Iako su bili prisiljeni tražiti nove izvore prihoda kako bi preživjeli, na OPG-u Sokić nisu niti sanjali da će njihovi proizvodi biti iznimno dobro prihvaćeni. Prvenstveno jer su zdravi, domaći, ukusni i jer su proizvodima dali dodanu vrijednost.

Priča supružnika Vere i Zdravka Sokića počinje 2012. godine. Tad su se ozbiljnije počeli baviti proizvodnjom na svom manjem obiteljskom gospodarstvu u Cerniku.

Supruga i ja smo dugogodišnji planinari i gljivari. Kad smo ostali bez posla osvijestili smo da to svoje znanje i iskustvo poznavanja prirodnog bogatstva oplemenimo u proizvode koji će sadržavati takve namirnice i sve to raditi bez kemije. Ujedno željeli smo odmah biti drugačiji i ponuditi tržištu proizvode koje nitko ili malo tko nudi.

Od vrganja i ukusni rezanci

-Prvi proizvod koji smo proizveli i ponudili bio je “ajvarganj” (kombinacija paprike i svježih vrganja). Naredne godine od naše ideje bilo je mnogo vrganja, ali su se dosta kasno pojavili, pa više nismo imali paprika. Vrganje koje smo brali osušili smo. Tada je supruga došla na ideju da proba umiješati sušene vrganje i brašno. Tako su nastali i široki rezanci s vrganjima, priča nam Zdravko.

U Istri su svoj ajvarganj ponudili i s okusom tartufa i izvrsno je prihvaćen.

Rezance proizvodimo ručno i to isključivo s brašnom od visokokvalitetne durum pšenice i pira (žitarica koja može osigurati sve sastojke, izuzev vode, a koji su potrebni čovjeku za život). Žitarice nabavljamo od ekoloških proizvođača. U tjestenine ne dodajemo jaja ni aditive, pa naše rezance vole vegani i vegeterijanci, kažu s OPG-a.

Napominju kako se njihovi rezanci mogu dobro uklopiti s jelima od ribe, mesa i povrća. Neće ih nedostajati niti u ovo blagdansko doba.

Svoj asortman nadopunjuju šumskim i divljim plodovima kao što su medvjeđi luk, vrganji, mrke trubače, divlji šipak, kopriva itd. Sve proizvode prema načelima ekološke proizvodnje. Svoje specifične tjestenine, džemove, ajvarganj i zimnicu koju proizvode plasiraju i na tržištu Istre, Dalmacije, na zagrebačkom području pa i u Sloveniji.

opg sokić ajvarganj
Obitelj Sokić u berbi medvjeđeg luka

Ocat od divljeg šipka i domaći rezanci s raznim, zanimljivim začinima

Žele širiti tržište i kapacitete

Jasno da im je želja proširiti tržište. Njihovi se proizvodi mogu kupiti i na zagrebačkom Britanskom trgu 3 u trgovini Lijepo i naše, specijaliziranoj za prodaju poljoprivrednih proizvoda koje na svojim OPG-ima i tvrtkama pripremaju hrvatski branitelji, a brojne proizvode i izravni kontakt mogu se pronaći na njihovoj facebook stranici OPG Sokić.

Ne pristajemo na kemiju!

Sama proizvodnja naših proizvoda nije komplicirana, ali je bila mala i spora kakva je i danas. No, shvatili smo da nas svaka industrijalizacija tjera na kompromise koji u prehrambenoj industriji uključuju razne dodatke kemijskog podrijetla, a to ne želimo i na to ne pristajemo, govore.

Birokracija, odnosno svi mogući pravilnici velika su im prepreka. Oduzimaju mnogo vremena, s obzirom na to da nemaju drugih zaposlenika. Kako imaju malu proizvodnju, najčešći kanal im je izravna prodaja.

Sad brojimo veliki postotak stalnih kupaca naših proizvoda jer se steklo obostrano povjerenje. Trudimo se održati izvornost i posebnost konstantnom kvalitetom naših proizvoda da ne izigramo povjerenje naših kupaca, kažu supružnici Vera i Zdravko.

U tome im želimo mnogo uspjeha te pozivamo da isprobate proizvode s OPG-a Sokić. Oni se mogu kupiti po zaista pristupačnim cijenama.

Zdravko Sokić na jednom od sajmova gdje se mogu kupiti njihovi proizvodi

Zdravko je strastveni gljivar

Pročitajte još:

BUTTERNUT TIKVE – HIT HRANA!

OCAT OD KUPINE I LAVANDE – HIT PROIZVOD OPG-A PICEK!

OPG VLASTA BOKULIĆ – PONOSNI NA BROJNE NAGRADE!

OPG JAKOPOVIĆ – EKOLOŠKA KOZMETIKA SA SJEVERA HRVATSKE

ČRNI ČESN OPG-A MILI MALI – ZAČIN, MEDIKAMENT I SUVENIR

SIRANA RUNOLIST – S PRAVOM PONOSNI NA IZVRSNE SIREVE!

Prethodni članakOPG Jakopović – ekološka kozmetika sa sjevera Hrvatske
Sljedeći članakČrni česn OPG-a Mili mali – začin, medikament i suvenir
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362