Nakon što je u Labinu u ožujku prošle godine održana 1. Nacionalna konferencija o pčelarstvu, apiterapiji i apiturizmu koju je organizirala Pčelarska udruga Labin u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom i Gradom Labinom, 17. 11. ove godine održat će se 2. Nacionalna konferencija „Pčelarstvo, apiterapija , apiturizam”  u Labinu u maloj dvorani Sportskog centra “Franko Mileta”.

Cilj konferencije je pridonijeti razvoju  apiterapije i apiturizma kao rastuće djelatnosti na prostoru Republike Hrvatske. Konferencija je međunarodnog karaktera, pa je jedan od ciljeva i komparacija dostignuća drugih zemalja u odnosu na Hrvatsku i  poticanje što većeg broja pčelara da se uključe u nove oblike ponude u pčelarskoj djelatnosti.

Gradski pčelinjak

U nastavku te konferencije, 19. i 20. studenog održat će se i 7. Dani meda Labinštine te ocjenjivanje meda. Pristigla  su 93 uzorka meda iz Slovenije i Hrvatske. Koncept te manifestacije je Gastro show hrane sa pčelinjim proizvodima, edukacija stanovništva  počevši od najmlađe dobi kroz razne radionice, stručna predavanja, te prodaja meda kao i ocjenjivanje istog.

Zanimljivo je spomenuti da labinska udruga pčelara od prvih početaka promovira apiterapiju i apiturizam i u Labinu je u tu svrhu izgrađen i gradski urbani pčelinjak koji služi za edukaciju prioritetno djece.

Organizatori sve zainteresirane srdačno pozivaju u Labin na 2. Nacionalnu konferenciju „Pčelarstvo, apiterapija , apiturizam“  i 7. Dane meda Labinštine od 17.-20. studenog u Labinu.

Prethodni članakPrimjer uzgoja rajčice u zaštićenim prostorima uz smanjene ostatke pesticida
Sljedeći članakZnate li kako se proizvodi rakija travarica?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.