Proizvodnja hrane ovisi o mnogim čimbenicima, a dva značajna su pčele i tlo. Pčele su najznačajniji oprašivači bilja. Stoga se moramo brinuti o njima kako bi opstale i preživjele mnogobrojne štetne utjecaje koji ih ubijaju i uništavaju.

Hrvatska ima brojne prednosti u proizvodnji pčelinjih proizvoda u odnosu na mnoge zemlje u svijetu. Sam položaj je savršen za raznolikost proizvodnje i uzgoja pčela i pčelinjih proizvoda. Stoga treba iskoristiti što priroda i reljef. Kao i klima unatoč promjenama, nudi. Pravilnim i sustavnim radom uz dobru priču za svaki proizvod i područje podrijetla, može se dovesti hrvatsko pčelarstvo do svjetskog brenda i prepoznatljivosti. Hrvatska neovisno o svojoj površini može i s malim količinama pčelinjih proizvoda vrhunske kakvoće postati pčelarska velesila.

Potražnja i za manje poznatim medovima

Kad se spomene Armenija mnogima je prva misao marelica. Za Kaliforniju bademi ili breskve tako i Hrvatska postaje postupno pojam pčelarstva. Sve više dobro iskorištene mogućnosti u pčelarstvu omogućuju Hrvatskoj prednost pred mnogim zemljama koji su ozbiljni konkurenti u proizvodnji pčelinjih proizvoda. Osim uobičajenih sortnih medova potražnja raste i za manje poznatim i korištenim sortama meda. Osobito je zanimljiva proizvodnja posebnih sorti meda koje su podrijetlom od biljaka iz manjih područja bilo ograničenim pedološkim, klimatskim ili nekim drugim čimbenikom.

Medun ili medljikovac iz požeškog kraja je vrlo cijenjen proizvod kod dobrih poznavatelja pčelinjih proizvoda koji traže hranu koja im pomaže očuvati ili osnažiti zdravlje. Osobito je zanimljiv sportašima i svima koji imaju opterećenje prilikom umnog ili tjelesnog rada. Za rekonvalescente, ljude koji se oporavljaju nakon bolesti ili medicinskog zahvata, medun je vrlo korisna hrana. Međutim nije dovoljno populariziran kako bi veći broj potrošača stekao naviku korištenja ovog izuzetno zdravog proizvoda.

Stoga sustavnim radom na edukaciji potrošača, pa i zdravstvenih radnika moguće je znatno povećati potrošnju i poticati daljnji razvoj pčelarstva kao sastavnice zdravstvenog turizma temeljene na prirodnoj hrani, okolišu i apiterapeutskim postupcima. Odnosno povećanje prihoda od potencijalno moćne grane poljoprivrede. Osim toga tu je i medun ili medljikovac dobiven u crnogoričnim šumama kojima obiluju Gorski kotar i Lika. Vrsna hrana koja uz boravak na čistom, svježem zraku crnogoričnih šuma omogućuje oporavak i ozdravljenje onih koji imaju dišne tegobe. Zdravima potiče svježinu i spokoj obnavljajući cjelokupni organizam dajući im nove mogućnosti za život i rad.

Med od vrijeska je također jedan sortni med za koji postoji zanimanje osobito kod oboljelih od bubrežnih bolesti, prostate i mokraćnih infekcija. Osim terapeutskog učinka neki ga vole jesti kao osobitu slasticu neobičnog okusa. Njegova vrijednost je višestruka pa nije čudno što ga potrošači vole. Naročito poznavatelji vrijednosti te biljke i njenog podrijetla s prekrasnih krajobraza hrvatske obale, otoka i primorskih gora. U nekim krajevima je problem površina na kojem raste jer su berači ljekovitog bilja nepropisnom berbom osiromašili vrijeskom neka mjesta. Nije to samo problem povezan s vrijeskom već je i drugo ljekovito bilje također svedeno na manje površine.

Med od vrijeska

Amorfin med je zanimljiv jer ima dobru hranjivu vrijednost, neobičnu, privlačnu boju i fini okus koji je nedovoljno poznat potrošačima. Kratkom poučnom pričom potkrijepljenu podacima o sastavu i učinkovitošću na zdravlje tijela mogao bi postati omiljen kao i dr. tradicionalne sorte meda. Osim spomenutih proizvoda postoji cijeli niz vrijednih pčelinjih proizvoda, sorti meda, koje tek treba istražiti i osmisliti njihovu primjenu u širem gurmansko – zdravstvenom smislu. Pritom poseban značaj imaju medovi dobiveni od ljekovitog bilja čija je cijena uvijek visoka i donosi dobru dobit.