O Tvrku Matijeviću, mladom pčelaru koji je krenuo u taj poziv sasvim slučajno, pisali smo i ranije. Njegov izum skupljanja pčelinjeg otrova i proboj na druga tržišta kao i priznanja za proizvod vrhunske kvalitete povod je da ga ponovno spomenemo.

-Naša avantura počela je proučavanjem videa o sakupljanju pčelinjeg otrova na youtube-u. Nakon kupnje aparata od strane ljudi koji su bili prodavači te aparature, krenula je prava bitka. U stvarnosti, ništa na tim video zapisima nije bila istina. Količine sakupljenog otrova bile su do 90% manje nego što su naveli prodavatelji aparature, a pčelinji otrov proizveden na njihov način bio je izrazito loše kvalitete.

Tvrtko se prisjeća kako su pčele bile toliko agresivne da je morao bježati 200 metara od košnica, dok su one svejedno i dale ubadale. U tom trenutku, razmišljao je treba li uopće nastaviti s projektom ili ga ugasiti i ići dalje. Vođen poslovicom: „ili pukovnik ili pokojnik“, kao pčelar znao je da nema puno vremena. Pčelarska sezona ne traje cijelu godinu već počinje 15. travnja, a završava 15. rujna. Uvoznici su od njega očekivali rezultate, a događalo se to da kupnjom različite aparature nije dobivao nikakve rezultate.

Otrova ili nije bilo na staklima, ili je bio toliko loše kvalitete da ga je morao bacati. Novac koji je posudio nestajao je s hrpe, a rezultate također nije imao. Ipak, odlučan o daljnjem nastavku projekta, pozvao je prijatelja elektroničara, koji je ujedno i alergičan na ubod pčele, da mu pomogne sastaviti vlastitu aparaturu za sakupljanje pčelinjeg otrova. Prijatelj je sjedio u prostoriji udaljenoj od pčelinjaka te je produžnim kablom prilagođavao napon i frekvenciju. Tvrtko je direktno iznad košnica gledao što se događa – bodu li pčele u staklo, bježe li sa stakla ili ih ono privlači na lučenje otrova.

Nakon dva mjeseca istraživanja, uspješno su namjestili elektroniku koja je davala savršeni napon i frekvenciju koja ni u jednom trenutku nije mogla naštetiti pčelama. Završetkom i konstruiranjem aparature ta pčelarska sezona je završila. 2014. g. odlučili su se na sakupljanje pčelinjeg otrova u košnici. Tri mjeseca su im trebala da dođu do prvih rezutata. Istraživali su gdje postaviti ploču za sakupljanje; u koje doba dana postaviti aparaturu; koja vlaga zraka je idealna za što kvalitetniji otrov; koja temperatura zraka je najpogodnija itd.

Najbolje rezultate davalo nam je sakupljanje pčelinjeg otrova ispod konstruiranih kupola koje dopuštaju prodor svjetla u košnicu. Dok s druge strane sprječavaju izlazak feromona kojeg pčele ispuštaju prilikom uboda u staklo košnice. Feromon automatski pčelama govori da su u opasnosti te druge pčele iz košnice dolaze i izlučuju otrov kao obrambeni mehanizam. Kad smo uvoznicima iz Europe pokazali prvi otrov sakupljen novom tehnologijom, ostali su zapanjeni.

Takav pčelinji otrov još nisu vidjeli, iako se kreme s pčelinjim otrovom proizvode već duži niz godina, govori Tvrtko.

Nakon toga, krenuli smo u ekspanziju po Hrvatskoj te lokalnim pčelarima nudili aparaturu za sakupljanje pčelinjeg otrova prema našoj tehnologiji. S pravom možemo reći kako je naša tehnologija sakupljanja premašila sve svjetske velesile u proizvodnji pčelinjeg otrova. Analiza našeg pčelinjeg otrova napravljena je po svim svjetskim standardima – po HPLC metodi na Nastavnom zavodu dr. Andrija Štampar, gdje su ostali zapanjeni pčelinjim otrovom kvalitete kakvu još nisu susreli, a niti imali prilike analizirati.

 class=
Pčelinji otrov
Nakon svih analiza i dozvola, od 2015. godine kreće još veći proboj na svjetska tržišta. Pčelinji otrov smo izvozili sve od Rusije, Njemačke, Švedske pa do Amerike i Australije. U Europi smo prodavali većinu našeg pčelinjeg otrova. Kako je u Hrvatskoj rastao broj pčelara koji su po našoj tehnologiji sakupljali pčelinji otrov, tako smo proizvodili i viškove. Njih smo slali na ostala tržišta te smo završili čak i u australskim medijima kao tvrtka koja proizvodi najkvalitetniji pčelinji otrov na svijetu.

Priznanja za otrov hrvatske kvalitete

Tvrtko je 2018. godine imao priliku sudjelovati u na forumu u Bruxellesu kao jedan od najboljih poljoprivrednih inovatora u Hrvatskoj te je i sljedeće godinu bio pozvan na istu manifestaciju. Uspješno je napravljeno nešto radi čega nas više cijene u cijelom svijetu nego u Hrvatskoj. Tvrtku se u sjećanje urezala jedna rečenica hrvatskog europarlamentarca koji mu je rekao:

-Sada se vrati u Hrvatsku, pokupi stvari i nemoj se više nikada vratiti nazad – imaš nešto što nitko nema i vani cijene takve, a u Hrvatskoj nećeš uspjeti.

