Danas aktualni svjetski trendovi, osobito na nutritivno-zdravstvenom području, zbog kardiovaskularnih poremećaja i rizika uvjetovanog prije svega neodgovarajućom prehranom čovjeka, nameću novi koncept razvoja i u tehnologiji jestivih biljnih ulja stavljajući naglasak na područje proizvodnje hladno prešanih ulja, kao nestandardne tehnologije bitno različite od industrije rafiniranih ulja. U Hrvatskoj bi trebalo dati veći naglasak obiteljskim poljoprivrednim gospodarstavima (OPG) koja svojom fleksibilnom proizvodnjom raznih uljarica (osnovnih i visokodohodovnih) i preradom u ulje mogu osigurati pokrivanje tržišta traženim hladno prešanim i djevičanskim  uljem.

Svrha i cilj je potaknuti obiteljska poljoprivredna gospodarstva na uzgoj onih uljarica čijom preradom se dobije visoko kvalitetno jestivo hladno prešano ulje zanimljivo domaćem i inozemnom tržištu. Takve uljarske sirovine su industrijska konoplja, podlanak (Camelina sativa L.), sikavica, lan, buča (golica), visokooleinski suncokret, lješnjak, orah, koštice grožđa, marelice, šljive i dr.

Otvaranje, razvoj i perspektiva mini uljara

Razvojem svijesti i dostupnosti informacija, prehrambena industrija se suočava s velikim zahtjevima potrošača koji žele i traže kvalitetne proizvode s dobrom nutritivnom vrijednošću, ali i pozitivnim utjecajem na zdravlje ljudi. To zahtijeva kontinuirane napore u sprječavanju pojave raznih bolesti s pravilnom prehranom. Otkrivanjem specifičnih i vrlo povoljnih fizioloških utjecaja koje pojedini sastojci biljnih ulja imaju na organizam čovjeka, porastao je interes potrošača za njihovu primjenu u održavanju i unapređenju dobrog zdravstvenog statusa. To su prije svega esencijalne masne kiseline (linolna, linolenska), tokoferoli (prirodni antioksidansi), fitosteroli i liposolubilni vitamini (vitamini topljivi u ulju). Zato spoznaja o važnosti hrane za životne funkcije čovjeka treba usmjeriti proizvođače hrane na pronalaženje novih tehnoloških postupaka proizvodnje kao i novih proizvoda koji bi zadovoljili specifične potrebe različitih kategorija sve zahtjevnijih potrošača. Dakle, proizvodnja organske, prirodne, minimalno procesirane, funkcionalne hrane postaje imperativ prehrambene industrije što ukazuje i stalni porast ove hrane na tržištu.

Na temelju navedenog nameće se novi koncept u tehnologiji jestivih biljnih ulja. Tehnologija proizvodnje hladno prešanog ulja treba se temeljiti na osnovnim principima: princip od njive do stola, princip održivog razvoja i princip kružnog (cirkularnog) gospodarstva. Hladno prešana ulja u potpunosti odgovaraju zahtjevima svjetskih trendova i potrošača, po pitanju tehnološkog procesa proizvodnje, kvalitete i asortimana proizvoda. Danas sve veći broj zemalja razvija svoj „nacionalni vodič prehrane“ kako bi promovirali i utjecali na pravilnu prehranu populacije. Pravilan izbor vrste biljnog ulja i njegove količine unesene na dnevnoj bazi važan su preduvjet u zdravoj prehrani. Pravilan izbor ulja ovisi o njegovoj nutritivnoj vrijednosti, sastavu, oksidacijskoj stabilnosti, ali i od tehnološkog procesa njegove proizvodnje. Stoga raznovrsna hladno prešana ulja mogu dati svoj doprinos pravilnoj prehrani. Također, danas je izazov izgraditi održiv i otporan poljoprivredni i prehrambeni sustav u okruženju koje se stalno mijenja (klimatske promjene).

Ambalaža i pakiranje ulja

Jestivo hladno prešano i djevičansko biljno ulje je po pitanju održivosti vrlo osjetljiv prehrambeni proizvod. Tijekom čuvanja  (skladištenja) mijenja se kvaliteta ulja utjecajem temperature, svjetlosti i kisika iz zraka. Ambalaža treba zaštititi ulje do trenutka upotrebe stoga je izbor ambalaže vrlo važan. Za pakiranje biljnih ulja koristi se nekoliko vrsta ambalažnih materijala (staklo, polimerni materijali) i to u oblicima kao staklene boce tamne boje, boce od polimernih materijala (PET ambalaža) i ambalaža tipa Tetra brik. Ambalaža svojim zaštitnim svojstvima, dizajnom, oblikom, tekstom deklaracije znatno utječe i na prihvatljivost proizvoda od strane potrošača.

Boce za biljno ulje

PROČITAJTE OSTALE ČLANKE O PROIZVODNJI ULJA:

Proizvodnja ulja na OPG-u

Zakonska regulativa o uljima i mastima

Mini uljare

Sirovina za proizvodnju jestivih ulja

Proizvodnja nerafiniranih ulja prešanjem

Čišćenje sirovog ulja i pakiranje ulja

Ulja u kulinarstvu i njihov doprinos zdravlju