Hrvatska nema dostatnu proizvodnju voća i povrća, a domaći proizvođači često zbog uvoznog lobija imaju nepremostive prepreke. OPG Škorvaga postoji od 2005.g. ali proizvodnja je započela već 1999.g. Uz roditelje koji su imali mala primanja i obrađivali zemlju, Denis je pomagao kao mali dječak, zavolio taj posao i sad s roditeljima razvija posao. Imanje se nalazi u Punitovcima kod Đakova. Obrađuju 15 ha, od čega je na 10.000 m² natkrivena proizvodnja, plastenik s povrćem i cvijećem, a uzgajaju još kukuruz, pšenicu i suncokret.

 -Prije godinu dana javio sam se na mjeru Ruralnog razvoja za mjeru 6.1. za mlade poljoprivrednike, prošao na natječaju i dobio 50.000 EUR-a bespovratnih sredstava. Napravio sam još 4 plastenika, stolove za cvijeće, polagačice za folije, sadilicu, peć za grijanje, priča Denis.

Poslije duhana, povrće

Denisov otac je prije dvadesetak godina uzgajao duhan dvije godine, a zatim krenuo s proizvodnjom začinske paprike i nešto povrća te počeo uvoditi male ,,amaterske’’ plastenike.

Ozbiljniji posao s povrćem počinje 2005.g., kad su podigli dva profesionalna plastenika uz vanjsku proizvodnju povrća, a 2014. g. Denis je preuzeo OPG.

-Sad imamo 13 plastenika, a prije četiri godine započeli smo i s proizvodnjom cvijeća. Završio sam poljoprivrednu školu, volim svoj posao, radi se stalno, sama proizvodnja je raspoređena tako da nema praznog hoda, počeli smo s lubenicama, a sad imamo sve vrste povrća, od rasade, krastavaca, rajčice, konzumne i začinske paprike, mladog krumpira, kupusa, karfiola i jagoda i 60 vrsta cvijeća: maćuhice, vinke, pelargonije, krizantene… kaže Denis.

U proizvodnji ne koriste kemijska sredstva. Svaki plastenik ima košnicu bumbara za oprašivanje, košnica dođe negdje oko 600 kuna i teško ih je sačuvati za više godina, pa svake godine kupuju nove košnice s bumbarima.

Škorvagin staklenik s cvijećem

 S plasmanom nemaju problema

Reklamiraju se putem društvenih mreža i Radio Đakova i s plasmanom proizvoda nemaju problema. Jedan dio otkupi NTL, dok jedan dio prodaju na đakovačkoj tržnici (prodaju povrće srijedom i subotom, a svaki dan cvijeće), prisutni su na Đakovačkom sajmu, a ostalo se proda izravno kod kuće, oko 30 %. Naglasili su i to da je NTL kao partner izuzetno korektan i uredan s plaćanjem. Nedjeljom su prisutni na osječkoj autotržnici. U zadnje vrijeme najpopularnija je dostava na kućnu adresu. Lijepo je čuti ovako lijepu priču i zadovoljstvo vlastitim radom, a nađe se vrijeme i za odmor s obitelji, ljeti i zimi.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje