Trodnevni Internacionalni sajam pršuta (ISAP) u Tinjanu (13. – 15. listopad 2023.) u svom jubilarnom 15. izdanju ponovno je slavio pršut kao jednu od najcjenjenijih svjetskih gastronomskih delicija. U velikom sajamskom šatoru predstavilo se četrdesetak pršutara iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Španjolske i Crne Gore, te gotovo stotinjak izlagača raznih drugih proizvoda na sajamskom prostoru.

Petnaesti sajam, u skladu s tradicionalnom ceremonijom, simboličnim rezanjem prve fete pršuta, otvorili su izaslanik predsjednika RH Velibor Mačkić, izaslanik premijera i ministrice poljoprivrede, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, istarski župan Boris Miletić, načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin i Danijel Sirotić iz Pršutane Daniele.

Priznanje za trud i kvalitetu

Šampionska titula veliko nam je priznanje za trud i kvalitetu. Nesumnjivo je to produkt dobre sirovine i mnogo rada da bi se došlo do finalnog šampionskog proizvoda. Godišnje proizvedemo oko 800 komada pršuta, istaknuo je Danijel Sirotić

Pršut je kralj gastronomije, proizvod koji zahtijeva puno truda i ulaganja i čija je tržišna vrijednost velika. Njegova prepoznatljivost je važna u poljoprivredi, turizmu i gospodarstvu općenito. Danas smo tu da podržimo sve ove vrijedne proizvođače, da promoviramo njihove proizvode i vrednujemo njihov rad, rekao je načelnik Goran Hrvatin.

Istarski župan Boris Miletić naglasio je kako je gastronomija važan motiv dolaska turista u Istru, koja ostvaruje trećinu ukupnog turističkog prometa Hrvatske, te kako je istarski pršut „dio istarske tradicije i dio DNK svakog Istranina”. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek pohvalio je ISAP kao respektabilnu manifestaciju koja okuplja najbolje pršutare iz regije, i najavio nove državne potpore proizvođačima autohtonih proizvoda, pa tako i pršuta. Predsjednikov izaslanik Velibor Mačkić je primjerom ovog sajma ustvrdio kako se u Istri „ekonomija gradi tako da služi čovjeku”.

Nagrađeni pršutari

Za ovogodišnji su se ISAP na ocjenjivanju našla 32 pršuta, među kojima je apsolutni pobjednik odnosno šampion sajma s najviše osvojenih bodova istarski pršut Pršutane Daniele iz Višnjana, koji je ujedno i šampion u kategoriji istarskog pršuta. Šampionske naslove osvojili su također u kategoriji dalmatinskog pršuta Mesnica Lukin iz Zadra, u kategoriji dimljenih pršuta Nira iz Pakovog Sela kraj Drniša, te u međunarodnoj kategoriji crnogorski pršut tvrtke Montstate iz Cetinja.

Najbolji međunarodni pršut tvrtke Montstate iz Cetinja

Zlatne medalje zaslužili su osim spomenutih četvero šampiona, u kategoriji istarskog pršuta još i pršutane Tomaso, Milohanić, Buršić, Jelenić, Dujmović, Pisinium, Antolović i Mekiš; u kategoriji dalmatinskih pršuta pršutana Smjeli i Drniška tradicija; u kategoriji drniških pršuta pršutana Bel Cro Trade; u kategoriji krčkog pršuta mesnica Žužić; u kategoriji nedimljenih pršuta pršutane Erman i Buršić; u kategoriji dimljenih pršuta pršutane Roca, Mijukić-prom, Brkić, Mrki, Reljanović, pršutana Delicije Aria, Perajica i OPG Goran Jančo; i u međunarodnoj kategoriji crnogorske pršutane Martex, Zrnožit i Mianja, i slovenski MIJ. Popis nagrađenih zaokružuju još dvije srebrne medalje koje su osvojili dalmatinski pršut Voštane i španjolski pršut Capote y Ole. Ukupno je dodijeljeno 30 zlatnih medalja (među njima četiri šampiona) te dvije srebrne.

Porcije pršuta od 12 dekagrama na sajmu se prodavala po 10 eura, a cijeli pršut po trideset eura kilogram.

Uz ova odličja, u povodu jubilarnog 15. ISAP-a dodijeljena su i dva posebna priznanja pršutarima koji su na svim dosadašnjim sajmovima ukupno osvojili najviše bodova odnosno šampionskih naslova i medalja. To su pršutana Dujmović iz Kringe u općini Tinjan, koja je čak četiri puta bila šampion ISAP-a u kategoriji istarskog pršuta, i pršutana Smjeli iz Dugopolja koja je bila najuspješnija u kategoriji dimljenih pršuta, što uključuje i dva šampionska naslova na ISAP-u. Nagrade su primili Mladen Dujmović iz pršutane Dujmović te Vlade Prančić iz pršutane Smjeli. Jubilarni 15. ISAP obilovao je bogatim popratnim zabavnim i sportsko-rekreativnim programima, a posjetilo ga je dvadesetak tisuća domaćih i stranih posjetitelja.