Nadomak Novog Marofa, u Paki, smjestilo se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jakopović. OPG je osnovan 2008. godine, danas imaju dva zaposlena i 4 člana obitelji koji su članovi OPG-a. Nositelj OPG-a je Mladen Jakopović (predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore). On sa suprugom Snježanom i ostatkom obitelji vrijedno radi na svojem imanju.

Počeli su s uzgojem matičnjaka, s planom kako će prodavati suhu herbu na veliko. Posadili su matičnjak na 1 ha i prve dvije godine sušili i prodavali na veliko.

opg jakopović ekološka kozmetika
Snježana Jakopović

Finalizacija proizvoda je najisplativija

Ubrzo su shvatili kako je omjer uloženog i dobivenog nesrazmjeran. Tako su se odlučili na finalizaciju proizvoda, odnosno preradu u kojem se stvara proizvod visoke dodane vrijednosti. Počeli su proizvoditi čaj, začin od matičnjaka, napitke, keksiće i sl. Nakon nekog vremena počeli su destilirati i proizvoditi prve kozmetičke proizvode na bazi hidrolata i macerata matičnjaka.

Od samog početka, ekološka je proizvodnja za njih bila jedina opcija. Odmah su se upisali u registar ekoloških proizvođača i angažirali nadzorno tijelo za kontrolu i certifikaciju te je prijelazno razdoblje na ekološku proizvodnju trajalo 4 godine. Nakon toga registirirali su se za proizvodnju kozmetike po svim uvjetima i pravilnicima za stavljanje na tržište proizvoda opće uporabe. Uvedena je ISO NORMA 22716, GMP i registriran objekt za preradu pri Ministarstvu zdravlja. Svi proizvodi koji izlaze iz njihove proizvodnje su eko certificirani i nose oznaku ORGANIC ILI NATURAL ORgANIC. Danas u ponudi imaju više od 70 artikala koje konstantno proizvode i imaju u ponudi (njega lica, tijela i kose).

Kruti šampon od matičnjaka

Od samih početaka proizvodnje isključivo su radili ekološkim načinom. Trudili se ne proizvoditi suvišan otpad, paziti na sastojke kako bi bili neškodljivi za tlo, životinje i ljude, pa je izrada proizvoda u krutom obliku bila sama po sebi razumljiva. Takav proizvod ne treba ambalažu (plastičnu ili staklenu), nema vode pa ne treba ni dodatni konzervans. Upravo je to ono što su željeli postići. Osmislili su tri šampona za kosu u krutom obliku, šampon za masnu kosu, šampon za suhu kosu i kruti šampon s regeneratorom za oštećenu i obojenu kosu.

Kruti šampon od matičnjaka je proizvod koji sadrži hidrolat matičnjaka. S obzirom da spada u nultu kategoriju kozmetike, blagotvorno djeluje na vlasište, neutralizira crvenila, ublažava upale i iritacije te je izvrstan protiv peruti. Također u šamponima je prah koprive i ostali potrebni sastojci kako bi najbolje služili svrsi. Šampon ima 40 g, pakiran je u malenu papirnatu kutijicu i dovoljan je za 40 pranja.

Prilikom stvaranja proizvoda prvo je trebalo osmisliti aktivne sastojke i formulaciju proizvoda u krutom obliku, da se ne mrvi i ne raspada. Proizvodi se ručno, puni se u okrugle kalupe te se nakon 24 sata vadi i pakira. Kao i za svaki drugi kozmetički proizvod, nakon uspješne formulacije, izrade normativa i tehnološkog procesa, izrađeno je izvješće o sigurnosti proizvoda za stavljanje na tržište, što podrazumijeva određene analize, elaborate od nekoliko desetaka stranica o svakom sastojku i svim relevantnim parametrima, kemijskom sastavu, utjecaju na kožu, kosu, okolinu i ostalo.

Kad je sve to gotovo, kad je dokument PIF (product information file) izrađen, proizvod se unosi u CPNP (cosmetic product national portal) u kojem svaki proizvodi koji se plasira na tržištu EU, mora biti unesen. Nakon toga je eko certifikacija njihovih proizvoda. Za nju je potrebno priložiti dokumente analize, račune i eko certifikata za svaki sastojak koji se nalazi u proizvodu. Izračunava se postotak prirodnih, ekoloških i drugih sastojaka. Proizvodi dobivaju svoj eko i natural status, markicu te certifikat i tada je spreman za tržište.

Proizvode prodaju većinom veleprodajnim kupcima, trgovinama eko proizvoda, kozmetičkim salonima u više država EU. Imaju i vlastiti web shop te izložbeno prodajni salon na samom imanju. Tamo poznati kupci dolaze po svoje omiljene kozmetičke proizvode. Društvene mreže koriste za marketing, a ne toliko za izravnu prodaju.

ekološka kozmetika
Melissin regenerator za kosu

Pročitajte još:

BUTTERNUT TIKVE – HIT HRANA!

OCAT OD KUPINE I LAVANDE – HIT PROIZVOD OPG-A PICEK!

OPG VLASTA BOKULIĆ – PONOSNI NA BROJNE NAGRADE!

AJVARGANJ OPG-A SOKIĆ – ČUDO OD PAPRIKE I VRGANJA

ČRNI ČESN OPG-A MILI MALI – ZAČIN, MEDIKAMENT I SUVENIR

SIRANA RUNOLIST – S PRAVOM PONOSNI NA IZVRSNE SIREVE!