Yara je vodeći svjetski proizvođač gnojiva, a
ujedno i jedan od rijetkih proizvođača gnojiva u svijetu, koji teži
postizanju najvišeg ekološkog standarda. Smanjivanje potrošnje energije i
smanjivanje emisije štetnih plinova osnovni su prioriteti kompanije.

KristalonTM – Vrhunsko vodotopivo gnojivo, Nizozemski standard u naprednoj ishrani bilja

KristalonTM je vodeće vodotopivo NPK gnojivo na tržištu već više od 40 godina. Prava formulacija KristalonaTM dostupna je za sve kulture, u tlu i u supstratu. Mnogo godina KristalonTM je poznat po svojoj kvaliteti temeljenoj na korištenju najboljih sirovina te na više od 40 godina iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji. Kristalon vodotopiva NPK gnojiva predstavljaju kompletan asortiman formula pogodnih za:


• Ukrasno bilje, povrće i voće
• Vanjsku proizvodnju i zaštićene prostore
• Za uzgoj u tlu , na supstratu ili u hidroponiji( za hidroponski uzgoj Kristalon Brown i Orange)
• U svim vrstama navodnjavanja
• Za folijarnu primjenu (KristalonTM Special)Korištenje KristalonTM–a je jednostavno, štedi vrijeme i smanjuje rizik pogrešaka prilikom vaganja i miješanja gnojiva. Formulacije su označene raznim bojama radi lakšeg raspoznavanje i jednostavnije primjene. Postoje različite mogućnosti za fino podešavanje hranjive otopine KristalonTM–a u specifičnim uvjetima uzgoja. Formulacije se mogu međusobno miješati, mogu se miješati sa kiselinama i kelatiranim mikro hranjivima (osim formulacija koje sadrže polyfosfate). U slučaju niskog sadržaja Kalcija, formulacije sa malim postotkom dušika mogu se koristiti u kombinaciji sa YaraLivaTM Calcinit-om koristeći dva spremnika ili naizmjeničnu prihranu.


KristalonTM formulacije sa specijalnim polyfosfatima

Yarina lista proizvoda sadrži jedinstvena fosfatna gnojiva koja se mnogo godina uspješno koriste u uzgoju u supstratima na području Nizozemske. Ovaj specijalni kompleks fosfata manje je podložan fiksaciji na tlima sa visokim pH, omogučavajući tako biljci da apsorbira fosfor učinkovitije u usporedbi sa uobičajenim orto fosfatima. Terenska i laboratorijska ispitivanja u različitim kulturama pokazala su bolji porast, što je rezultiralo boljim početakom rasta, poboljšanim korijenovim sustavom, snažnim usjevom i tamnijom zelenom bojom lišća.

Formulacije Kristalon Vega, Gena i Arbora objedinjuju Yara specijalne polifosfate i kvalitete i osobine KristalonaTM u jednom proizvodu. U KristalonuTM Vega i Gena, 50% fosfata je u obliku specijalnih polifosfata. U KristalonuTM Arbora postotak je i viši: čak 75%.
• KristalonTM Vega 17-6-25 + mikroelementi za snažan vegetativni rast
• KristalonTM Gena 12-12-36 + mikroelementi za optimalan generativni rast i završnu fazu rasta
• KristalonTM Arbora 19-6-20 + mikroelementi za presadnice


Folijarna prihrana ratarskih usjeva KristalonomTM Specijal za veće prinose i bolju kvalitetu – Nadopuna za kompletnu ishranu usjeva.

U godinama kada su izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, ekstremna suša ili visoka vlaga i kada se na usjevima jasno vide posljedice takvih vremenskih prilika, folijarnom gnojidbom KristalonomTM Specijal na vrlo efikasan način možemo poboljšati kondiciju usjeva a rezultati su vidljivi vrlo brzo. KristalonTM Specijal je zbog svog sastava (9.8 % dušika u obliku uree) osobito pogodno gnojivo za folijarnu primjenu. Prihrana pšenice KristalonomTM Specijal

• prva primjena zajedno sa upotrebom herbicida (početak vlatanja), 2,5-3,5 kg/ha
• slijedeća primjena zajedno sa upotrebom fungicida (početak klasanja, odnosno početak nalijevanja zrnja ),. 2,5-3,5 kg/ha
Primjena KristalonTM-a Specijal često se kombinira sa primjenom pesticida, čime štedimo u vremenu, prohodima i radnoj snazi, no s obzirom na različite uvjete korištenja, kvalitetu vode i sl. obavezno je prije korištenja napraviti probu miješanja.

Kako koristiti KristalonTM
  
A + B sistem spremnika
Ujednačena i potpuna hranjiva otopina neophodna je za optimalan rast i razvoj. Takva hranjiva otopina sadrži: N, P, K, Mg, Ca, S i mikro elemente. Svi ti elementi ne mogu biti otopljeni u visokim koncentracijama u jednom spremniku. Kalcij i sumpor će djelovati reaktivno i stvoriti gips.Kalcij i fosfor će stvoriti kalcijev fosfat, oboje rezultira stvaranjem netopivih spojeva u spremniku hranjive otopine te uzrokuje začepljenja sustava za navodnjavanje. Zbog toga je potrebno koristiti sistem sa dva spremnika ili koristiti gnojiva naizmjenično nakon što u potpunosti ispraznimo spremnik.Kako bi smanjili rizik stvaranja netopivih spojeva KristalonTM formulacije ne mogu se u velikim koncentracijama miješati sa gnojivima koja sadrže kalcij i magnezij. Otopite u spremniku A YaraLivaTM Calcinit i KristaTM MAG ili Magnitra-L. U spremniku B – KristalonTM. Ovisno o lokalnim uvjetima koncentracija i primjena je različita za svaki usjev; kontaktirajte vašeg lokalnog zastupnika.

Kako pripremiti hranjivu otopinu?
• pripremite 10 % -tnu hranjivu otopinu, pomiješajte 10 kg KRISTALON –a u 100 l vode
• Preporučena temperatura vode je 20°C
• Fertigacijom započeti kada je svo gnojivo otopljeno
• Hranjiva otopina se dalje razrjeđuje na koncentraciju 0,5 – 2 g/l
• Kompatibilnost sa agro-kemikalijama uvijek se mora provjeriti lokalno prije upotrebe.
Za detaljne informacije o svim formulacijama Kristalona i njihovoj primjeni obratite se ovlaštenom distributeru:

 

Kronion d.o.o.,
Kulmerska 5,
10 000 Zagreb
tel 01/466 23 11,
fax 01/466 23 13
http://www.kronion.hr/

Prethodni članakKlijalište zaštićeno folijom
Sljedeći članakPalenta s mesnim raguom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.