Tomaić – Commerce d.o.o. je obiteljska tvrtka s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji sira. Osnovna djelatnost im je otkup, prerada mlijeka, proizvodnja sira i ostalih mliječnih proizvoda. Uz osnovnu djelatnost obavlja se i trgovina na malo i veliko sirom i mliječnim proizvodima kroz vlastitu maloprodaju, ali i u ponudi raznih trgovačkih lanaca diljem Republike Hrvatske.

U svom radu poštuju tradiciju proizvodnje sira, koriste samo najkvalitetnije domaće mlijeko krava i ovaca koje pasu na pašnjacima Velebita, Like i Gacke doline koji su prepuni ljekovitog i aromatičnog bilja, te primjenjuju tradicionalne recepte. Uz sve to održavaju najviše standarde higijene i zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda. Ovaj pristup radu rezultirao je uspostavom vlastite robne marke Sirana “Runolist” na koju su s pravom ponosni, a sirevi su nositelji brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada i priznanja.

 Kušaonica obitelji Tomaić

U sklopu sirane u Otočcu izgrađen je edukativni hodnik iz kojeg se mogu vidjeti faze proizvodnje sira te kušaonica sira u kojoj se mogu degustirati sirevi uz kvalitetna vina. U mjestu Krasno, na ulazu u Nacionalni park Sjeverni Velebit, nalazi se kušaonica obitelji Tomaić. Sirana “Runolist” svoju proizvodnju sireva i drugih mliječnih proizvoda temelji na dugogodišnjem iskustvu, tradicionalnim recepturama i domaćoj sirovini.

Proizvodnjom su se počeli baviti 1992. godine. Danas su malo obiteljsko poduzeće, koje broji 8 zaposlenika. Trenutno mlijeko otkupljuju od 13 kooperanata. Dnevna prerada mlijeka je cca 1300 litara od čega proizvode raznorazne mliječne proizvode, u dnevnoj ponudi imaju 9 vrsta zrelih sireva, skutu, svježi kravlji sir i maslac te sve proizvode dostupne i u prigodnim poklon paketima. Sirana proizvodi 50 do 60 tona sira godišnje.

Gacki sir s pčelinjim peludom

Gacki sir s pčelinjim peludom počeli su proizvoditi prije 10-ak godina sasvim slučajno.

Na jednom sajmu susreli smo se s prof. Kezićem sa Zavoda za pčelarstvo. U neformalnom smo razgovoru došli do ideje oko meda i mlijeka, da Gackom teče med i mlijeko. Tako smo došli i do sira s pčelinjim peludom.

Posebnost ovog polutvrdog kravljeg sira predstavlja dodatak pčelinjeg peluda tijekom proizvodnje, koji mu zbog svojih izvanredno vrijednih prirodnih svojstava i sastava daje odlike funkcionalne hrane. Naime, cvjetna pelud ima niz pozitivnih učinaka na čovjekovo zdravlje.

Gacki sir s pčelinjim peludom

Početni problem u izradi ovog sira bio je kako sljubiti pelud i mlijeko, odnosno kako će mliječna kiselina djelovati na pelud. Trebalo je doći do usklađenosti okusa, a u isto vrijeme ne izgubiti vrijednosti peluda i sira. Eksperimentalna proizvodnja trajala je godinu dana. Administracija oko stavljanja sira na tržište nije bila problem jer je odrađena po modelu ostalih proizvoda koji su već bili u prodaji. Riječ je o polutvrdom kravljem sirom s jedinstvenim dodatkom kakvog nećete pronaći u asortimanima drugih sirana u Hrvatskoj. Sir ima lako rezivu konzistenciju, s pojedinačnim okašcima na prerezu. Blagog je okusa i svojstvenog aromatičnog mirisa.

Proizvod se pokazao izvrsnim na tržištu, prodaju ga putem vlastitih maloprodaja, web shopa, facebooka i direktnim marketingom prema krajnjem potrošaču. Jedini problem kod ovog proizvoda je što nije kontinuirano u ponudi jer ovisi o pčelarskoj sezoni u Gackoj dolini. Zadnje dvije godine pčelarska sezona nije bila najbolja tako da su uskraćeni za dovoljne količine peludi.

sirana runolist
Proizvodi sirane Runolist

sirana runolist
Sirana Runolist

Pročitajte još:

BUTTERNUT TIKVE – HIT HRANA!

OCAT OD KUPINE I LAVANDE – HIT PROIZVOD OPG-A PICEK!

OPG VLASTA BOKULIĆ – PONOSNI NA BROJNE NAGRADE!

OPG JAKOPOVIĆ – EKOLOŠKA KOZMETIKA SA SJEVERA HRVATSKE

AJVARGANJ OPG-A SOKIĆ – ČUDO OD PAPRIKE I VRGANJA

ČRNI ČESN OPG-A MILI MALI – ZAČIN, MEDIKAMENT I SUVENIR