Centar za voćarstvo i povrćarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) otvorio je sredinom lipnja vrata svoga pokušališta u Donjoj Zelini. Riječ je o intenzivnom plantažnom voćnjaku površine 15 hektara. U voćnjaku je postavljena armatura, mreža protiv tuče, navodnjavanje, a od 2018. g. i antifrost sustav.

U nasadu su posađene sve kontinentalne voćne vrste: jabuka, kruška, šljiva, trešnja, višnja, marelica, breskva, lijeska, orah. Zatim i borovnica, crveni, crni i bijeli ribiz, ogrozd, malina, kupina, križanci maline i kupine, josta, kinesko-japanska šljiva i aronija. Na pokušalištu se također nalaze i matični nasadi višnje (sorta Oblačinska). Osim višnje i nalaze se i nasadi šljive (sorta Stanley) i jabuke (sorte Summerred, Idared i Granny Smith).

Predstavljene raznovrsne djelatnosti Centra

Pokusni nasad i projekte koji se ovdje realiziraju te rad Centra uopće predstavio je  dr. sc. Predrag Vujević iz Centra za voćarstvo i povrćarstvo. Naveo je kako su aktivnosti ovog Centra posebno usmjerene na prijenos znanja, tehnologija i rezultata u praksu na temelju provedbe znanstveno stručnih istraživanja.

Osim toga, djelatnosti Centra uključuju i priznavanje sorata voćnih vrsta uz održavanje referentnih kolekcija sorti i podloga na oba HAPIH-ova pokušališta – Donja Zelina i Kaštel Štafilić, provođenje introdukcije sorti voćnih vrsta i podloga, izradu opisne/preporučene sortne liste, fizikalno-kemijske i senzorne analize voća neposredno nakon berbe kao i tijekom čuvanja, itd.

HAPIH-ov Centar za voćarstvo i povrćarstvo sudjeluje i u Nacionalnom programu očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH. On je okupljenim sudionicima ovom prigodom predstavila dr. sc. Dunja Halapija iz Ministarstva poljoprivrede. Tijekom prošle godine, u okviru redovitog provođenja agrotehnoloških procesa na površinama pod Bankom biljnih gena, provedena su fenološka, morfološka i pomološka istraživanja sa 5.588 analiza na 11 voćnih vrsta odnosno 254 sorte.

Centar sudjeluje i u „APPLERESIST“ projektu zajedno s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek. Projekt je predstavio izv. prof. dr. sc. Tomislav Vinković. Cilj projekta je utvrditi gensku otpornost jabuke na toplinski i sušni stres uz formiranje preporučene sortne liste za kontinentalnu Hrvatske. Projektom se želi minimalizirati štetu u nasadima uvjetovanu klimatskim promjenama te iskoristiti potencijalno pozitivan utjecaj klimatskih promjena. Projekt traje 36 mjeseci, u ispitivanju su 33 sorte jabuke. Provodi se na dvije lokacije: na novoosnovanom pokušalištu FAZOS-a kod Osijeka i u HAPIH-ovom voćnjaku u Donjoj Zelini. Nakon obilaska pokusnih nasada organizirano je i ocjenjivanje kakvoće plodova sorti trešanja. Trešnjama su se na kraju osladili i svi gosti.

 class=
Razne sorte trešanja