INOVAPRO d.o.o. specijalizirana je tvrtka koja raspolaže s ekspertizom u području projektiranja, nadzora i instalacije malih i velikih fotonaponskih elektrana i dizalica topline u sektoru poljoprivrede, turizma i industrije po sistemu “ključ u ruke“. 

Snaga tvrtke su stručni i motivirani inženjeri koji rade optimalna personalizirana rješenja za klijenta uz istovremeni pronalazak najpovoljnijeg izvora financiranja.

Trend  korištenja zelenih i digitalnih tehnologija i rješenja u Europskoj uniji je u punom zamahu pa su tako i poljoprivrednicima dostupna bespovratna sredstva za ugradnju fotonaponskih elektrana. Poljoprivrednicima su na raspolaganju i zajmovi uz 0,1-0,5% kamata. Dostupna su i nacionalna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uštedite novac uz sunčevu energiju

Poljoprivrednici pomoću solarne energije mogu znatno smanjiti mjesečne račune i modernizirati poslovanje. Novac koji su do sada koristili za troškove grijanja, hlađenja ili navodnjavanja u obliku električne struje mogu usmjeriti u druge namjene. S obzirom na ponavljajući trend porasta cijena električne energije na svjetskom, pa tako hrvatskom tržištu, sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava se odlučuje iskoristiti ono što nam je priroda dala – sunčevu energiju.

U isto vrijeme ovakvom odlukom gospodarstvenik čuva novac i ne zagađuju okoliš.

Zašto su kombinacije fotonaponske elektrane i dizalice topline najisplativije?Sunčevu energiju koja predstavlja neograničeni resurs dostupan besplatno možemo pomoću fotonaponske elektrane koristiti za proizvodnju električne energije. Ona nam osim očite primjene na strojeve i uređaje koje svako gospodarstvo ima, može poslužiti i za hlađenje ili grijanje samoga objekta. Također i za zagrijavanje tople vode pomoću dizalice topline. Najisplativija kombinacija je fotonaponske elektrane na krovu Vašeg gospodarstva + dizalica topline.

Dizalica topline je ekološki prihvatljiv sustav grijanja. Za razliku od ostalih sustava grijanja neovisna je od fosilnih goriva zahvaljujući upotrebi besplatne okolišne topline. Pokreće se isključivo pomoću električne energije.

  • za 1 kWh primarne električne energije dobije se 4 do 5 kWh toplinske.

Isplativost dizalice topline potvrđuje i činjenica da ona troši cca 1 kn po kWh. Za isto to vrijeme za plin ćete potrošiti 1,85 kn, te za lož ulje i biomasu čak 2 kn. Na 6 kvadrata kosog krova na vašem području Hrvatske padne godišnje sunčevog zračenja u vrijednosti 1250 kn, koji se pokupe fotonaponskom elektranom i potroše na mjestu proizvodnje za samoopskrbu.

Biomasa spada također pod obnovljive izvore energije, no svojom cijenom ne može konkurirati dizalici topline. Također je bitno naglasiti da kod dizalice topline nemate dodatnih troškova, kao što su kod biomase skladištenje i odvoz otpada. Skladištenje i odvoz će zasigurno bilo kojem gospodarstveniku oduzeti dosta vremena i novca.

Kombinacija dizalice topline za grijanje prostora i pripremu tople vode i fotonaponske elektrane za samoopskrbu dobitna je kombinacija za ovo stoljeće! Energija se proizvodi na mjestu potrošnje!

Korištenje FN energije
Pokrivanje potrošnje

https://www.inovapro.hr/

Kontakt:

099/85 98 338

inovapro@inovapro.hr


Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPrednosti i nedostaci pojedinih obnovljivih izvora energije
Sljedeći članak616 milijuna kuna za sektor voća i povrća
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.