Danas aktualni svjetski trendovi, osobito na nutritivno-zdravstvenom području, zbog kardiovaskularnih poremećaja i rizika uvjetovanog prije svega neodgovarajućom prehranom čovjeka, nameću novi koncept razvoja i u tehnologiji jestivih biljnih ulja stavljajući naglasak na područje proizvodnje hladno prešanih ulja, kao nestandardne tehnologije bitno različite od industrije rafiniranih ulja. U Hrvatskoj bi trebalo dati veći naglasak obiteljskim poljoprivrednim gospodarstavima (OPG) koja svojom fleksibilnom proizvodnjom raznih uljarica (osnovnih i visokodohodovnih) i preradom u ulje mogu osigurati pokrivanje tržišta traženim hladno prešanim i djevičanskim  uljem.

Svrha i cilj je potaknuti obiteljska poljoprivredna gospodarstva na uzgoj onih uljarica čijom preradom se dobije visoko kvalitetno jestivo hladno prešano ulje zanimljivo domaćem i inozemnom tržištu. Takve uljarske sirovine su industrijska konoplja, podlanak (Camelina sativa L.), sikavica, lan, buča (golica), visokooleinski suncokret, lješnjak, orah, koštice grožđa, marelice, šljive i dr.

Otvaranje, razvoj i perspektiva mini uljara

Razvojem svijesti i dostupnosti informacija, prehrambena industrija se suočava s velikim zahtjevima potrošača koji žele i traže kvalitetne proizvode s dobrom nutritivnom vrijednošću, ali i pozitivnim utjecajem na zdravlje ljudi. To zahtijeva kontinuirane napore u sprječavanju pojave raznih bolesti s pravilnom prehranom. Otkrivanjem specifičnih i vrlo povoljnih fizioloških utjecaja koje pojedini sastojci biljnih ulja imaju na organizam čovjeka, porastao je interes potrošača za njihovu primjenu u održavanju i unapređenju dobrog zdravstvenog statusa. To su prije svega esencijalne masne kiseline (linolna, linolenska), tokoferoli (prirodni antioksidansi), fitosteroli i liposolubilni vitamini (vitamini topljivi u ulju). Zato spoznaja o važnosti hrane za životne funkcije čovjeka treba usmjeriti proizvođače hrane na pronalaženje novih tehnoloških postupaka proizvodnje kao i novih proizvoda koji bi zadovoljili specifične potrebe različitih kategorija sve zahtjevnijih potrošača. Dakle, proizvodnja organske, prirodne, minimalno procesirane, funkcionalne hrane postaje imperativ prehrambene industrije što ukazuje i stalni porast ove hrane na tržištu.

Na temelju navedenog nameće se novi koncept u tehnologiji jestivih biljnih ulja. Tehnologija proizvodnje hladno prešanog ulja treba se temeljiti na osnovnim principima: princip od njive do stola, princip održivog razvoja i princip kružnog (cirkularnog) gospodarstva. Hladno prešana ulja u potpunosti odgovaraju zahtjevima svjetskih trendova i potrošača, po pitanju tehnološkog procesa proizvodnje, kvalitete i asortimana proizvoda. Danas sve veći broj zemalja razvija svoj „nacionalni vodič prehrane“ kako bi promovirali i utjecali na pravilnu prehranu populacije. Pravilan izbor vrste biljnog ulja i njegove količine unesene na dnevnoj bazi važan su preduvjet u zdravoj prehrani. Pravilan izbor ulja ovisi o njegovoj nutritivnoj vrijednosti, sastavu, oksidacijskoj stabilnosti, ali i od tehnološkog procesa njegove proizvodnje. Stoga raznovrsna hladno prešana ulja mogu dati svoj doprinos pravilnoj prehrani. Također, danas je izazov izgraditi održiv i otporan poljoprivredni i prehrambeni sustav u okruženju koje se stalno mijenja (klimatske promjene).

Ambalaža i pakiranje ulja

Jestivo hladno prešano i djevičansko biljno ulje je po pitanju održivosti vrlo osjetljiv prehrambeni proizvod. Tijekom čuvanja  (skladištenja) mijenja se kvaliteta ulja utjecajem temperature, svjetlosti i kisika iz zraka. Ambalaža treba zaštititi ulje do trenutka upotrebe stoga je izbor ambalaže vrlo važan. Za pakiranje biljnih ulja koristi se nekoliko vrsta ambalažnih materijala (staklo, polimerni materijali) i to u oblicima kao staklene boce tamne boje, boce od polimernih materijala (PET ambalaža) i ambalaža tipa Tetra brik. Ambalaža svojim zaštitnim svojstvima, dizajnom, oblikom, tekstom deklaracije znatno utječe i na prihvatljivost proizvoda od strane potrošača.

Boce za biljno ulje

PROČITAJTE OSTALE ČLANKE O PROIZVODNJI ULJA:

Proizvodnja ulja na OPG-u

Zakonska regulativa o uljima i mastima

Mini uljare

Sirovina za proizvodnju jestivih ulja

Proizvodnja nerafiniranih ulja prešanjem

Čišćenje sirovog ulja i pakiranje ulja

Ulja u kulinarstvu i njihov doprinos zdravlju

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje