Pametna sela u poljoprivredi predstavljaju koncept koji kombinira tehnološke inovacije i održive prakse. Sve kako bi se unaprijedila produktivnost, ekonomska održivost i kvaliteta života ruralnih zajednica.

Pametna sela uključuju implementaciju naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije, senzora, IoT (Internet stvari) i blockchain-a kako bi se optimizirali poljoprivredni procesi.

Cilj je stvaranje povezane digitalne infrastrukture. Ona omogućuje bolje upravljanje resursima poput vode, energije i tla te poboljšava praćenje usjeva i stoke. Pametna sela promiču diverzifikaciju ruralne ekonomije kroz razvoj sektora poput agroturizma, lokalne prehrambene proizvodnje i ruralnog poduzetništva. Osim toga, naglasak je na razvoju digitalnih vještina i obrazovanja. Sve kako bi se osnažila lokalna zajednica i omogućila prilagodba digitalnoj transformaciji. Ova inicijativa također promiče suradnju između lokalnih poljoprivrednika, istraživačkih institucija, vlade i privatnog sektora radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva održivog razvoja.

Tehnološki napredak je ključni pokretač ruralnih područja

Kroz pametna sela, tehnološki napredak postaje ključni pokretač društvenog i ekonomskog prosperiteta ruralnih područja. Početkom veljače 2024. godine Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek sudjelovao je kao partner u projektu „Selo budućnosti“ u suradnji s Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar te održao brojna znanstveno stručna izlaganja na konferenciji pod istim nazivom. Suradnja i konferencija je trajala dva dana na kojima su održana zanimljiva predavanja. Izvanredna profesorica Snježana Tolić održala je predavanje iz teme „Održive prakse u poljoprivredi“. Tako je pobliže pojasnila neke od definicije održivosti, zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP EU), modernu poljoprivredu. Ukazala je na aktualne primjere poljoprivrednih praksi koje potiče ZPP EU te vrlo bitne intervencije za ruralni razvoj. Zanimljive informacije na području agroekologije i održivog upravljanja resursima predstavila je redovita profesorica Irena Jug.

O aktualnom stanju poljoprivredne mehanizacije i primjene digitalnih tehnologija u Republici Hrvatskoj predavanje je održao docent Domagoj Zimmer te ukazao na potrebu uvođenja suvremenih tehnologija u poljoprivredu poput robotike, senzorike i primjene digitalnih alata. Kao odgovor na sela budućnosti izvanredna profesorica Snježana Tolić prvo je znanstvenim putem objasnila termin „pametna sela“ i njihovu primjenu. Uz asistenciju doktorice Olgice Klepač održana je radionica pod istim nazivom. U sklopu konferencije na panel raspravi na temu „Pametna sela-prednosti i mane u kontekstu Hrvatske“ omogućen je prikaz novih spoznaja i činjenica o suvremenoj poljoprivredi te načinu korištenja održivih praksi u poljoprivredi.