Na nedavno održanoj zelinskoj 54. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske, među nagrađenima je i obitelj Crnić, iz mjesta Celine Goričke, iz  općine Marija Gorica.

Zlatnu medalju Crnići su dobili za graševinu koja je s 88 bodova pozicionirana visoko među samo nekoliko vinara s jednakim brojem bodova kao vino redovne berbe 2021. Srebrne medalje dobili su rajnski rizling 2021. s 86, pinot bijeli 2021. s 85 bodova.

 class=
Crnić vina

U obitelji Crnić sve je krenulo godine 1999.  kad je zasađen prvi vinograd od petstotinjak trsova chardonnaya. Branko Crnić tada je imao vino za svoj “gušt”. Njegovim prijateljima se vino polako svidjelo, pa se počelo prodavati na kućnom pragu. Nedugo nakon prve sadnje krenula je i druga, rajnskog rizlinga, a zatim i bijelog pinota. U poslovima u vinogradu uvijek su bili svi, otac Branko, majka Đurđa, sestre Ivana i Ana te sin Krešimir.

Danas obitelj Crnić ima dva hektara vinograda. Osnivanjem udruge vinara i vinogradara “Trsje”, prisustvovalo se na raznim ocjenjivanjima vina gdje su Crnići osvojili i prve zlatne te srebrne medalje za  chardonnay, bijeli pinot, rajnski rizling, sauvignon, muškat ottonel, silvanac zeleni, graševinu, štajersku belinu i frankovku. Najviše zastupljena sorta je silvanac zeleni koji je prošle godine bio pobjednik na 53. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Zelini u kategoriji bijelih mirnih vina. I ovogodišnja “žetva” medalja u Zelini poticaj je za sadnju novih sorti te gradnju nove kušaonice za 50 osoba. Uz to, uređuje se i novi podrum kapaciteta 20 tisuća litara.

 Fotografije: TZ Zelina, Ana Crnić