje 36 mjeseci, u ispitivanju su 33 sorte jabuke. Provodi se na dvije lokacije: na novoosnovanom pokušalištu FAZOS-a kod Osijeka i u HAPIH-ovom voćnjaku u Donjoj Zelini. Nakon obilaska pokusnih nasada organizirano je i ocjenjivanje kakvoće plodova sorti trešanja. Trešnjama su se na kraju osladili i svi gosti.

 class=
Razne sorte trešanja

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje