Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade već tradicionalno u siječnju održava Dane štrukli.

Siječanj je idealno vrijeme. Istinski hedonisti javljaju nam se već danima da bi rezervirali svoj stol i prepustili se štruklima. Uz njih obično preporučimo čašu vrhunskog vina ili pjenušca, istaknuo je Ivan Trbušić, voditelj restorana Le Bistro.

Esplanadini štrukli pripremaju se ručno od tek nekoliko svježih sastojaka prema istom provjerenom receptu već više od pola stoljeća. Upravo su zbog toga posebno cijenjeni. Štrukli se izrađuju svakodnevno u hotelskoj slastičarnici i sinonim su za tradiciju i kvalitetu domaće gurmanske ponude. Tijesto se mijesi i razvlači preko cijelog stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom, a štrukli se oblikuju tankim porculanskim tanjurićem. Potom se kuhaju na pari, pažljivo stavljaju u keramičku posudu i preliju finim vrhnjem. Zatim se zapeku u pećnici dok ne poprime zlatno smeđu boju. Gosti ih konzumiraju kao predjelo, glavno jelo uz malo soli ili kao desert sa šećerom.

Tradicionalni recept iz Zagorja

Štrukle poslužujemo gostima i na doručku uz ostale domaće proizvode poput drniškog pršuta, paškog sira, domaćih čvaraka, maslinova ulja i pjenušca s Plešivice. Oni su najslasniji dio gotovo svakog važnijeg događaja i nestanu za tren. Ipak, najjaču poveznicu s ovim specijalitetom ima kultni Le Bistro, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić.

Ovaj tradicionalni specijalitet iz Hrvatskog zagorja osmišljen u brdovitu krajoliku, pokrivenom slikovitim pašnjacima i njivama, zaslužio je svoje mjesto u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade.

Štrukli su prvi put pripremljeni u hotelu Esplanade još 1951. g. Sve je počelo od ideje da se gostima i inozemnim uzvanicima na gala svečanostima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro. Tadašnji chefovi prepoznali su vrijednost nacionalnih jela kao najprivlačniju pozivnicu za goste koji žele uživati u lokalnim delicijama. Štrukli su otada nezaobilazan klasik svakog jelovnika hotela Esplanade.

Prešavši put od seoskih kuhinja do elitnih restorana, ova ukusna poslastica dosegla je vrh ponude zahvaljujući svojoj kvaliteti, svježim sastojcima, ručnoj izradi i lokalnoj tradiciji. Esplanadine štrukle kušali su i brojni poznati gosti. Među njima su strani državnici, članovi kraljevskih obitelji, sportaši, glumci, pjevači i ostali koji nisu ostali ravnodušni prema ovoj tradicionalnoj poslastici.

Foto: Arhiva Esplanade