MELITA VRBANEK IZ VIVODINE NAJUZORNIJA JE HRVATSKA SEOSKA ŽENA ZA 2018. GODINU

Živjeti na selu?! Neprocjenjivo! Sami organiziramo svoje vrijeme, 24 sata smo zajedno. Vjerujte, nema ništa ljepšega nego biti s obitelji. To je privilegij! – govori najuzornija hrvatska seoska žena, Melita Vrbanek iz Vivodine, sela u Karlovačkoj županiji, u Parku prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“, koja je lentu primila lani u listopadu.

Meliti Vrbanek ne silazi osmjeh s obraza dok pripovijeda da je na selu rođena – u Vukosavljevici, na tromeđi Slavonije, Podravine i Bilogore, i da se na selo, nakon kratkotrajna života u Zagrebu, ponovno vratila. Zbog ljubavi! I prema selu i prema danas životnome partneru, suprugu Zdenku. On je bio ročni vojnik, a ona djelatnica Ministarstva obrane. Zaljubili se, vjenčali i danas su roditelji troje djece – sedamnaestogodišnje Lucije, četrnaestogodišnjeg Jakova i desetogodišnje Sofije. Žive zajedno sa Zdenkovim roditeljima, Lovrom i Janicom. Nakon rođenja trećega djeteta Melita je napustila posao u MORH-u.

Ne bih mijenjala svoj život na selu

– Sama sam izabrala svoj put i sretna sam! Radim ono što volim. I puno više vremena, nego žene zaposlene u gradu, provodim sa svojom djecom. Da, život na selu je i težak i mukotrpan, ali ne žalim se. Ne bih ga mijenjala – odlučna je Melita, nositeljica obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva. Kaže da posao kojega radi nije jednoličan i da svaki novi dan nosi i nove izazove. Njezina obitelj proizvodi vino, uzgaja ovce, bavi se ekološkom proizvodnjom žitarica… Ukupno obrađuje oko 48 hektara zemlje.

""

Vinogradi u Vivodini

Melitin suprug je peta generacija Vrbaneka koja uzgaja lozu. U vinogradima, na osam položaja, na ukupno tri hektara, najviše je sauvignona, potom graševine, sivog i crnog pinota, rajnskog rizlinga i muškata. Vinograde su regenerirali prije dvadesetak godina, a još uvijek obrađuju i jedan podignut oko 1900., s dvjestotinjak trsova starih sorata – beline i dišeće ranine. Vino plasiraju u ugostiteljske objekte, u Zagreb, Ogulin, Gorski kotar…, a prodaju ga i na kućnome pragu. Lanjska je berba, govore supružnici, bila za „5+“. I po količini i kvaliteti grožđa. Tako se u podrumu, uz vino redovne berbe, trenutno njeguje i izborna berba sauvignona, izborna berba bobica sivog pinota i izborna berba suhih bobica žutog muškata. Prije šest godina, na poticaj lokalnih ugostitelja, obitelj Vrbanek je počela i s uzgojem ovaca. Ekološkim. Trenutno imaju šezdesetak ovaca, a janjad kupuju oni koji su ih na uzgoj i potaknuli. Ovce su na slobodnoj ispaši, na oko četiri hektara ograđena prostora. U planu je, kaže Melita, i podizanje staje kapaciteta 200 ovaca. U ekološkoj su proizvodnji, dodaje, i raž, ječam, zob, heljda i buče golice, a u konvencionalnoj kukuruz.

Uređuju i obiteljsko izletište

U slobodno vrijeme, Melita kaže uvijek ga ima, zajedno sa suprugom odlazi na jahanje. U njihovoj su staji američki kasač i mađarski holstein, a uskoro stiže i kobila, također pasmine holstein. – Nema ništa ljepšega nego, nakon završene berbe, zajahati konja i krenuti kroz vinograde – govore supružnici. Melitin OPG, od svinja iz vlastitog uzgoja, za potrebe lokalnih ugostitelja, proizvodi salamu, buđolu, špek i šunku. Uskoro će sve svoje proizvode, zajedno s domaćom kuhanom hranom, pripovijeda najuzornija, ponuditi u obiteljskome izletištu, kapaciteta 60 osoba. – Dobili smo krajem 2018. administrativno rješenje da smo prošli na natječaju Programa ruralnog razvoja RH, te kroz Mjeru 6.2. (Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području) očekujemo poticaj od 50.000 eura. Uređenjem izletišta zaokružili bi priču i sve ono što proizvedemo na gospodarstvu ponudili bi gostima na kućnome pragu – govori Melita. Njezin OPG i sada prima goste, ali samo na kušanje vina, uz prethodnu najavu. Melita za sebe kaže da je prilagodljiva, strpljiva i staložena, najviše voli rock glazbu, voli i pjevati (ali odmah će kroz smijeh reći „da je nije ugodno slušati“), članica je roditeljskoga vijeća KUD-a Vivodina i pastoralnoga vijeća župe sv. Lovre mučenika.

""

– Titulu najuzornije shvaćam kao čast, ali i obvezu zastupati seoske žene i prenositi njihova razmišljanja. Mi koje živimo na selu same moramo osvijestiti svoj položaj i istaknuti važnost seoske žene u društvu – govori Melita. Kaže da je žalosti što među poticajima, koji se isplaćuju europskim novcem, nema i poticaja za žene nositeljice OPG-a. A žalosti je i što nema poziva, od lokalnih pa sve do državnih institucija, da kao najuzorija seoska žena u Hrvatskoj, sudjeluje na događanjima na kojima bi, svojim primjerom, mogla svjedočiti o životu žene na selu i njezinoj važnosti za očuvanje ruralnoga prostora.

– Iz Vivodine ljudi ne iseljavaju. U našem selu gotovo nema nezaposlenih, a većina obitelji ima troje djece – kaže najuzornija hrvatska seoska žena.