Ovogodišnja razmjena plemki starih sorti voća i šumskih voćkarica te razmjena sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja pod nazivom “Sačuvajmo stare sorte 2023.“ održat će se u subotu, 4. ožujka u Društvenom domu u Cerniku s početkom u 10 sati.

Već prema do sada iskazanom zanimanju zaljubljenika u stare sorte, a među kojima ima i sve više mladih, i ove godine domaćini očekuju puno lijepih štandova s bogatom ponudom raznovrsnih sorti, naravno uz ugodna druženja i razgovore te razmjene iskustava. Osim zaljubljenika iz cijele Hrvatske svoj dolazak najavili su i čuvari starih sorti iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Program:

  • 10:00 sati početak razmjene plemki i sjemenja
  • 12:00 sati stručno-edukativna predavanja

Program on farm očuvanja i održivog korištenja biljnih genetskih izvora – suradnja Nacionalne banke gena i poljoprivrednika“ –  dipl. ing. agr. Sunčana Pešak, programska koordinatorica Hrvatskog saveza ekoloških proizvođača i Nacionalne banke gena

Kontrola vegetativnog rasta i rodnosti voćaka sa naglaskom na rezidbu“ – Dominik Vuković, predstojnik Odjela za voćarstvo  Poljoprivrednog instituta Osijek

  • 14:00 sati

Razmjena poljoprivrednih proizvoda članova Građanske inicijative Snaga Slavonije i predavanje: „Proizvodnja hrane za vlastite potrebe i za potrebe razmjene te marketing i distribucija poljoprivrednih proizvoda“ –  sveučilišni specijalist ekonomije i vlasnik OPG-a Predrag Livak iz Požege.

Razmjenu plemki i sjemenja starih sorti voća i povrća organiziraju Udruga vinogradara i voćara Cernik, Općina Cernik i OPG Hudolin iz Dragalića uz potporu Brodsko-posavske županije Ministarstva poljoprivrede i članica Udruge „Živa zemlja“ iz Nove Gradiške.