Sirovo ulje dobiveno prešanjem sadrži nečistoće (primjese) kao što su: mehaničke (krute čestice), voda i sluzne tvari koje mogu nepovoljno utjecati na senzorska svojstva ulja. Ove nečistoće mogu se ukloniti iz sirovog ulja postupcima: sedimentacijom (taloženjem), filtracijom i centrifugalnim separatorom.

Sedimentacija je najjednostavniji način odvajanja mehaničkih nečistoća primjenom gravitacijske sile. Sirovo ulje se stavlja u spremnik od inox materijala pri čemu se krute čestice iz ulja talože na dnu spremnika u vremenskom razdoblju 1-3 tjedna, što ovisi od vrste ulja.

Spremnik za sirovo ulje
Bistrenje sirovog ulja taloženjem

Filtracija je brži postupak izdvajanja krutih čestica iz sirovog ulja pri čemu se prešano ulje propušta kroz pločasti filter na kojem zaostaju mehaničke nečistoće. Filtracija se provodi pod tlakom koji se postiže pumpom.

Pločasti filter za ulje

Centrifugalni separator radi na principu taloženja gdje centrifugalna sila povećava brzinu taloženja krutih čestica iz sirovog ulja. Ovim uređajem se u kratkom vremenu postiže najbrže i najfinije odvajanje taloga. Rade kontinuirano, većih su kapaciteta, skupi, te se koriste za pogone većih kapaciteta prerade uljarica.

Centrifugalni separator za ulje

Ambalaža i pakiranje ulja

Jestivo hladno prešano i djevičansko biljno ulje je po pitanju održivosti vrlo osjetljiv prehrambeni proizvod. Tijekom čuvanja  (skladištenja) mijenja se kvaliteta ulja utjecajem temperature, svjetlosti i kisika iz zraka. Ambalaža treba zaštititi ulje do trenutka upotrebe stoga je izbor ambalaže vrlo važan. Za pakiranje biljnih ulja koristi se nekoliko vrsta ambalažnih materijala (staklo, polimerni materijali) i to u oblicima kao staklene boce tamne boje, boce od polimernih materijala (PET ambalaža) i ambalaža tipa Tetra brik. Ambalaža svojim zaštitnim svojstvima, dizajnom, oblikom, tekstom deklaracije znatno utječe i na prihvatljivost proizvoda od strane potrošača.

Boce za biljno ulje

PROČITAJTE OSTALE ČLANKE O PROIZVODNJI ULJA:

Proizvodnja ulja na OPG-u

Zakonska regulativa o uljima i mastima

Mini uljare

Sirovina za proizvodnju jestivih ulja

Proizvodnja nerafiniranih ulja prešanjem

Ulja u kulinarstvu i njihov doprinos zdravlju