Projekt „Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama – Zelena poduzeća promiču poduzetničko razmišljanje i djelovanje mladih ljudi u Hrvatskoj“, za cilj je postavio razvoj održivih učeničkih tvrtki te promicanje poduzetničkog duha. Naglasak je na ekološki prihvatljivo i društveno odgovorno gospodarenje.

Projekt se odvijao od 1.1.2020. do 10.3.2022.. Odvijao se u suradnji Njemačkog društva za odgoj i obrazovanje za okoliš Deutsche Gesellschaft fürUmwelterziehung (DGU) i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“. U projektu su sudjelovali učenici i mentori:

  • Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split;
  • Obrtno tehnička škola Split;
  • Srednja škola „Braća Radić“ Kaštel Štafilić.

Učenicima približen eko način proizvodnje

Glavni doprinos DGU-a je prijenos znanja i iskustva o održivim učeničkim poduzećima u Njemačkoj dok je „Sunce“ na lokalnoj razini provelo projekt u suradnji s raznim suradnicima iz područja obrazovanje te nevladinog i poslovnog sektora. Projekt je financiran iz Njemačke Zaklade za okoliš, jedne od najvećih europskih fondacija The Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU). Ona promovira inovativne okolišne projekte. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Partneri na projektu su Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva i Društvo za zaštitu i unapređenje Marjana.

Ostvarena je suradnja s Cidranijem, hrvatskim start-up-om koji postavlja nove standarde u području zdravlja, kreativnosti i dugovječnosti; također i s Impact Hubom Zagreb. On nudi prilike za stvaranje pozitivnih promjena za pokretanje vlastitih tvrtki i jačanje poduzetničkih vještina i kompetencija. Kako u školama upravo treba raditi na tim vještinama, svi sudionici i školske zadruge prihvatili su izazov da povežu teoriju i praksui motiviraju učenike. Učenici će usvajanjem novih znanja i vještina biti bolje stručno osposobljeni pri završetku srednjoškolskog obrazovanja.

Održano je niz radionica na kojima su edukatorice Udruge Sunce te mentori Cidranija, studenti Ekonomskog i Filozofskog fakulteta iz Splita, HUUZ (Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva) i Impact hub iz Zagreba, motivirali učenike za korak u poslovne vode. Glavna pitanja bila su koja je ideja, misija koja se obećava kupcima. Tko su interesne skupine te ključne aktivnosti i resursi koje imamo.

Zbog pandemije korona virusa i online nastave komunikacija projektnih sudionika je bila veliki izazov u provedbi. Održane su i online konferencije s njemačkim partnerima na kojima su prikazani primjeri dobre prakse u Njemačkoj. U nemogućnosti organiziranja studijskog putovanja u Njemačku organiziran je posjet eko – imanju Zrno gdje je u ugodnom druženju učenicima približen ekološki način proizvodnje te proces certifikacije proizvoda.

 class=
Posjet eko imanju Zrno
 class=
Izrada umaka

Veganska pašticada

Nakon zajedničkog rada na radionicama i sagledavanja nekoliko dobrih ideja i mogućnosti, jednoglasno je odabrana ideja stvaranja proizvoda – veganska pašticada „A’ La Pašticada“. Projektom je planirano osmisliti i proizvesti jedan proizvod. S vremenom je ideja krenula u pravcu da se kombiniraju različite vještine učenika i nastavnika triju škola.

Za izradu je uloženo puno truda i volje. To potvrđuje činjenica da finalni proizvod nije samo jedan, već gotova pakovina koja uključuje dvije teglice od 370 ml vegetarijanskog umaka, ukrasnu naljepnicu s potrebnim informacijama, ukrasnu drvenu kutiju od bukve, knjižicu recepata, kuhinjsku krpu s logotipom proizvoda te prateći promotivni videozapis i poveznicu na mrežnu stranicu (https:/alapasticada.webflow.io/). Umak „A’ La Pašticada“ je proizvod učenika i mentora Srednje škole “Braća Radić“, dok je ukrasna kutija rezultat rada Obrtno tehničke škole. Grafička ideja i dizajn je rezultat rada Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

Umak je pripremljen od namirnica biljnog podrijetla, dobiven je tradicionalnim i dugotrajnim kuhanjem. Prva uspješna degustacija je održana na „Tjednu cjeloživotnog obrazovanja“ u Splitu. Osnovni sastojci umaka „A’ La Pašticada“ su: luk, mrkva, maslinovo ulje , češnjak, celer, šljive, vino, prošek, ocat i razni začini. Neki od sastojaka su proizvodi Učeničke zadruge „Trišnja“ iz Srednje škole „Braća Radić“ i naših domaćih ekoloških proizvođača.

Mikrobiološka analiza umaka je provedena na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo-Split. Rezultati ispitivanja su potvrdili sukladnost proizvoda s preporučenim mikrobiološkim kriterijima prema vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu čija provedba je osigurana Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima (NN 81/13). Rok trajanja proizvoda je godinu dana. Otvorena staklenka može se koristiti i čuvati mjesec dana u hladnjaku.

Budući da je ostvarena i aktivnost uređenja prodajnog kioska Društva Marjan unutar Park šume Marjan; stvoreni su uvjeti i mogućnost korištenja prostora za prodaju i promidžbu i ostalih proizvoda učeničkih zadruga.

Projekt sa Suncem, Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj te ostalim projektnim partnerima bio je jako motivirajuće i pozitivno iskustvo. Uz nova znanja, razvio je brojna prijateljstva te mogućnosti daljne suradnje.

 class=
Sudionici projekta na 2 stupca