Tvrtko se jednostavno nije slagao s time jer je imao ljude koji su radili i sakupljali otrov za njega. Neke od tih suradnja više nisu bile poslovne, nego su se razvile u prijateljstva za cijeli život. Nova inovacija uslijedila je 2019. godine, kad je uspješno mikrokapsuliran pčelinji otrov u suradnji s prof. dr. sc. Markom Vincekovićem s Agronomskog fakulteta.

Uz to su napravili još neka istraživanja na bazi učinkovitosti pčelinjeg otrova, gdje su ispitivali utjecaj pčelinjeg otrova na viruse i bakterije te uspješno ubili virus E. coli, streptokok i tifus. Odrađena su i druga istraživanja s pčelinjim otrovom. Za neke je dobivena i rektorova nagrada na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. U radu „Ekološki prihvatljivo suzbijanje kukaca primjenom biorazgradivih mikrosfera na bazi pčelinjeg otrova“ – dokazali su uspješnu eliminaciju štetnika koji stvaraju veće probleme u poljoprivredi (krumpirova zlatica, lisne uši itd.).

2020. godine poslali smo prve veće količine pčelinjeg otrova u Australiju, liječnici Bridget Goodwin. Nakon što je primijenila naš otrov, dobili smo same pohvale za kvalitetu. Također i komentar da takav pčelinji otrov medicinske kvalitete još nije imala priliku koristiti. Na zamolbu dr. Goodwin, dopustili smo spominjanje u australskim medijima te u prezentacijama na sveučilištima diljem Australije. Kao zahvalu za ispostavljene količine i sve ugovorne obveze, 2020. godine smo od europskih znanstvenika dobili formulu za kremu s pčelinjim otrovom te smo uvidjeli važnost ugrađivanja pčelinjeg otrova u hrvatski brend krema jer niti jedna krema na tržištu nema tako kvalitetan pčelinji otrov u svom sastavu, a isto tako niti učinkovitost.

Trenutno se možemo pohvaliti najinovativnijim načinom sakupljanja pčelinjeg otrova koji ima mnogo više prednosti u pčelarstvu. Naša tehnologija zasniva se na „feromonu opasnosti“. Njega pčela ispušta prilikom uboda u staklo (kako bi drugim pčelama signalizirala opasnost i lokaciju) i svjetlosti koja im je interesantna unutar mračne košnice. Pčelinji žalac je nalik udici. Prilikom uboda u kožu ne može se izvući i ostaje zakačen na koži s otrovnim mjehurom. Pčela ugiba u roku 24 sata. Međutim, prilikom ubadanja ravne i tvrde površine, u našem slučaju stakla, žalac se nema za što zakačiti. Tako ostaje na pčeli koja nesmetano nastavlja sa životom. Zabluda je da pčele nakon procesa vađenja otrova ugibaju. Pčela nikada nije u mogućnosti ispustiti sav otrov. Tako u slučaju napada nekog grabežljivca sadrži manju, ali jednako opasnu količinu u otrovnom mjehuru.
 class=
Mikrokapsule s pčelinjim otrovom

Hrvatski brend BeeVenom touch

Ime brenda usuglašeno je s prijateljicom Andreom Vodanović. Ona radi kao voditeljica za odnose s javnošću EU u Bruxellesu. Njene su ideje i sugestije imale velik utjecaj na naš odabir imena brenda. Prva krema koja je ugledala svjetlo dana u lipnju 2021. godine bila je BeeVenom touch masažna krema protiv bolova. Nakon nepuna tri mjeseca, krema je prepoznata u cijeloj Hrvatskoj te smo se našli pred vratima vodećeg farmaceutskog giganta koji je želio postati glavni distributer naših proizvoda u ljekarničkom segmentu. U vrijeme potpisivanja ugovora, bila su završena i ostala istraživanja za naše druge dvije kreme s pčelinjim otrovom; anticelulitnu kremu i kremu za lice.

 class=
BeeVenom proizvodi
Krema za lice pokazala se kao pun pogodak za ljepši spol. Dobili veliku pohvalu kupaca i recenzije kakve poznati i renomirani brendovi mogu samo sanjati – od toga da „pegla bore“, pa sve do potpunog nestajanja akni i mitesera. Anticelulitna krema napravljena je u suradnji sa stručnim timom koji je uspješno objedinio sinergiju dvije vrlo snažne komponente koje se nikada prije nisu spajale. To su: pčelinji otrov i kofein. Poznato je da kofein uništava masno potkožno tkivo. Pčelinji otrov ga povećanom cirkulacijom uspješno razgrađuje te kožu čini zategnutom i mekšom.

U sklopu vlastitog istraživanja utvrđeno je da osobe s višegodišnjim problemima artritisa i multiple skleroze, a koji su pohađali tretmane pčelinjim ubodima (2-3 uboda), dobivaju jednako ili bolje olakšanje koristeći naše kreme koje sadrže pčelinjeg otrova ekvivalentno 130 uboda. Krema također svojim analgetskim učincima i povećanjem mikrocirkulacije pridonosi poboljšanom općenitom stanju. Sportašima brzo smanjuje bolove, upale i probleme sa zglobovima.

Brand BeeVenom touch danas možete kupiti u gotovo svim ljekarničkim lancima diljem Hrvatske, te webshopu beevenomtouch.com.