Hrvatska nema dostatnu proizvodnju voća i povrća, a domaći proizvođači često zbog uvoznog lobija imaju nepremostive prepreke. OPG Škorvaga postoji od 2005.g. ali proizvodnja je započela već 1999.g. Uz roditelje koji su imali mala primanja i obrađivali zemlju, Denis je pomagao kao mali dječak, zavolio taj posao i sad s roditeljima razvija posao. Imanje se nalazi u Punitovcima kod Đakova. Obrađuju 15 ha, od čega je na 10.000 m² natkrivena proizvodnja, plastenik s povrćem i cvijećem, a uzgajaju još kukuruz, pšenicu i suncokret.

 -Prije godinu dana javio sam se na mjeru Ruralnog razvoja za mjeru 6.1. za mlade poljoprivrednike, prošao na natječaju i dobio 50.000 EUR-a bespovratnih sredstava. Napravio sam još 4 plastenika, stolove za cvijeće, polagačice za folije, sadilicu, peć za grijanje, priča Denis.

Poslije duhana, povrće

Denisov otac je prije dvadesetak godina uzgajao duhan dvije godine, a zatim krenuo s proizvodnjom začinske paprike i nešto povrća te počeo uvoditi male ,,amaterske’’ plastenike.

Ozbiljniji posao s povrćem počinje 2005.g., kad su podigli dva profesionalna plastenika uz vanjsku proizvodnju povrća, a 2014. g. Denis je preuzeo OPG.

-Sad imamo 13 plastenika, a prije četiri godine započeli smo i s proizvodnjom cvijeća. Završio sam poljoprivrednu školu, volim svoj posao, radi se stalno, sama proizvodnja je raspoređena tako da nema praznog hoda, počeli smo s lubenicama, a sad imamo sve vrste povrća, od rasade, krastavaca, rajčice, konzumne i začinske paprike, mladog krumpira, kupusa, karfiola i jagoda i 60 vrsta cvijeća: maćuhice, vinke, pelargonije, krizantene… kaže Denis.

U proizvodnji ne koriste kemijska sredstva. Svaki plastenik ima košnicu bumbara za oprašivanje, košnica dođe negdje oko 600 kuna i teško ih je sačuvati za više godina, pa svake godine kupuju nove košnice s bumbarima.

Škorvagin staklenik s cvijećem

 S plasmanom nemaju problema

Reklamiraju se putem društvenih mreža i Radio Đakova i s plasmanom proizvoda nemaju problema. Jedan dio otkupi NTL, dok jedan dio prodaju na đakovačkoj tržnici (prodaju povrće srijedom i subotom, a svaki dan cvijeće), prisutni su na Đakovačkom sajmu, a ostalo se proda izravno kod kuće, oko 30 %. Naglasili su i to da je NTL kao partner izuzetno korektan i uredan s plaćanjem. Nedjeljom su prisutni na osječkoj autotržnici. U zadnje vrijeme najpopularnija je dostava na kućnu adresu. Lijepo je čuti ovako lijepu priču i zadovoljstvo vlastitim radom, a nađe se vrijeme i za odmor s obitelji, ljeti i zimi.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje