Nakon što je iz Ministarstva poljoprivrede bilo najavljeno da će početkom ožujka poljoprivrednici dobiti e-iskaznice, oni su i očekivali da iskaznice počnu pristizati na njihove kućne adrese, no poljoprivrednici će dobiti e-iskaznicu, samo ako je zatraže, odnosno podnesu zahtjev Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.

Iako u Ministarstvu poljoprivrede navode kako će iskaznica poljoprivrednicima omogućiti jednostavno i brzo obavljanje administrativnih postupaka iz njihova doma, na to će ipak pričekati. Naime, Agencija za plaćanja u poljoprivredi radi “punom parom”pokušavajući obaviti sve poslove koji prethode izdavanju iskaznica, pa su hodnici agencijskih ureda opet prepuni poljoprivrednika sa zahtjevima za poticaje.

Jedna je od glavnih prednosti elektroničke poljoprivredne iskaznice (ePI) što će se njom zamijeniti sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – tzv. Zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja.

Među pogodnosti koje iskaznica donosi je potpuno elektroničko podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u, a što bi ubuduće trebalo rasteretiti administrativni sustav Agencije za plaćanja te ubrzati obradu i isplatu potpora.

 class=
Elektronička poljoprivredna iskaznica (ePI)

 Jesu li poljoprivrednici informatički educirani?

E-iskaznice nismo do sada vidjeli, a kad ih budemo imali onda ćemo otkriti sve mogućnosti koje nam pruža. Koliko sada imamo saznanja, tim ćemo iskaznicama moći ulaziti i u druge sustave. No, bojim se da malo ljudi to zna i da su informatički slabo educirani. Tu su i savjetodavne službe, no malo informacija dolazi do poljoprivrednika. Pozitivno je što imamo jedan dio mladih poljoprivrednika kojima su društvene mreže i rad na kompjuteru vrlo bliski, rekao je Matija Brlošić, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Dodao je i da stariji radije komentiraju među sobom nego što se hvataju u koštac s novim tehnologijama, uputio im je i manju kritiku jer, kako kaže, smatraju da su takve stvari manje bitne i da interes poljoprivrednika treba biti fokusiran na ratarske radove i kulture. Digitalizaciju je Brlošić ocijenio vrlo značajnom, no napomenuo je da bi osim rasterećenja administracijom i uvođenjem digitalnog doba, trebalo pratiti i poljoprivrednu mehanizaciju koja je još uvijek stara u Hrvatskoj i ne zadovoljava standarde. Njome se također, ističe on, ne mogu postići željeni rezultati.

-Ono što se traži, nemoguće je odraditi sa tako starim traktorima i mehanizacijom, napomenuo je Brlošić.

Uvođenje poljoprivrednika u digitalno doba

Prema riječima ministrice poljoprivrede Marije Vučković, u tijeku je rad na brojnim drugim projektima, čija će realizacija u praksi značiti digitalizaciju i modernizaciju poljoprivrede odnosno ubrzavanje procesa, integraciju, kontrolu i dostupnost podataka te štednju vremena i novca.

E-poljoprivredna iskaznica je korak prema uvođenju poljoprivrednika u digitalno doba i budućnost digitalnih usluga, a riječ je o iskaznici s nizom pogodnosti i s visokim stupnjem sigurnosti, najnaprednijom na tržištu, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prvo izdavanje iskaznice je besplatno za nositelja obiteljskog gospodarstva

Zahtjev za izdavanje ePI poljoprivrednici podnose u podružnicama Agencije za plaćanja, a za podnošenje zahtjeva, koji se ispunjava u elektroničkoj formi, nužna je osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela nositelja poljoprivrednog gospodarstva. Prvo izdavanje iskaznice je besplatno za nositelja (odgovornu osobu) poljoprivrednog gospodarstva, navode iz Ministarstva.

ePI se može koristiti i za pristup sustavu e-Građani radi korištenja digitalnih usluga, npr. dohvaćanje dokumenata (domovnica, rodni list, potvrde o prebivalištu, …), za usluge HZMO-a, HZZO-a i porezne prijave.

Uspostavljaju se i drugi informacijski sustavi

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju i kako usporedno s uvođenjem ePI-a rade na uspostavi novih sustava. Tako će Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezati informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka za poljoprivrednike. Istovremeno, Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) će stvoriti osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima.

Time će se stvoriti preduvjeti za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata, te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela.

Bit će uspostavljen i GeoPortal poljoprivrede, kao jedinstveno mjesto gdje će poljoprivrednici i svi zainteresi moći pregledavati prostorne podatke iz svih informacijskih sustava poljoprivrede, organizirane po tematskim područjima.