Tomaić – Commerce d.o.o. je obiteljska tvrtka s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji sira. Osnovna djelatnost im je otkup, prerada mlijeka, proizvodnja sira i ostalih mliječnih proizvoda. Uz osnovnu djelatnost obavlja se i trgovina na malo i veliko sirom i mliječnim proizvodima kroz vlastitu maloprodaju, ali i u ponudi raznih trgovačkih lanaca diljem Republike Hrvatske.

U svom radu poštuju tradiciju proizvodnje sira, koriste samo najkvalitetnije domaće mlijeko krava i ovaca koje pasu na pašnjacima Velebita, Like i Gacke doline koji su prepuni ljekovitog i aromatičnog bilja, te primjenjuju tradicionalne recepte. Uz sve to održavaju najviše standarde higijene i zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda. Ovaj pristup radu rezultirao je uspostavom vlastite robne marke Sirana “Runolist” na koju su s pravom ponosni, a sirevi su nositelji brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada i priznanja.

 Kušaonica obitelji Tomaić

U sklopu sirane u Otočcu izgrađen je edukativni hodnik iz kojeg se mogu vidjeti faze proizvodnje sira te kušaonica sira u kojoj se mogu degustirati sirevi uz kvalitetna vina. U mjestu Krasno, na ulazu u Nacionalni park Sjeverni Velebit, nalazi se kušaonica obitelji Tomaić. Sirana “Runolist” svoju proizvodnju sireva i drugih mliječnih proizvoda temelji na dugogodišnjem iskustvu, tradicionalnim recepturama i domaćoj sirovini.

Proizvodnjom su se počeli baviti 1992. godine. Danas su malo obiteljsko poduzeće, koje broji 8 zaposlenika. Trenutno mlijeko otkupljuju od 13 kooperanata. Dnevna prerada mlijeka je cca 1300 litara od čega proizvode raznorazne mliječne proizvode, u dnevnoj ponudi imaju 9 vrsta zrelih sireva, skutu, svježi kravlji sir i maslac te sve proizvode dostupne i u prigodnim poklon paketima. Sirana proizvodi 50 do 60 tona sira godišnje.

Gacki sir s pčelinjim peludom

Gacki sir s pčelinjim peludom počeli su proizvoditi prije 10-ak godina sasvim slučajno.

Na jednom sajmu susreli smo se s prof. Kezićem sa Zavoda za pčelarstvo. U neformalnom smo razgovoru došli do ideje oko meda i mlijeka, da Gackom teče med i mlijeko. Tako smo došli i do sira s pčelinjim peludom.

Posebnost ovog polutvrdog kravljeg sira predstavlja dodatak pčelinjeg peluda tijekom proizvodnje, koji mu zbog svojih izvanredno vrijednih prirodnih svojstava i sastava daje odlike funkcionalne hrane. Naime, cvjetna pelud ima niz pozitivnih učinaka na čovjekovo zdravlje.

Gacki sir s pčelinjim peludom

Početni problem u izradi ovog sira bio je kako sljubiti pelud i mlijeko, odnosno kako će mliječna kiselina djelovati na pelud. Trebalo je doći do usklađenosti okusa, a u isto vrijeme ne izgubiti vrijednosti peluda i sira. Eksperimentalna proizvodnja trajala je godinu dana. Administracija oko stavljanja sira na tržište nije bila problem jer je odrađena po modelu ostalih proizvoda koji su već bili u prodaji. Riječ je o polutvrdom kravljem sirom s jedinstvenim dodatkom kakvog nećete pronaći u asortimanima drugih sirana u Hrvatskoj. Sir ima lako rezivu konzistenciju, s pojedinačnim okašcima na prerezu. Blagog je okusa i svojstvenog aromatičnog mirisa.

Proizvod se pokazao izvrsnim na tržištu, prodaju ga putem vlastitih maloprodaja, web shopa, facebooka i direktnim marketingom prema krajnjem potrošaču. Jedini problem kod ovog proizvoda je što nije kontinuirano u ponudi jer ovisi o pčelarskoj sezoni u Gackoj dolini. Zadnje dvije godine pčelarska sezona nije bila najbolja tako da su uskraćeni za dovoljne količine peludi.

sirana runolist
Proizvodi sirane Runolist

sirana runolist
Sirana Runolist

Pročitajte još:

BUTTERNUT TIKVE – HIT HRANA!

OCAT OD KUPINE I LAVANDE – HIT PROIZVOD OPG-A PICEK!

OPG VLASTA BOKULIĆ – PONOSNI NA BROJNE NAGRADE!

OPG JAKOPOVIĆ – EKOLOŠKA KOZMETIKA SA SJEVERA HRVATSKE

AJVARGANJ OPG-A SOKIĆ – ČUDO OD PAPRIKE I VRGANJA

ČRNI ČESN OPG-A MILI MALI – ZAČIN, MEDIKAMENT I SUVENIR

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje